Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Belgická polícia zadržala podpredsedníčku Európskeho parlamentu Kailiovú

Grécku europoslankyňa Evu Kailiová
Grécku europoslankyňa Evu Kailiová (Zdroj: Facebook/Eva Kaili)

BRUSEL - Belgická polícia v piatok večer v Bruseli zadržala jednu z podpredsedníčok Európskeho parlamentu (EP), grécku europoslankyňu Evu Kailiovú. Pre agentúru AFP to povedal zdroj blízky prípadu, podľa ktorého to súvisí s piatkovým zadržaním ďalších štyroch osôb v rámci vyšetrovania korupcie v EP.

Kailiovú, ktorej partner patril k štyrom skôr zadržaným osobám, bude polícia vypočúvať, priblížil zdroj. Potvrdil tiež správy belgických médií, že vyšetrovanie prípadu sa zameriava na pokusy Kataru podplácať bývalého talianskeho socialistického europoslanca. Grécke médiá priniesli v piatok večer správy o vylúčení Kailiovej zo strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK). Spravodajský portál eKathimerini uviedol, že belgickí policajti počas poobedňajších razií prehľadali aj Kailiovej byt.

Federálna prokuratúra vykonala 16 domových prehliadok

Belgická federálna prokuratúra v piatok poobede oznámila, že zadržala štyroch ľudí a polícia počas dňa vykonala v Bruseli 16 domových prehliadok a našla pritom 600 000 eur v hotovosti. Prokuratúra nezverejnila totožnosť podozrivých ani krajinu, ktorá ich mala korumpovať. Uviedla len, že ide o štát v Perzskom zálive, ktorý sa podľa vyšetrovateľov niekoľko mesiacov pokúša nelegálne ovplyvniť ekonomické a politické rozhodnutia Európskeho parlamentu.

Talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na belgické médiá napísala, že zadržanými sú štyria Taliani – ľavicový exposlanec EP Antonio Panzeri, generálny tajomník Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov (ITUC) Luca Visentini, nemenovaný riaditeľ mimovládnej organizácie a poslanecký asistent.

Viac o téme: KorupciaPodpredsedníčkaBruselEurópsky parlamentEva Kailiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu