Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Airbusu šľahali z podvozku metrové plamene, ČSA to popiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KARLOVE VARY - Metrové plamene šľahali v sobotu večer z podvozku pristávajúceho lietadla typu Airbus 321 spoločnosti ČSA v Karlových Varoch.

Hovorca hasičov Martin Kasal v nedeľu pre tlačovú agentúru Mediafax uviedol, že oheň uhasil pilot systémom chladenia v lietadle, spoločnosť ČSA však tieto správy následne poprela.

Letecký dispečer po tom, ako krátko pred 21.00 zbadal horiaci podvozok lietadla, "vyrozumel miestnu podnikovú jednotku hasičov, ktorá k lietadlu vycestovala so zásahovou cisternou. Požiar podvozku signalizoval elektronicky aj v kokpite, (na čo) pilot lietadla okamžite spustil chladenie a dokončil pristávací manéver," povedal Kasal. Hasiči skontrolovali stroj, dohliadli na dohasenie pomocou chladiaceho systému lietadla, viac zasahovať nemuseli. "Ďalšie sily a prostriedky tak na letisku neboli potrebné. Pri pristátí bolo na palube 180 cestujúcich a sedem členov posádky. Nikto nebol v ohrození. V podvozku horelo brzdové obloženie, po dohode s miestnou jednotkou nebol povolaný ani vyšetrovateľ požiarov," dodal Kasal.

Hovorkyňa ČSA Hana Hejsková pre agentúru Mediafax oznámila, že lietadlo letelo z ruského Petrohradu. Podľa jej slov je ale tvrdenie hovorcu hasičov Martina Kasala týkajúce sa metrových plameňov nepresné. "České aerolínie zdôrazňujú, že správa o údajných plameňoch pri pristávaní A321 na linke Petrohrad - Karlove Vary, sa nezakladá na pravde," uviedla Hejsková. Podľa hovorkyne je po opakovanom preverení všetkých okolností s technikmi, ktorí boli priamo na mieste, s technikmi v pražskej centrále, operačnou kontrolou aj priamo s kapitánom lietadla, nutné konštatovať, že spomínané lietadlo nezaznamenalo žiadnu poruchu alebo poškodenie. Hejsková ďalej uviedla, že žiadny zo systémov nehlásil poruchu a žiadna časť lietadla následne nevykazovala známky akéhokoľvek poškodenia vzniknutého čo i len neštandardne vysokou teplotou.

"Toto môžem vzhľadom k starostlivej obhliadke lietadla technikmi, ktorí zložili a prekontrolovali všetko vrátane demontáže kolies podvozku a kontroly brzdového systému uviesť so stopercentnou istotou," uzavrela hovorkyňa ČSA.

Podľa šéfa letovej prevádzky karlovarského letiska však dispečer na veži v tme videl rozžeravené brzdové obloženie pravého kolesa pristávajúceho lietadla. "Podľa dispečera bolo vidieť, ako rozžeravené obloženia v tme žeravie a lietajú z neho iskry, plamene však vidieť nebolo. Podľa následného zistenia neboli prekročené teplotné limity pre danú časť lietadla," vysvetlil pre Mediafax šéf letovej prevádzky Jiří Simmer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu