Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nadávala na upchaté záchody, vysúdila pol milióna!

SCRANTON (USA) - Mesto Scranton v americkom štáte Pensylvánia zaplatí 19.000 dolárov (asi 452.000 korún) žene, ktorá bola obvinená z neslušného správania, keď doma hlasno nadávala pri svojej upchanej toalete. Scranton tak isto musí Dawn Herbovej zaplatiť súdne výdaje, napísala agentúra AP.

Herbová sa do konfliktu so zákonom dostala vlani v októbri. Udal ju sused, policajný dôstojník Patrick Gilman, ktorý počul nadávky cez otvorené okno. Ženu vyzval, aby sa upokojila, ale neúspešne.

Herbová sa sama novinárom priznala, že na neho cez okno jačala, nech sa stará sám o seba. "Ale aj tak to nedávalo zmysel. Bola som doma, nie na ulici alebo opitá alebo také niečo," povedala miestnemu denníku The Times Tribune. Hrozilo jej 90 dní väzenia alebo pokuta až 300 dolárov (7150 korún).

Sudca ju ale oslobodil, pretože prišiel k záveru, že matka štyroch detí bola pri nadávaní na záchode chránená tretím dodatkom americkej ústavy, ktorý zaručuje slobodu prejavu.

Herbová vzápätí zažalovala radnicu a tá sa s ňou radšej rozhodla vyrovnať mimosúdne. O rozsudku tento týždeň informovala Americká únia občianských slobôd, organizácia zaoberajúca sa ochranou ľudských práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu