Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodruhý (31. marca 2023)

Ruské útoky na Charkov
Ruské útoky na Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Rusko dnes večer znovu ostreľovalo východoukrajinský Charkov, hlásia tamojší činitelia. Mesto podľa nich zasiahlo najmenej šesť úderov pravdepodobne raketami S-300 vystrelenými z neďalekej ruskej Belgorodskej oblasti. Informácie o škodách alebo prípadných obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

LIVE prenos z Ukrajine 

VIDEO Vojna na Ukrajine súhrn - deň č. 400

Vojna na Ukrajine súhrn - deň č. 400 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:45 Pri príležitosti prvého výročia masakru civilistov v ukrajinskom meste Buča sa konal v piatok v Kyjeve summit niektorých európskych lídrov, ktorý hostil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger na podujatí pripomenul, že SR bola po Francúzsku druhou krajinou, ktorá do Buče a ďalších ukrajinských miest vyslala krátko po ich oslobodení pred rokom misiu forenzných špecialistov.

20:48 Slovinsko a Ukrajina podpísali deklaráciu podporujúcu smerovanie Ukrajiny k EÚ, členstvo v NATO Slovinský premiér Robert Golob a prezident Volodymyr Zelensky podpísali spoločné vyhlásenie v Kyjeve.

20:00 Okupanti zasiahli Záporožskú oblasť.

18:56 Krajiny B9 sa zaviazali, že budú ďalej podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej invázií. "Krajiny B9 sú v tomto smere lídrami a to aj v zmysle mobilizácie spojencov k odvážnejšiemu konaniu, ako tomu bolo v prípade presunu stíhačiek MiG-29 alebo tankov (na Ukrajinu)," uviedol poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. "Všetci podporujeme vstup Ukrajiny do NATO," uviedol Aurescu s tým, že "prioritou je v súčasnosti podporovať Ukrajinu, aby vyhrala túto vojnu".

18:40 Explózie na Kryme bránia ruskému transferu zbraní. Nedávne výbuchy v krymskom meste Džankoj obmedzili schopnosť Ruska prepravovať vojenské vybavenie, uviedla to hovorkyňa južného velenia Ukrajiny Natalia Humeniuk.

18:15 Výkonná rada Medzinárodného menového fondu dnes schválila štvorročný úverový program pre Ukrajinu v hodnote 15,6 miliardy dolárov . Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený so situáciou. Ukrajina sa tak podľa Reuters stala prvou krajinou zapojenou do aktívneho vojenského konfliktu, ktoré MMF odsúhlasil veľký úverový program. Fond už minulý týždeň ohlásil, že sa s Ukrajinou dohodol na podobe programu. "Hlavným cieľom programu je udržať ekonomickú a finančnú stabilitu v podmienkach mimoriadne vysokej neistoty, obnoviť udržateľnosť dlhu a podporiť zotavenie Ukrajiny na ceste k vstupu do Európskej únie v povojnovom období," uviedol Gavin Gray.

17:25 Ukrajinský prezident Zelenskyj zvernejnil video z návštevy Buče.

16:40 Rusko od štvrtkovej noci do dnešného skorého rána vyslalo na Ukrajinu desať bezpilotných lietadiel Šáhed, z ktorých sa deväť podarilo zostreliť, uviedlo dnes ukrajinské letectvo. Rusko tiež v noci ostreľovalo Záporoží, kde poškodilo zariadenie infraštruktúry, uviedli tamojšie úrady. Ranených po ruských útokoch hlási Charkovská, Záporožská a Donecká oblasť, ktorá eviduje tiež jedného zabitého.

16:17 Ak chceme žiť naďalej v bezpečí, musíme byť pripravení brániť východné krídlo NATO a vytrvať v pomoci Ukrajine. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer na zasadnutí krajín Bukureštskej deviatky (B9) v poľskom meste Lodž. Informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV).

15:20 Výbuch ruskej nášľapnej míny zabil dvoch ľudí a jednu osobu zranil v Chersonskej oblasti. Dvaja elektrikári zahynuli a jeden bol zranený pri výbuchu spôsobenom ruskou mínou v Chersonskej oblasti Posad-Pokrovske, informovala regionálna správa.

14:33 Rusko vylúčilo možnosť uzatvorenia prímeria na Ukrajine, hoci na takýto krok a obnovenie mierových rokovaní bez kladenia akýchkoľvek podmienok vyzvalo aj Bielorusko, ktoré je spojencom Moskvy. V piatok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje agentúra AFP. "V kontexte Ukrajiny sa nič nemení. Špeciálna vojenská operácia pokračuje, keďže je jediným spôsobom na dosiahnutie súčasných ruských cieľov," vyhlásil Peskov.

13:57 Poslanci maďarského parlamentu schválili v piatok návrh uznesenia, v ktorom vyzývajú všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby konali v záujme dosiahnutia mieru na Ukrajine a aby sa vyhýbali krokom, ktoré by viedli k rozšíreniu vojny. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

13:35 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

13:26 Ruskom rozpútaná vojna na Ukrajine spôsobila, že sa závažné porušovanie ľudských práv stalo "šokujúco bežným" javom, upozornil v piatok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Podľa neho ruský vpád na Ukrajinu spôsobil to, že sa pozornosť ľudstva odvrátila od riešenia globálnych existenčných hrozieb.

13:20 Výbuch ruskej nášľapnej míny zabil 2 ľudí a 1 zranil v Chersonskej oblasti. Dvaja elektrikári zahynuli a jeden bol zranený pri výbuchu spôsobenom ruskou mínou v Chersonskej oblasti Posad-Pokrovske, informovala regionálna správa 31.

12:55 V Kyjevskopečerskej lavre pokračuje cirkusové vystúpenie kňazov Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

12:14 O meste Buča v Kyjevskej oblasti pred rokom svet nevedel, avšak od masakry civilistov vlani na jar už naň nikto nikdy nezabudne. Na pietnej ceremónii v Buči to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič, šéf slovinského kabinetu Robert Golob a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Z Buče informuje osobitný spravodajca TASR.

11:50 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že pokračujúca podpora Kyjeva zo strany krajín Západu zvyšuje riziko vypuknutia jadrovej vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Na Ukrajine vypukla rozsiahla vojna, ktorá je dôsledkom snáh Spojených štátov a ich satelitných (krajín)... a na obzore je pritom tretia svetová vojna, pri ktorej by boli použité i jadrové zbrane," povedal Lukašenko v prejave odvysielanom bieloruskou televíziou. Zároveň vyzval na "prímerie na Ukrajine" a rokovania medzi Kyjevom a Moskvou "bez kladenia podmienok".

10:53 Maďarský premiér Viktor Orbán si myslí, že hrozba vypuknutia svetovej vojny je reálna, pretože Západ poskytuje Ukrajine čoraz viac účinnejších a ničivejších zbraní a prostriedkov. Uviedol to v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

10:45 Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala šéfku žitomyrskej colnice Olhu Ilyinskaya kvôli obvineniu z úplatkárstva.

10:20 Neďaleko letiska Kubinka v Moskovskej oblasti našli modernizovaný prieskumný dron. Na kvadrokoptéru boli pripevnené vysokokapacitné batérie a výkonný fotoaparát. Nebolo na ňom žiadne bojové zaťaženie.

9:35 Rozhodnutie o referende o premenovaní Volgogradu na Stalingrad môže padnúť po májových sviatkoch, uviedlo vedenie mesta.

9:15 Ukrajina "nikdy neodpustí" masakru civilistov v meste Buča, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na prvé výročie objavenia mŕtvych tiel civilistov v tomto meste pri Kyjeve. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian. Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook označil Buču za "symbol zverstiev armády okupačnej mocnosti". "Nikdy neodpustíme. Potrestáme každého páchateľa," dodal. Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov.

8:30 Ruské sily zaútočili na Záporoží. Vojenská správa Záporožskej oblasti začiatkom marca oznámila, že Rusko zaútočilo na hlavné mesto regiónu a jeho predmestie viacerými raketami.

8:00 Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger pricestoval v piatok na Ukrajinu, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Čas ani miesto stretnutia nie je možné z bezpečnostných dôvodov vopred zverejniť. S Hegerom na Ukrajinu prišiel aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, informuje osobitný spravodajca TASR.

7:30 Ukrajinskí vojaci zachránili psa z Bachmutu.

6:25 Vrtuľníky sovietskej výroby, ktoré Chorvátsko daruje Ukrajine, by jej mali byť doručené čoskoro. Prezident Zoran Milanovič vo štvrtok na tlačovej konferencii tiež povedal, že vrtuľníkov sa treba zbaviť, lebo Chorvátsko už nezvláda vykonávať ich údržbu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry HINA.

Chorvátsko daruje Ukrajine 14 transportných vrtuľníkov sovietskej výroby - 12 kusov MI-8 MTV-1 a dva Mi-8 T. Minister obrany Mario Banožič v stredu počas návštevy ukrajinského mesta Odesa oznámil, že vrtuľníky by mali doraziť na Ukrajinu čoskoro.

6:10 Putin podpísal dekrét o jarnej brannej povinnosti v Rusku. Jarná branná povinnosť sa začína vždy 1. apríla a končí až 15. júla. Povinnosťou sú muži vo veku od 18 do 27 rokov. Tentoraz sa plánuje povolať 147 000 brancov.

6:00 Žoldnieri Wagnerovej skupiny si zriadili základňu vo väznici Artemivsk Champagne Wines Factory v Bakhmute. Okupanti majú veliteľstvo, kontrolné miestnosti, kasárne, nemocnicu a miesto na streľbu. Wagnerovci sa po katakombách pohybujú na autách.

Rusko znovu ostreľovalo Charkov, hlásia ukrajinskí činitelia

"Nepriateľ znovu útočí na Charkov. Zaznamenaných najmenej šesť 'príletov', predbežne (rakiet) S-300. Ostreľujú zo smeru od Belgorodu. Informácie o ranených a škodách sa spresňujú. Neopúšťajte úkryty, kým neskončí poplach," uviedol na sociálnych sieťach šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.O vzdušných úderoch na Charkov informuje aj starosta tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov.

Charkovská oblasť susedí s ruskou Belgorodskou oblasťou a ukrajinské úrady pomerne často informujú o ostreľovaní regiónu z tejto oblasti protilietadlovými strelami S-300, ktoré ruská armáda používa na útoky na pozemné ciele. Úrady večer vyhlásili letecký poplach v Charkovskej, Kyjevskej, Černihivskej, Sumskej a Poltavskej oblasti, píše Ukrajinska pravda. Podľa niektorých činiteľov hrozia tiež útoky ruských bezpilotných lietadiel.

Ukrajinská vláda nariadila športovcom bojkotovať súťaže s Rusmi a Bielorusmi

Ukrajinská vláda nariadila ukrajinským športovcom, aby bojkotovali súťaže, na ktorých sa zúčastnia Rusi a Bielorusi. Podľa agentúry DPA to uviedol minister kabinetu ministrov Oleh Nemčinov. Ukrajinská vláda tak reagovala na utorkové odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru medzinárodným federáciám umožniť ruským a bieloruským športovcom návrat do súťaží.

Dnešné rozhodnutie vlády padlo na návrh ministra mládeže a telovýchovy a zároveň prezidenta Ukrajinského olympijského výboru Vadyma Hutcajta. Pokyn platí pre všetky medzinárodné súťaže vrátane kvalifikačných podujatí na olympijské hry do Paríža 2024.Ak by sa ukrajinskí športovci predsa len súťažia spoločne s Rusmi a Bielorusmi zúčastnili, mohlo by to viesť k tomu, že by bol príslušným zväzom odobratý národný status.

Viac o téme: OnlineRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu