Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Explózia na juhu Poľska: Pri výbuchu zahynuli matka a dcéra, sedem osôb sa zranilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA — Dvoch mŕtvych a sedem zranených si vyžiadala explózia, ku ktorej došlo v trojpodlažnej budove v meste Katovice ležiacom na juhu Poľska, informujú agentúry DPA a AP.

V budove sa malo nachádzať deväť osôb

Výbuch nastal v piatok okolo 8.30 h na starej evanjelickej fare v Katoviciach. Zničená bola fasáda a takmer celá predná časť budovy. Podľa doterajších zistení sa v budove v čase výbuchu nachádzalo deväť ľudí. Na mieste zasahovalo približne 180 hasičov a záchranárov.

Explóziu podľa hasičov zapríčinil pravdepodobne unikajúci plyn, ktorý v tehlovej budove používal na kúrenie i varenie. Medzi zranenými sú aj dve malé deti. Štyroch zranených hospitalizovali, boli mimo ohrozenia života.

Zahynuli matka a dcéra

Poľskí hasiči našli telá dvoch žien, matky a dcéry, v troskách domu v Katoviciach, kde dnes ráno vybuchol plyn. Hasiči polhodinu po poludní našli telo staršej ženy, po tretej hodine popoludní potom informovali o nájdení druhej obete, uviedla na svojom webe spravodajská televízia TVN 24. 

"Okolo 12:30 hasiči našli v troskách telo jednej z osôb. Lekár následne potvrdil smrť," povedal novinárom sliezsky vojvoda Jarosław Wieczorek. Vojvoda je v Poľsku obdobou českého hejtmana. Premiér Mateusz Morawiecki potom spresnil, že obeťou je žena vo veku 68 rokov. Pátranie po druhej nezvestnej pokračovalo silami 180 hasičov, podporených špeciálne vycvičenými psami. Po výbuchu sa zrútila polovica domu.

Zhruba o dve hodiny neskôr Wieczorek opäť predstúpil pred novinárov, aby informoval o náleze tela druhej zo žien. "Telo druhej osoby sa našlo o 14:43. Žiaľ, opäť bolo potvrdené, že táto osoba zahynula," povedal. "Pravdepodobne už nikto nie je pod troskami, ale hasiči ešte budú pokračovať v pátraní," dodal.

Viac o téme: VýbuchObeteZraneníPoľskoKatovice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu