Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Maličká kapsula s rádioaktívnym materiálom sa stále nenašla: V Austrálii pokračuje veľké pátranie

Pátranie po kapsule
Pátranie po kapsule (Zdroj: Twitter/ AFP)

CANBERRA - Pátranie po kapsule s rádioaktívnou látkou, ktorá sa stratila počas prepravy v štáte Západná Austrália, sa zintenzívnilo - do pátrania sa zapojili aj dva vládne úrady pre jadrovú bezpečnosť, informovala v utorok agentúra Reuters.

Austrálska agentúra pre radiačnú ochranu a jadrovú bezpečnosť (ARPANSA) vo svojom vyhlásení potvrdila, že spolupracuje s vládou Západnej Austrálie pri hľadaní kapsuly. Spresnila, že vyslala tím so špecializovaným detekčným zariadením namontovaným na aute a prenosným detekčným zariadením. Ich pátracia akcia medzi regiónom Pilbara a mestom Perth sa začína 31. januára.

Po kapsule sa pátra pozdĺž 1400 kilometrov dlhej cesty

Svoje tímy špecialistov a detekčné a zobrazovacie zariadenia vyslala na pomoc pri pátraní aj Austrálska organizácia pre jadrovú vedu a technológie (ANSTO). Úrady štátu Západná Austrália vydali v utorok nové upozornenie pre motoristov pozdĺž najdlhšej austrálskej diaľnice Great Northern Highway, aby boli opatrní, keď sa blížia k pátracím tímom. 

Po kapsule sa pátra pozdĺž 1400 kilometrov dlhej cesty, ktorú nákladné auto prekonalo - z mesta Newman v odľahlom regióne Kimberley do skladu na predmestí Perthu. Ide o väčšiu vzdialenosť ako dĺžka Veľkej Británie, podotkol Reuters. Kapsula, ktorá pravdepodobne vypadla z nákladného auta, bola súčasťou meradla používaného na meranie hustoty železnej rudy. Spoločnosť Rio Tinto zverila túto kapsulu na prepravu špecializovanému dodávateľovi.

 Spoločnosť Rio Tinto sa v pondelok verejnosti ospravedlnila

Meradlo bolo vyzdvihnuté z bane Gudai-Darri spoločnosti Rio Tinto 12. januára. Keď bolo 25. januára vybalené na kontrolu, zistilo sa, že obal meradla i prístroj samotný sú poškodené, pričom chýba kapsula s rádioaktívnou látkou. Spoločnosť Rio Tinto sa v pondelok verejnosti ospravedlnila za stratenie kapsuly, ku ktorej mohlo dôjsť kedykoľvek počas uplynulých viac ako dvoch týždňov.

Viac o téme: PátranieKapsulaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu