Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotretí (1. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok apeloval, aby sa mesto Buča stalo "symbolom spravodlivosti". Vyhlásil to na prvé výročie stiahnutia Ruska z tohto mesta pri Kyjeve, ktoré je teraz stelesnením obvinení z ruských vojnových zločinov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Livestream z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 401

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 401 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:10 Okresný súd v Kyjeve v sobotu uložil vikárovi Kyjevsko-pečerskej lavry a metropolitovi ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) Pavlovi dva mesiace domáceho väzenia. S odvolaním sa na ukrajinské médiá o tom informovala britská stanica BBC. Súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry.  Súd takto rozhodol po tom, ako nariadil, že metropolita sa musí dostaviť do pojednávacej miestnosti z nemocnice, kam ho popoludní odviezli z toho istého súdu pre zhoršenie zdravotného stavu. Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že metropolita bude v domácom väzení v mieste, kde má hlásený trvalý pobyt, nie v kláštornom komplexe.

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na reformu Bezpečnostnej rady 
Fakt, že BR OSN od 1. apríla predsedá Rusko, označil Zelenskyj za "zjavne absurdný a deštruktívny".  Vo svojom videopríhovore zverejnenom na sociálnych sieťach Zelenskyj pokračoval, že ruská armáda v piatok "zabila ďalšie ukrajinské dieťa – päťmesačného chlapčeka, volal sa Daniil..., a Rusko (pritom) predsedá Bezpečnostnej rade OSN".

20:00  Ruská armáda spustila dva raketové útoky na mesto Avdiivka v Doneckej oblasti v prvej línii, ktoré podľa Andrija Jermaka spôsobili značné škody na infraštruktúre

18:15 Generálna prokuratúra Ukrajiny podozreiva troch ruských vojakov. Podľa vyšetrovania počas okupácie dediny v Kyjevskej oblasti v marci 2022 znásilnili ženu, ktorá žila v dedine. Údajne to urobil jeden z nich raz, druhý sa dopustil násilných činov voči žene dvakrát a tretí každý deň počas týždňa.

17:40 Počas ruského ostreľovani Chersonskej oblasti zomrela jedna osoba, jedna ostala zranená. Prostredníctvom Telegramu o tom informoval Andrij Jermak. Počas ďalšieho ostreľovania sa v obci Kozatské zranila jedna osoba.

16:35 Krajiny NATO plánujú poslať na Ukrajinu dva prápory nemeckých bojových tankov Leopard-2 a štyri prápory tankov Leopard-1, pre nemecký denník Die Welt to povedal nemeck minister obrany Boris Pistorius.

15:40 Bezpečnostná služba Ukrajiny v sobotu oznámila, že začala trestné konanie voči vikárovi kláštora Kyjevsko-pečerská lavra, metropolitovi ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Pavlovi. Metropolita je podozrivý z podnecovania medzináboženskej nenávisti a ospravedlňovania a popierania ozbrojenej agresie Ruska proti Ukrajine, píše sa vo vyhlásení zverejnenom SBU. Podľa britskej stanice BBC súd v Kyjeve v sobotu okolo poludnia začal rozhodovať o metropolitovom prípadnom vzatí do väzby. Pojednávanie však odročil na pondelok pre nevoľnosť duchovného. Prokuratúra preňho žiada domáce väzenie.

Viac o téme: OnlineVladimír PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu