Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moravskú dedinu zasiahlo ničivé tornádo!

Hasiči odstraňujú škody po smršti
Hasiči odstraňujú škody po smršti

BRATISLAVA/OLEŠNICE - Tornáda už prinášajú skazu aj v našich končinách! Včera večer sa obávaný vzdušný vír prehnal cez moravskú obec Olešnice, zničil strechy na takmer 20 budovách a vyvracal stromy.

"Škody sa zatiaľ len vyčísľujú," povedal starosta obce Zdeněk Peša. Tornádo poškodilo okrem iného strechu kultúrneho domu a niekoľko rodinných domov. "Niekde prišli strechy o tašky a hrebenáče, asi najviac je však poškodený dom, ktorý prišiel o svoju plechovú strechu. Vzdušný vír ju odmrštil na strechu susedného objektu," informoval starosta.

Ľudia z obce sa dnes ráno pustili do upratovania, s pomocou hasičov zabezpečovali poškodené časti domov. Starosta zdôraznil, že tornádo je pre obec absolútne nevídaným úkazom. Podľa neho trval vzdušný vír pomerne dlho. Bol jasne viditeľný a zaznamenalo ho viacero ľudí.

Tornádo je v strednej Európe pomerne vzácnym úkazom. Ak je vzdušný vír pozorovaný na poliach a nepôsobí straty, nejde o tornádo. Tým sa stáva až v okamihu, keď začne ničiť a je dostatočný počet svedkov, ktorí jeho vyčíňanie potvrdia.

"V prípade Olešnice ide nepochybne o tornádo," uviedol Milan Šálek z hydrometeorologického ústavu. V roku 2001 ich bolo na Morave zaznamenaných prekvapivo 15. Od tej doby ustali. Ničivý vzdušný vír sa teraz objavuje približne raz za rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu