Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty ôsmy (17. marca 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

ŠTOKHOLM/ LONDÝN - Švédsko oznámilo, že sa dohodlo s Britániou na predaji 14 kusov svojho delostreleckého systému Archer. Londýnu nákup umožní darovať Ukrajine niekoľko desiatok starších samohybných húfnic AS90. Osem systémov Archer poputuje zo Švédska tiež priamo na Rusko napadnutú Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vládu v Štokholme.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 386

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 386 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 V Dnepropetrovskej oblasti hlásili výbuchy počas útoku dronov. Starosta Serhiy Reznik ohlásil výbuchy 17. marca v Novomoskovsku, meste v Dnepropetrovskej oblasti.

21:30 Prepustenie uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je ťažko predstaviteľné, kým je pri moci ruský prezident Vladimir Putin, uviedla jeho manželka Julija Navaľná. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky magazínu Der Spiegel. 

"Všetci vieme, že Alexeja vo väzení zadržiava Putin osobne," povedala v rozhovore pre Der Spiegel. Zdôraznila, že je potrebné pokračovať v úsilí dosiahnuť prepustenie jej manžela a vyjadrila v tejto súvislosti poďakovanie nemeckým politikom, ktorí o to žiadali.

21:10 Fínsko hovorí o hrozbe ekologickej katastrofy kvôli ruským "vyradeným tankerom". Fínsko sa obáva, že ruské využitie flotily starých nepoistených tankerov na obchádzanie západných sankcií na vývoz ropy by mohlo viesť k ekologickej katastrofe v Baltskom mori.

20:40 Rusko naliehavo žiada Kazachstan o pomoc po tom, čo Turecko odmietlo tranzit tovaru, na ktorý sa vzťahuje sankcia.

20:00 Dočasne poverený premiér Eduard Heger zvažuje, že na Ukrajinu by šiel s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ďalšími členmi vlády. Uviedol to počas piatkového livestreamu strany Demokrati na sociálnej sieti.

19:30 Reuters: Niekoľko krajín EÚ podpísalo dohodu o posielaní delostreleckých granátov na Ukrajinu. Vysoký predstaviteľ EÚ potvrdil, že "niekoľko" členských štátov pravdepodobne 20. marca podpíše dohodu o poskytnutí 155 mm delostreleckých granátov Ukrajine, informovala 17. marca agentúra Reuters.

19:00 Výbuchy nášľapných mín zranili 2 ľudí v Charkove v Chersonskej oblasti. 66-ročná žena bola zranená pri výbuchu spôsobenom ruskou protipechotnou mínou v lese v Charkovskej oblasti Izium, informoval 17. marca guvernér Oleh Syniehubov.

18:30 Ukrajina poďakovala v piatok Slovensku za prísľub poslať 13 bojových lietadiel Kyjevu, ktorý nalieha na svojich západných spojencov, aby dodali jeho ozbrojeným silám stíhačky s cieľom poraziť Rusko, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP. "Ukrajinskí anjeli... sú pripravení brániť dobro a potrestať zlo. Potrebujú však krídla," napísal na sociálnej sieti ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.''Stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany Kub nám pomôžu efektívne brániť naše nebo," dodal.

18:00 USA posielajú nový prieskumný dron do Čierneho mora, napriek ruským hrozbám Takto vyzerá dráha letu nového US dronu nad Čiernym morom podľa Flightradar24.

17:30 USA nesúhlasia s požiadavkami Číny na prímerie na Ukrajine, ktoré podľa nich posilní vojenské ťaženie Ruska a poskytne Kremľu príležitosť pripraviť sa na novú ofenzívu. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP, odvolávajúcich sa na piatkové vyjadrenie hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho. "V tejto chvíli výzvy na prímerie nepodporujeme," povedal Kirby pre médiá.

17:00 Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď podpísal medzivládnu dohodu s Ukrajinou. Týka sa darovania stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

16:40 Mimoriadna správa!

16:00 Rusko uvalilo sankcie na britských dôstojníkov podieľajúcich sa na výcviku ukrajinskej armády.

15:30 Predstaviteľ EÚ: Ukrajina dostane budúci týždeň druhú tranžu balíka pomoci vo výške 18 miliárd eur. EÚ poskytne Ukrajine 1,5 miliardy eur ako druhú tranžu 18-miliardového balíka makrofinančnej pomoci, uviedol podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

15:00 Generálna prokuratúra Ruskej federácie označila poľskú organizáciu „Fórum slobodných národov po Rusku“ za nežiaducu.

14:30 Ukrajinské spravodajské služby prepustili zo zajatia a evakuovali občanov zadržiavaných v Sýrii. Dve ženy a šesť detí sa vrátili domov.

14:00 Ukrajinskí poslanci sa poďakovali Slovensku za rozhodnutie poskytnúť Ukrajine stíhačky MiG-29. Ostatných spojencov vyzvali, aby sa zachovali podobne. V piatok to uviedol denník The Guardian, informuje TASR. Poslankyňa ukrajinského parlamentu Kira Rudiková na Twitteri poďakovala Slovensku a Poľsku za schválenie dodávky stíhačiek MiG-29 Ukrajine a spýtala sa: "Kto bude ďalší?"

12:30 80. letecká útočná brigáda trénuje v Doneckej oblasti 26. februára pred návratom do Bakhmutu. Počas niekoľkých posledných týždňov ruské sily zintenzívnili útok na Bakhmut, ktorý takmer vyprázdnil 70 000 obyvateľov, pričom ukrajinskí vojaci naďalej bránili útokom Moskvy.

11:40 Stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, ruská armáda zničí. Vyhlásil to v piatok Kremeľ.  "Ako sme už opakovane zdôrazňovali, dodávka tejto vojenskej techniky výsledok špeciálnej vojenskej operácie nijakým spôsobom nezmení. A, samozrejme, všetka táto technika bude zničená," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom, pričom inváziu na Ukrajinu označil termínom, ktorý od jej začiatku používa Ruská federácia.

10:10 Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní.

10:00 Orientačné čísla strát na ruskej strane, ktoré zverejnili Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:15 Belgicko odovzdá Ukrajine 240 vojenských nákladných vozidiel Volvo, pričom prvá dávka bude odoslaná už budúci týždeň, informovali  belgické noviny De Standaard.

8:20 V rannej aktualizácii ukrajinský generálny štáb uviedo, že Rusko za posledný deň odpálilo 5 rakiet a 18 náletov.

7:20 Ukrajina tvrdí, že v okupovanom Berdiansku v Záporožskej oblasti bola spozorovaná ruská loď prepravujúca ukradnutú ukrajinskú pšenicu. S touto správou prichádzajú dň predtým, ako vyprší platnosť iniciatívy Black Sea Grain Initiative.

6:30 OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe)  hlási 30 000 zabitých ruských okupantov neďaleko Bakhmutu Od mája stratila pravidelná ruská armáda a súkromná vojenská Wagnerova skupina 20 000 až 30 000 zabitých a zranených vojakov pri pokusoch o dobytie Bachmutu, uviedol Ian Stubbs, hlavný vojenský poradca Britskej delegácie pri OBSE. „Sú to obrovské ľudské straty s celkovým predstihom asi 25 kilometrov,“ povedal na Bezpečnostnom fóre vo Viedni s tým, že „na každý prejdený kilometer pripadá viac ako 800 zabitých alebo zranených ruských vojakov, z ktorých väčšina sú Wagnerovi žoldnieri." 

Británia kúpi švédske delostrelecké systémy Archer, staršie húfnica dá Ukrajine

"Delostrelecké systémy, ako je Archer, v kombinácii s obrnenými vozidlami a tankmi zvyšujú obranyschopnosť Ukrajiny a umožnia jej znovu získať svoje územie," uviedol švédsky minister obrany Pal Jonson. O moderný delostrelecký systém Archer usilovala Ukrajina niekoľko mesiacov.

Britská vláda v samostatnom vyhlásení oznámila, že 14 systémov Archer bude slúžiť ako "dočasná náhrada" za 32 delostreleckých systémov AS90, ktoré od Británie dostanú ukrajinské ozbrojené sily. Londýn a Štokholm oznámili dodávky svojich delostreleckých systémov Ukrajine v januári.

Švédsky vyvinutý systém Archer sa skladá z plne automatizovanej húfnice namontovanej na terénnom vozidle. Posádka môže zbraň ovládať bez toho, aby musela opustiť opancierovanú kabínu. Švédska vláda tiež uviedla, že doteraz prisľúbila Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 16,9 miliardy švédskych korún. Vo februári sa Švédsko pripojilo k viacerým západným krajinám, ktoré Ukrajine prisľúbili ťažšie zbrane, a oznámilo dodávku "asi desiatich" tankov Leopard 2 a tiež systémov protivzdušnej obrany IRIS-T a HAWK.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu