Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty prvý (20. marca 2023)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu privítal ochotu Číny zohrávať "konštruktívnu úlohu" pri ukončení konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Vojenskú situáciu sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 389

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 389 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že neexistujú dôkazy o tom, že by Čína dodávala Rusku zbrane. Hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany nemá žiadne dôkazy o tom, že by Čína poskytla Rusku zbrane, uviedol 20. marca hovorca riaditeľstva Andrij Jusov.

21:30 Ruská stíhačka typu Su-35 vzlietla v pondelok k dvom americkým strategickým bombardérom B-52H, ktoré leteli nad Baltským morom smerom k ruským hraniciam, avšak napokon zmenili kurz. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje o tom správa agentúry Reuters.

21:20 Časť talianskej opozície tvrdo kritizuje výcvik ukrajinských vojakov neďaleko Ríma. Podľa informácií tlače talianska armáda cvičí niekoľko desiatok vojakov z Ukrajiny, ktorí budú obsluhovať protivzdušný systém SAMP / T. Taliansko podľa opozície poskytovaním čoraz rozvinutejších zbraní prispieva k zvyšovaniu intenzity konfliktu. Kritické hlasy zaznievajú aj od predstaviteľov vládnej väčšiny.

21:15 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok spochybnil "mierové" návrhy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga týkajúce sa urovnania konfliktu na Ukrajine, ktoré prezentoval počas návštevy Moskvy. Šéf diplomacie USA upozornil, že môže ísť o "zdržiavaciu taktiku" Pekingu, ktorej skutočným cieľom je pomôcť Rusku. Informuje o tom správa agentúry AFP.

21:00 Maďarsko zabránilo v pondelok v Bruseli členským štátom Európskej únie vydať spoločné vyhlásenie k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedla to webová stránka komerčnej televízie RTL s odvolaním sa na agentúru Bloomberg, informuje spravodajca v Budapešti.

20:30 Na pomoci vo výške dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície pre Ukrajinu sa zúčastní aj Slovensko. Potvrdili to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer a štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer po spoločnom rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany Bruseli.

19:28 Štyri a pol hodiny trval pondelkový neformálny rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom v Kremli. Oficiálna schôdzka je naplánovaná na utorok. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A)

19:11 Rakúsky kancelár Karl Nehammer prisľúbil Kyjevu v pondelkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ďalšiu pomoc zo strany Viedne. Informuje o tom správa agentúry APA.

18:45 Nórsko v pondelok uviedlo, že dodalo Ukrajine osem bojových tankov typu Leopard 2. Ide o dodávku, ktorá bude mať spolu s dodávkami z ostatných krajín "rozhodujúci" význam v očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, informuje o tom správa agentúry AFP.

18:03 Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov Jevgenij Prigožin v pondelok vyhlásil, že jeho sily majú pod kontrolou viac ako polovicu východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa stalo dejiskom dosiaľ najdlhšie trvajúcej bitky od začiatku ruskej ofenzívy. Informuje správa agentúry AFP.

17:52 Správa amerického ministerstva zahraničných vecí o stave ľudských práv vo svete za rok 2022, ktorú zverejnili v pondelok, zdôrazňuje vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

17:13 Kyjev v pondelok privítal vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície Ukrajine zo strany Európskej únie (EÚ), informuje správa agentúry AFP.

17:04 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 350 miliónov dolárov. Oznámil to v pondelok minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, informuje správa agentúry AP.

16:42 Bývalý šéf ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU pre Charkovskú oblasť bude súdený na základe obvinenia z vlastizrady za údajnú sabotáž obrany regiónu proti Rusku. Podľa agentúry AFP to v pondelok prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie. Mužovi hrozí doživotie.

16:37 Ukrajinská vojenská rozviedka prevzala v pondelok zodpovednosť za zabitie "zradcu" na Ruskom okupovanom území krajiny, informuje o tom správa agentúry DPA. "Organizátor mučiarní v Chersonskej oblasti Serhij Moskalenko bol nedávno zlikvidovaný na dočasne okupovanom území," uviedla v tajná služba v pondelkovom vyhlásení. Moskalenko, ktorý bol zabitý v piatok, podľa nej spolupracoval s ruskými okupantmi a bol riaditeľom väznice určenej pre osoby čakajúce na proces v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin môže byť zatknutý "okamžite" v takmer 130 krajinách sveta po tom, ako naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač, ktorý ho berie na zodpovednosť za vojnové zločiny na Ukrajine. Povedal v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na úvod spoločných rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu