Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z Orbána sa môže stať európsky Chávez, odznelo v EP

Viktor Orbán
Viktor Orbán

ŠTRASBURG/BUDAPEŠŤ – Viaceré frakcie Európskeho parlamentu dnes na plenárnom zasadaní EP v Štrasburgu kritizovali maďarský mediálny zákon. V úvode schôdzky prezentoval maďarský premiér Viktor Orbán program maďarského predsedníctva v Európskej únii.

Podľa maďarskej komerčnej spravodajskej rozhlasovej stanice InfoRádió po Orbánovom vystúpení predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul zdôraznil, že Maďarský občiansky zväz-Fidesz je stranou demokracie a slobody. Vyjadril nádej, že ak sa zistí, že maďarský mediálny zákon sa prieči európskym normám, tak Maďarsko predloží nutné zmeny zákona.

Predseda frakcie socialistov Martin Schulz vyslovil názor, že mediálny orgán, ktorý má hodnotiť vyváženosť spravodajstva, je zložený z nominantov jedinej strany, čo nie je európskym riešením. „V demokracii médiá kontrolujú moc, podľa maďarského zákona to však je naopak,“ konštatoval ľavicový politik.

Schulz prisľúbil pomoc svojej frakcie maďarskému predsedníctvu, pričom zdôraznil, že je nutné nájsť riešenia na rast cien potravín a problematiku nezamestnanosti. „Mediálny zákon je slonom v obchode s porcelánom,“ reagoval na maďarskú právnu normu šéf frakcie európskych liberálov Guy Verhofstadt, ktorý mediálny zákon pripodobnil slovenskému jazykovému zákonu a dodal, že je nutné zachovať pluralitu médií.

„Viktor Orbán je na ceste k tomu, aby sa z neho stal európsky Hugo Chávez – populista, ktorý nechápe podstatu demokracie,“ povedal spolupredseda frakcie zelených Daniel Cohn-Bendit. Podľa neho vyvážené médiá nemôžu existovať, pasáž mediálneho zákona týkajúca sa vyváženosti je podľa neho nedemokratická. Zákon v tejto podobe nie je v súlade s európskymi hodnotami.

Predseda frakcie krajnej ľavice Lothar Bisky konštatoval, že mediálny orgán zložený z nominantov jednej strany je zlý, ocenil však pripravenosť Maďarska pre zmeny. Bisky vyjadril podporu vypracovaniu rómskej stratégie a posilnenie váhy východných členských krajín únie. „Nenechajte sa poúčať, povedzte im svoje,“ vyzval Orbána Nigel Farage v mene eurospektikov. Známy eurospektik nazval predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barossa „komunistom, ktorý chce nasilu presadiť spoločné normy v Európe“.

V mene Európskej komisie vystúpil slovenský podpredseda EK Maroš Šefčovič. Vyjadril radosť, že väčšina poslancov podporuje koncepciu silnej Európy, čo je hlavným cieľom maďarského predsedníctva. Na margo maďarského mediálneho zákona povedal, že medzi EK a Maďarskom prebieha odborná diskusia, a že komisia koná rýchlo. „Oceňujeme, že Orbán sa zaviazal k úprave zákona, ak to komisia bude považovať za nutné,“ poznamenal Šefčovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu