Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Desivé výsledky novej štúdie: COVID-19 môže poškodiť placentu a nenarodené dieťa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Nová štúdia MedUni Vienna ukazuje, prečo by sa najmä tehotné ženy mali naďalej chrániť pred infekciou Covid-19. Od začiatku pandémie patrili do rizikovej skupiny, no vedci teraz zistili, že choroba môže poškodiť placentu a následne aj plod. Týkalo sa to najmä matiek bez očkovania proti Covidu.

Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, v ktorých boli možné komplikácie pre nenarodené dieťa z infekcie SARS-CoV-2 počas tehotenstva identifikované až po pôrode a/alebo pomocou vzoriek tkaniva, sa vedecký tím zameral na prenatálnu diagnostiku.

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Jasné spojenie s infekciou

Pomocou magnetickej rezonancie (MR) bolo v rámci štúdie vytvorených 76 skenov placenty a plodov tehotných žien, 38 po potvrdenej infekcii SARS-CoV-2 (pred-omikronové alebo omikronové varianty) a 38 u zdravých kontrolných prípadov. Výsledok: V oboch infekčných skupinách vykazovali placenty abnormality v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Rozsah bol niekedy taký veľký, najmä pri variantoch pred omikronom, že vývoj a zdravie nenarodeného dieťaťa boli narušené. „Náš výskum ukázal, že infekcie pred-omikrónovými variantmi ako napríklad delta spôsobuje podstatne viac škôd vo forme cievnych príhod, ako sú tromby alebo krvácanie, ako v súčasnosti rozšírené omikronové podvarianty,“ vysvetlil prvý autor Patric Kienast z MedUni Vienna's Department of Radiology and Nuclear Medicine.

Aj tu chráni očkovanie

Rôzny rozsah poškodenia placenty v dôsledku rôznych variantov vírusov vedci pripisujú na jednej strane skutočnosti, že podskupiny omikronov majú za následok miernejšiu progresiu ochorenia a na druhej strane už vyššej zaočkovanosti v pokročilej fáze pandémie.

„V každom prípade naše výsledky ukazujú, že u oboch neočkovaných tehotných účastníčok sa po infekcii omikronom SARS-CoV-2 vyvinula anomália placenty, ale iba u jednej zo šiestich z trikrát očkovaných žien,“ uvádza vedúci štúdie Gregor Kasprian.

Desivé výsledky novej štúdie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Placentou neostáva ušetrená

Placenta sa doteraz ukázala ako veľmi účinná bariéra proti koronavírusu: Iba 0 až 3 percentá všetkých plodov boli tiež infikované SARS-CoV-2 po infekcii matky. Orgán ležiaci pri stene maternice však nie je ušetrený. Ako ukazuje súčasná štúdia, u niektorých nenarodených detí sa vyskytli rastové obmedzenia alebo krvácavé príhody v mozgu.

„Preto by sa mala placenta tehotných žien, ktoré sa nakazili SARS-CoV-2, čo najskôr po pozitívnom výsledku testu vyšetriť pomocou prenatálnych zobrazovacích metód,“ radí Daniela Prayer z MedUni Vienna. Ak by došlo k najhoršiemu, stále je šanca urobiť opatrenia pre zdravie plodu.

Viac o téme: ŠtúdiaPlodPlacentaTehotenstvo KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu