Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty druhý (21. január 2023)

Pohreb ministra vnútra Denysa Monastyrského Zobraziť galériu (5)
Pohreb ministra vnútra Denysa Monastyrského (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Bývalý príslušník špeciálnych jednotiek amerického námorníctva SEAL Daniel W. Swift, ktorý pred štyrmi rokmi dezertoval z armády, zahynul v boji na Ukrajine. V piatok to potvrdil predstaviteľ USA. Citoval ho portál britskej televízie Sky News, správu prvý priniesol americký týždenník Time.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 331

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 331 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Pobočka ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku ukončí svoju činnosť. V reakcii na zmrazenie účtov tejto televízie to v sobotu oznámila jej riaditeľka Xenia Fedorovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Fedorovová na Twitteri napísala, že po piatich rokoch nepríjemností "dosiahli vládnuce orgány svoj cieľ: zatvorenie RT France". Podľa jej slov teraz 123 zamestnancom televízie hrozí, že nedostanú výplatu za január a prídu o prácu.

20:19 Ukrajina potvrdila útočné pokusy Ruska v Záporožskej oblasti. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že Rusko pokračuje v ofenzívnom úsilí v blízkosti Bakhmutu, Doneckej oblasti a Záporožskej oblasti, pričom zapája ďalšie letectvo. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

18:19 Rusi zaznamenávajú adresy civilistov v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Rusi sa snažia vytvoriť databázu miest pobytu civilistov v okupovaných častiach Chersonskej oblasti pod rúškom programu na úsporu elektriny, uviedol ukrajinský generálny štáb. 

16:25 Ruská armáda vykonala v Moskovskej oblasti cvičenie protivzdušnej obrany s cieľom odrážať letecké útoky na dôležité objekty, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie podľa neho zahŕňalo systémy protivzdušnej obrany S-300 a zapojilo sa doň vyše 150 vojakov a viac ako 30 kusov zbraní a vojenskej techniky.

16:08 Ministri zahraničných vecí pobaltských krajín vyzývajú Nemecko, aby okamžite dodalo Ukrajine tanky Leopard. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

15:00 Ruská armáda v sobotu uviedla, že jej vojaci spustili ofenzívu v Záporožskej oblasti na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Boje sa v tejto oblasti v uplynulých týždňoch po niekoľkých mesiacoch takmer zamrznutého frontu opätovne zintenzívnili.

Jednotky Moskvy vo svojej dennej správe uviedli, že v oblasti uskutočnili "ofenzívne operácie" a tvrdia, že "zaujali výhodnejšie línie a pozície", cituje AFP.

14:47 Ukrajinské Ministerstvo obrany nakupuje potraviny pre vojakov za prehnané ceny. Portál Zn.Ua uviedol, že ministerstvo obrany nakupuje potraviny za ceny, ktoré sú dva až trikrát vyššie ako ceny v obchodoch s potravinami v Kyjeve. To naznačuje možnú korupčnú schému. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

13:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v sobotu na odstránenie prekážok, ktoré komplikujú vývoz obilia z Ukrajiny. Podľa jeho slov momentálne čaká na plavbu cez Bosporský prieliv viac než 100 lodí naložených ukrajinskými potravinami, za čo podľa neho môžu obštrukcie zo strany Ruska, informuje agentúra DPA.

13:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastnil v sobotu na pohrebe ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ktorý v stredu zahynul pri havárii vrtuľníka v Brovaroch pri Kyjeve. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:19 Podľa nedávnej aktualizácie ministerstva obrany Spojeného kráľovstva ukrajinské jednotky „pravdepodobne dosiahli malé úspechy“ a ubránili sa ruskému protiútoku pri Kremine v Luhanskej oblasti.

13:18 Česká republika popiera správy médií, že je pripravená dodať Ukrajine tanky Leopard 2. Na poslednom stretnutí Ramstein sa spojencom Ukrajiny nepodarilo dosiahnuť dohodu o dodávke tankov Leopard 2 nemeckej výroby na Ukrajinu pre neochotu Nemecka schváliť dodávky tankov.

12:30 Trojica pobaltských krajín sa obrátila na Nemecko s výzvou, aby už "teraz" dodalo Ukrajine svoje moderné bojové tanky Leopard 2. Informoval o tom v sobotu denník The Guardian.

12:29 Opatrnosť a pomalé rozhodovanie v súvislosti s dodaním tankov typu Leopard 2 Ukrajine stojí životy ľudí, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

12:28 Moskva podnikne odvetné kroky voči francúzskym médiám v reakcii na zmrazenie účtov ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

12:27 Ukrajinská i ruská strana zhromažďuje "početné sily" v Záporožskej oblasti na Ukrajine, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

11:06 Ukrajinskí vojaci absolvujú v Poľsku výcvik na hlavných bojových tankoch Leopard 2. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, ktorého v sobotu citoval denník The Guardian.

11:05 Pohreb ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského a ďalších obetí stredajšej havárie vrtuľníka v meste Brovary, sa koná v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev. Na sociálnej sieti Twitter to potvrdil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. "Dnes sa lúčime s ministrom Denysom Monastyrským, (prvým námestníkom) Jehveninom Jeninom, (štátnym tajomníkom) Jurijom Lubkovyčom a všetkými hrdinami, ktorí zahynuli pri havárii vrtuľníka," napísal Heraščenko.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl  kladie kvety na rakvu
Zobraziť galériu (5)
Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl kladie kvety na rakvu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Zverejnil aj videozáznam, na ktorom je vidieť kolónu pohrebných vozidiel prechádzajúcich Kyjevom. Vrtuľník s vedením ukrajinského ministerstva vnútra sa zrútil v stredu ráno pri budove škôlky v meste Brovary pri Kyjeve. Nehoda si vyžiadala dovedna 14 obetí vrátane jedného dieťaťa. Úradujúcim ministrom vnútra Ukrajiny sa po smrti Monastyrského stal doterajší šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

10:21 Požiar v Angarsku sa podarilo uhasiť. K obetiam na životoch nedošlo.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu