Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 17-tisíc: Panujú obavy, že číslo bude ešte stúpať

Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla)

ANKARA/DAMASK - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení v častiach Turecka a Sýrie vo štvrtok stúpol na viac ako 17.500, hlásia úrady a zdravotnícke zdroje. TASR cituje zo správy tlačovej agentúry AFP.

Pondelkové zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zničilo množstvo budov a v ich troskách v Turecku zomrelo 14.351 ľudí a 3162 v Sýrii. Dovedna je tak potvrdených 17.513 obetí na životoch. Vzhľadom na mrazivé počasie postupne vyhasína nádej na nájdenie ďalších preživších pod troskami. Lídri všetkých 27 členských krajín EÚ vo štvrtok spoločne vyjadrili "plnú solidaritu" tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a ponúkli mu ďalšiu núdzovú pomoc. "Sme pripravení v úzkej koordinácii s tureckými orgánmi ďalej zvyšovať našu podporu. Naše myšlienky budú aj naďalej s vami a vaším ľudom," uviedli v liste adresovanom Ankare na začiatku bruselského samitu EÚ.

Odborníci však upozorňujú, že sa skracuje obdobie, počas ktorého môžu prežiť ľudia zavalení pod troskami alebo tí, ktorí si z nejakého dôvodu nedokážu zabezpečiť základné potreby. Zároveň však uvádzajú, že ešte netreba strácať nádej. "Prvých 72 hodín sa pokladá za kritických... V priemere je miera prežitia počas (prvých) 24 hodín 74 percent, po 72 hodinách je to 22 percent a po piatich dňoch šesť percent," uviedol Steven Godby, odborník na prírodné riziká z univerzity Nottingham Trent v Británii.

Viaceré krajiny ponúkli pomoc

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Podľa tureckej štátnej agentúry pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) bolo v Turecku pri zemetrasení zničených vyše 5700 budov. Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO Turecku a Sýrii už ponúkli pomoc.

Juhokórejský tím zachránil v Turecku spod trosiek muža

Záchranný tím Južnej Kórey pôsobiaci v Turecku po ničivom zemetrasení zachránil spod trosiek sedemdesiatročného muža, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí v Soule. Informujeme podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap. Tím začal prehľadávať trosky vo štvrtok ráno na mieste strednej školy v Antakyi, hlavnom meste provincie Hatay. Zachránený bol pri vedomí a zrejme neutrpel žiadne veľké zranenia. Na mieste boli tiež nájdené štyri mŕtve telá.

Juhokórejský tím tvorí 118 členov, čo je doteraz najviac na záchranných prácach v zahraničí. Záchranári pricestovali v stredu do mesta Gaziantep na juhovýchode Turecka, ktoré patrí k oblastiam najvážnejšie zasiahnutým pondelkovým zemetrasením. Tím bude pomáhať v rôznych regiónoch postihnutých otrasmi.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu