Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty piaty (24. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ŽENEVA - Vojna, ktorú na Ukrajine vedie Rusko, ovplyvnila vzdelávanie viac než piatich miliónov ukrajinských detí, upozornil v utorok Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala z agentúry DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 334

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 334 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Britský dobrovoľník Chris Parry a jeho kolega Andrew Bagshaw zahynuli pri pokuse o humanitárnu evakuáciu zo Soledaru na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Parryho rodiny, ktoré zverejnilo britské ministerstvo zahraničia.

21:30 Americká vláda v utorok nepotvrdila správy, že zvažuje dodanie tankov Abrams ukrajinským silám. Pentagón v súvislosti s vyhlásením Nemecka, že Kyjevu poskytne tanky Leopard, zopakoval, že Berlín prijíma suverénne rozhodnutia, ktoré Spojené štáty rešpektujú. Informuje o tom správa agentúry DPA.

21:00 Ruská vláda v utorok priznala, že nemá v pláne obnoviť oceliarne Azovstaľ, ktoré boli zničené na jar minulého roka počas urputných bojov o prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

20:52 Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok počas návštevy Kyjeva ponúkol výcvikové kapacity fínskej armády pre budúce ukrajinské tankové jednotky. Táto ponuka prišla v situácii, keď európske krajiny rokujú o dodávkach tankov Leopard na Ukrajinu, uvádza správa agentúry AFP.

20:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s poskytnutím tankov typu Leopard 2 ukrajinskej armáde. Uviedla to agentúra DPA a denník The Guardian s odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády.

19:44 Ostreľovanie pohraničných regiónov Belgorodskej oblasti, ležiacej v susedstve Ukrajiny, si už vyžiadalo životy 25 ľudí. Ďalších 96 osôb utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom v utorok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

18:36 Ozbrojené sily Ruskej federácie potrebujú výrazné reformy, zdôraznil v utorok náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov po 11 mesiacoch bojov na Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA.

17:30 Prvýkrát od začiatku vojny rozpútanej Ruskom zavítal v utorok na Ukrajinu aj fínsky prezident Sauli Niinistö, ktorého v Kyjeve prijal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom správa agentúry DPA.

17:02 Na Nemecko by podľa českého premiéra Petra Fialu nemal byť vyvíjaný tlak, aby Ukrajine dodalo tanky či iný vojenský materiál. Fiala verí, že sa nakoniec všetci dohodnú. Povedal to v utorok po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

16:20 Ukrajina má napriek opakovaným ruským útokom na jej energetický systém dostatok zásob uhlia a plynu na zostávajúce zimné mesiace. Oznámil to v utorok premiér Denys Šmyhaľ. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:05 Ukrajina odovzdala Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov a žiada ruskú stranu, aby ho verifikovala. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

15:18 Gubernátori piatich ukrajinských oblastí boli odvolaní z funkcie po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil zmeny vo vláde a regionálnych úradoch pre obvinenia z korupcie. Informuje o tom správa stanice Sky News.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu