Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty deviaty (18. január 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

328. deň vojny na Ukrajine

328. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril v stredu obavy, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na Ukrajine. Z tohto dôvodu je podľa neho potrebné poskytnúť Kyjevu ďalšiu podporu vo forme tankov a striel. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

20:22 Poľsko sa snaží presvedčiť svojich európskych spojencov, aby Ukrajine poslali až 100 tankov západnej výroby. V stredu to na stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP. Morawiecki v rozhovore pre televíziu Bloomberg v Davose uviedol, že sa snaží presvedčiť kancelára Ofala Scholza, aby sa Nemecko zapájalo viac do pomoci pre Ukrajinu, pretože má osobitú zodpovednosť.

19:30 Srbský prezident Aleksandar Vučič odmieta ruské územné nároky na Ukrajine a tvrdí, že polostrov Krym i východoukrajinský región Donbas patria Kyjevu. Vučič to uviedol v stredu v rozhovore pre agentúru Bloomberg, z ktorého citoval britský denník Financial Times (FT), informuje TASR. "Od samého začiatku sme hovorili, že nie sme schopní a nemôžeme podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Pre nás sú Krym i Donbas ukrajinské — a tak to aj ostane," povedal srbský prezident.

19:01 Rusko sa pripravuje na dlhú vojnu na Ukrajine tým, že zvyšuje výrobu zbraní a získava ďalšie vojenské vybavenie. Uviedol to v stredu zástupca generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Geoana počas zasadnutia Vojenského výboru NATO v Bruseli. "Putin sa pripravuje na dlhú vojnu zvýšením výroby zbraní a získavaním ďalšieho vybavenia. Rok 2023 bude ťažký a Ukrajinu musíme podporovať dovtedy, kým to bude potrebné," cituje vyjadrenie Geoanu tlačová agentúra AFP.

18:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu žiadal medzinárodné spoločenstvo o rýchle prijímanie rozhodnutí a vyjadril presvedčenie, že svet zdolá súčasné hrozby. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News, ktorá jeho prejav sprostredkovala.

17:35 Ukrajina potrebuje výrazne viac zbraní v kľúčovom okamihu ruskej invázie. Takáto podpora je jedinou cestou k mierovému riešeniu. Povedal to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Ak chceme mať zajtra vyrokované mierové riešenie, dnes musíme poskytnúť viac zbraní," povedal šéf NATO popri Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose.

17:29 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres nepredpokladá, že vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Guterres to povedal v stredu na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Generálny tajomník OSN poukázal na veľké historické rozdiely medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sťažujú hľadanie riešenia v súlade s medzinárodným právom a rešpektovaním územnej celistvosti. "Nemyslím si, že máme šancu podporiť alebo sprostredkovať seriózne rokovania o dosiahnutí mieru v krátkodobom horizonte," dodal.

16:32 Kanada daruje Ukrajine 200 obrnených transportérov. V stredu počas návštevy Kyjeva to oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová. TASR správu prevzala webovej stránky denníka The Guardian. Anandová potvrdila tento "ďalší balík vojenskej pomoci" za prítomnosti ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. "Tieto vozidlá ponúkajú najmodernejšiu a najlepšiu technológiu svojho druhu a dajú sa na ne jednoducho umiestniť zbrane," povedala.

16:30 Konanie Ruska na Ukrajine je namierené na zastavenie "vojny", ktorá mnohé roky prebieha na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správy agentúry AP. Podľa šéfa Kremľa sa Moskva dlho snažila vyjednať urovnanie konfliktu vo východoukrajinskom regióne Donbas medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.

"Rozsiahle bojové operácie s použitím ťažkých zbraní, delostrelectva, tankov a letectva sa v Donbase od roku 2014 nezastavili. Všetko, čo dnes robíme v rámci špeciálnej vojenskej operácie, je snaha túto vojnu zastaviť. To je zmysel našej operácie - ochrániť našich ľudí, ktorí na týchto územiach žijú," povedal Putin na stretnutí s veteránmi v Petrohrade.

15:49 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v stredu vyhlásil, že "má veľmi dobré a pozitívne signály", že na stretnutí západných spojencov Ukrajiny v piatok v Nemecku budú oznámené dodávky nových zbraní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Bývalý majster sveta v ťažkej váhe v boxe Kličko je tento týždeň na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose súčasťou veľkej ukrajinskej delegácie, ktorá tam lobuje za viac finančnej pomoci a za moderné zbrane pre Ukrajinu.

15:38 Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Oznámil to v stredu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, keď doterajší minister Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Šmyhaľ spresnil, že vláda Klymenka oficiálne vymenovala za námestníka ministra vnútra, ale bude plniť povinnosti ministra vnútra.

15:03 EÚ a jej členské štáty musia zvýšiť svoju vojenskú, politickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a posilniť svoju obranu v boji proti ruským hrozbám pre európsku bezpečnosť. Zhodli sa na tom v stredu poslanci Európskeho parlamentu (EP), informuje spravodajca TASR. Vyplýva to z výročnej správy o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej európskej politike; za hlasovalo 407 poslancov, 92 bolo proti a 142 sa zdržalo.

14:01 Holandsko a Nemecko chcú venovať viac pozornosti Rusom, ktorí "unášajú" deti z okupovaných východných častí Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR na základe správ holandských médií. Podľa holandskej tlačovej agentúry ANP o tom hovoril minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra tento týždeň so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou. 

13:54 Miestne úrady v západoruskej Lipeckej oblasti v stredu oznámili, že tam došlo k zabitiu ruského vojaka, ktorý opustil svoju základňu. Ruské štátne médií spresnili, že išlo o ozbrojeného príslušníka armády, ktorý dezertoval z bojov na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Dmitrij Perov, hľadaný za neoprávnené opustenie svojej vojenskej jednotky, bol vypátraný a zlikvidovaný," uviedli na sociálnych sieťach predstavitelia Lipeckej oblasti.

13:15 Obsadenie ukrajinského mesta Soledar ruskými jednotkami spôsobuje Ukrajine problémy aj pri zásobovaní neďalekého Bachmutu, vyplýva z najnovších informácií britských tajných služieb. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA. Jedna z dvoch zásobovacích trás sa dostala pod tlak, ktorý stále silnie, uviedlo v pravidelnom vyhlásení k vojne na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

12:53 Pápež František v stredu počas generálnej audiencie odsúdil ruský raketový útok na bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, ktorý si v sobotu vyžiadal 45 obetí na životoch vrátane detí. Informujú o tom agentúry APA a Reuters. "Prosím, nezabudnite sa modliť za sužovanú Ukrajinu, ktorá tak veľmi potrebuje blízkosť, útechu a najmä mier. Uplynulú sobotu si ďalší raketový útok vyžiadal množstvo civilných obetí, boli medzi nimi i deti," pripomenul pápež veriacim s tým, že zdieľa nesmierne utrpenie rodinných príslušníkov obetí.

12:49 Poprední zástupcovia NATO spolu s predstaviteľmi Fínska a Švédska sa v stredu a vo štvrtok v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie zúčastnia na rokovaní Vojenského výboru na úrovni náčelníkov generálnych štábov. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Aliancia v tlačovej správe spresnila, že zástupca generálneho tajomníka, bývalý šéf rumunskej diplomacie Mircea Geoana, otvorí zasadnutie spolu so šéfom Vojenského výboru admirálom Robom Bauerom za prítomnosti vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe (SACEUR) generála Christophera Cavoliho a vrchného veliteľa spojeneckých síl pre transformáciu (SACT) generála Philippa Lavigneho.

12:30 Ruský prezident Vladimir Putin by mohol v najbližších dňoch - možno už v stredu - oznámiť druhé kolo mobilizácie obyvateľstva do vojny proti Ukrajine. Vyplýva to z analýz, ktoré v stredu zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom agentúra DPA. ISW uvádza, že Putin by mohol mobilizáciu ohlásiť už v priebehu stredy. V tento deň sa totiž v Petrohrade zúčastní na oslavách prelomenia nemeckého obkľúčenia mesta, ku ktorému došlo v januári 1944. Navštívi tiež tamojšiu zbrojovku.

12:11 Ruské veľvyslanectvo vo Švédsku zverejnilo v utorok na Twitteri mapu Európy s cenami benzínu v jednotlivých krajinách v dolároch, na ktorej je okupovaný polostrov Krym vyobrazený ako súčasť ukrajinského územia. "Všetko nelegálne je krehké. Krym bol, je a vždy bude patriť Ukrajine," uviedla v reakcii námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Emine Džaparovová. Dodala, že Rusko vždy vedelo, že "bude z polostrova vyhnané".

11:17 Šéf diplomacie Kremľa Sergej Lavrov prirovnal v stredu kroky Spojených štátov v súvislosti s vojnou na Ukrajine k činom nacistického diktátora Adolfa Hitlera a francúzskeho vojvodcu Napoleona Bonaparteho. TASR informuje na základe správy stanice Sky News. Vyjadrenia ruského ministra zazneli na jeho výročnej tlačovej konferencii v Moskve v čase, keď ruská vojenská agresia voči susednej Ukrajine trvá už takmer 11 mesiacov.

Lavrov tvrdil, že Washington si podmanil Európu, aby mohol viesť vojnu voči Rusku. Hitler a Napoleon podľa jeho tvrdení kedysi proti Rusku využívali rovnakú taktiku ako teraz USA. Západní politici podľa neho "jasne hovoria, že Rusko musí utrpieť strategickú porážku".

09:43 Rusko rozšírilo svoj zoznam predstaviteľov Európskej únie, na ktorých uvalilo sankcie. Ide o reakciu na decembrový deviaty balík sankcií EÚ voči Moskve. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však nezverejnilo mená predstaviteľov a subjektov pridaných na sankčný zoznam. Informuje o tom stanica CNN. Medzi osobami, ktorým Rusko v utorok zakázalo vstup do krajiny, sú vysokopostavení predstavitelia vojenských inštitúcií členských štátov EÚ zapojených do výcviku ukrajinských vojakov, približuje rezort diplomacie v Moskve.

08:37 Vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, bude pravdepodobne "ešte nejaký čas pokračovať", takže je čas zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vo Washingtone na spoločnej tlačovej konferencii s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. TASR správu prevzala z webu televízie Sky News. Podľa Blinkena pokračujú "tvrdé" boje najmä na východnom fronte. Cieľom stretnutia s Cleverlym bolo "uistiť sa, že Ukrajinci majú všetko, čo potrebujú, aby mohli získať späť to, o čo prišli, a odolali ruskej agresii".

06:15 Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že už nemá dlhšie zmysel, aby Ukrajina nebola v NATO. Vyhlásil to v utorok bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, ktorý dlho namietal proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. Správu o tom TASR prevzala od agentúr AFP a AP.

Vo svojom online príhovore k účastníkom Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose Kissinger uviedol, že vstup Ukrajiny do NATO by bol "náležitým výsledkom" prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. "Pred touto vojnou som bol proti členstvu Ukrajiny v NATO, pretože som sa obával, že by sa tak začal presne ten proces, ktorý teraz vidíme... Keď však tento proces teraz dosiahol tento stupeň, tak myšlienka neutrálnej Ukrajiny už viac nedáva zmysel," uviedol Kissinger.

06:13 Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzia v stredu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN potvrdil, že bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro pri útoku 14. januára zasiahla ruská raketa. Dodal, že raketa, určená pre objekt infraštruktúry, dopadla na bytový dom po tom, ako ju údajne zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pripomenula, že hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat pár hodín po dopade rakety na niekoľkoposchodovú budovu potvrdil, že ide o ruskú raketu Ch-22 vypálenú z bombardéra Tu-22M3. Ukrajinské vojenské velenie však zároveň uviedlo, že ukrajinská protivzdušná obrana raketu nezostrelila.

06:11 Ruská polícia zadržala v utorok v Moskve najmenej štyroch ľudí, ktorí prišli k improvizovanému pamätníku obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Podľa očitého svedka políciu privolali aktivisti provládneho nacionalistického hnutia známeho ako SERB. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruský spravodajský web SOTA citujúci očitých svedkov zatýkania.

06:05 Charkovskú oblasť na severe Ukrajiny v utorok popoludní zasiahol raketový útok. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruskí vojaci zasiahli mesto Kupiansk okolo 14.30 h miestneho času (13.30 h SEČ), pričom údajne použili raketu S-300.

Obete neboli hlásené, ale priestory nadstavbovej školy automobilového inžinierstva sú podľa Synehubova "takmer úplne zničené". Gubernátor v oznámení napísal: "Okupanti znova ostreľovali mesto Kupiansk. Nepriateľ dnes okolo 14.30 h zasiahol raketou S-300 Kupiansku vysokú školu automobilového inžinierstva. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete. Priestory vzdelávacej inštitúcie však boli takmer úplne zničené."

06:02 Americký prezident Joe Biden telefonoval v utorok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ich rozhovor sa týkal predovšetkým pomoci pre Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA a oficiálne vyhlásenie Bieleho domu.

"Lídri rokovali o svojej neochvejnej podpore Ukrajiny a odsúdili ruskú agresiu. Prezident Biden a kancelár Scholz diskutovali o prebiehajúcej pomoci smerovanej na Ukrajinu," uvádza Biely dom. Scholzova kancelária sa zatiaľ k telefonátu nevyjadrila, upozorňuje DPA. Scholz a Biden spolu telefonovali aj pred necelými dvoma týždňami a dohodli sa, že Ukrajine pošlú bojové vozidlá pechoty. Nemecko okrem toho začiatkom januára prisľúbilo, že Ukrajine dodá aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.

Európska únia musí zostať v podpore Ukrajiny jednotná, tvrdí španielsky premiér

Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok zdôraznil potrebu dlhodobej európskej jednoty v podpore Ukrajiny. Uviedol to v rozhovore pre televíziu CNN na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose.

"Potrebujú cítiť solidaritu, empatiu a odhodlanie celej Európskej únie. Budeme s Ukrajincami tak dlho, ako to bude potrebné," povedal. Španielsky premiér predtým upozornil delegátov fóra v Davose, že je kľúčové, aby EÚ "bojovala proti zhnitým semienkam, ktoré (ruský prezident Vladimir) Putin zasadil" do ich krajín.

Ruský prezident má v Európe spojencov, ktorí skrývajú svoje sympatie a väzby k Putinovi, a ktorým treba zabrániť, aby zničili EÚ zvnútra, povedal Sánchez pre CNN. Sánchez sa v prejave, ktorý predniesol v Davose, zaviazal bojovať proti zmieneným osobám s rovnakým zápalom ako Ukrajinci bojujú proti ruským silám, ale prostredníctvom iných zbraní.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu