Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeväťdesiaty (10. december 2022)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimír Putin dnes pohrozil tvrdou odplatou, ak by nejaký štát zaútočil na Rusko jadrovými zbraňami. Na rokovaní euroázijskej ekonomickej rady podľa agentúry Reuters povedal, že by v takom prípade bol útočník zmazaný z povrchu zeme. Na jadrový útok však poslednú dobu upozorňuje práve Moskva.

Naživo z Ukrajiny 

Vojna na Ukrajine deň 289

Vojna na Ukrajine deň 289 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:38 Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý si donedávna v USA odpykával 25-ročný trest väzenia, v rozhovore pre Kremľom podporovanú televíziu RT vyhlásil, že "plne podporuje ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine" a že by sa prihlásil ako dobrovnoľník na front, keby mal "príležitosť a potrebné zručnosti".

20:00 Poradca ukrajinského prezidenta varuje pred kooperáciou Ruska a Iránu. Už to podľa neho nie je iba problém Ukrajiny, ale ide o globálnu bezpečnosť.

18:56 Rada Európskej únie schválila v sobotu finančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur. Návrh prijala Rada EÚ písomným postupom a predloží ho Európskemu parlamentu, ktorý by ho mohol prijať už budúci týždeň. TASR informuje na základe tlačovej správy zverejnenej na webe Rady EÚ.

17:58 Rusko ostreľovalo pôrodnicu v Chersone. Informoval o tom zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyryl Tymošenko. Podľa Tymošenka nebol nikto zranený.

17:07 Ruské dronové útoky na energetické zariadenia v juhoukrajinskom meste Odesa spôsobili, že bez elektriny zostala v sobotu celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej, medzi ktorú patria nemocnice či pôrodnice. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na lokálnych predstaviteľov.

15:38 Aktuálne boje vo Vuhledari.

14:23 Intenzívne ruské ostreľovanie oslobodených oblastí Chersonskej oblasti zabilo za posledný deň dvoch civilistov a osem zranilo, informoval o tom začiatkom 10. decembra guvernér Jaroslav Januševič.

14:00 Ruské sily zničili východoukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia je podľa neho "veľmi obtiažna" v niekoľkých mestách na frontovej línii v Donbase. Konkrétne menoval práve Bachmut, ale aj Soledar, Marjinku a Kreminnu.

13:13 Predseda Štátnej dumy – dolnej komory ruského parlamentu – Viačeslav Volodin v sobotu obvinil Francúzsko a Nemecko zo zlyhania mierového plánu na východe Ukrajiny. Žiadal tiež, aby tieto dve krajiny vyplatili obyvateľom tejto časti Ukrajiny odškodné.

12:55 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Podpora Iránu pre ruskú armádu „pravdepodobne porastie“ v nasledujúcich mesiacoch. "Rusko sa pokúša získať ďalšie zbrane (od Iránu), vrátane stoviek balistických rakiet," uviedlo ministerstvo na svojom spravodajskom brífingu.

11:05 Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK hlási, že v Odese bola odpojená elektrina pre všetkých, okrem kritickej infraštruktúry.

10:02 V Nikopole bolo poškodených 11 budov. Poškodená bola materská škola, administratívne budovy, autoumyváreň, niekoľko áut, plynovod a elektrické vedenia, uviedol Rezničenko.

9:43 Obyvatelia Ukrajiny musia počas zimných mesiacov očakávať výpadky energie, keďže mnohé ukrajinské elektrárne sú v dôsledku ruských útokov poškodené. V piatok to vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

9:33 Ak sa konflikt na Ukrajine "vymkne kontrole", môže prerásť do "plnohodnotnej vojny" spojenectva s Ruskom, uviedol generálny tajomník NATO Stoltenberg.

8:59 Ruský prezident Vladimir Putin stále hovorí o vyjednávaní s Ukrajinou, avšak nejde mu o mier, ale o to, aby Ukrajinu očiernil v očiach jej západných stúpencov, uviedol vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa šéf Kremľa snaží vykresliť Kyjev ako neochotný ku kompromisu alebo aj vôbec k tomu zapojiť sa do vážnych rokovaní.

Viac o téme: Vladimír PutinAngela MerkelováUkrajinaVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu