Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty ôsmy (8. december 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko zo spáchania tzv. ekocídy, a to pre skazu, akú invázia napáchala vo voľnej prírode na Ukrajine. Na brehy Čierneho mora podľa Zelenského vyplavilo tisícky uhynutých morských cicavcov vrátane desaťtisícov delfínov. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine - deň číslo 287

Vojna na Ukrajine - deň číslo 287 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Naživo

22:00 Dnešný online sa končí

21:09 Slovenský minister obrany Jaroslav Naď si vo štvrtok počas oficiálnej návštevy v Kyjeve prevzal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rad Jaroslava Múdreho druhého stupňa. Ukrajinská hlava štátu týmto vyznamenaním oceňuje predstaviteľov iných štátov za mimoriadne služby pre ukrajinský národ a na znak toho, že si ich krajiny váži, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

20:39 Nový balík sankcií EÚ stanovuje zákaz dodávok notebookov, pevných diskov a fotoaparátov do Ruska .

19:38 Pápež František sa vo štvrtok rozplakal, keď počas verejnej modlitby v centre Ríma spomenul utrpenie obyvateľov Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Františkov hlas začal chvieť, keď hovoril o Ukrajincoch, a na chvíľu prestal rozprávať. Podľa agentúry Reuters sa odmlčal na asi 30 sekúnd a keď sa vrátil k modlitbe, lámal sa mu hlas.

18:56 Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer navštívil vo štvrtok s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom ukrajinskú metropolu Kyjev. Cieľom pracovnej návštevy bolo potvrdiť pokračujúcu podporu Slovenska pre Ukrajinu, informuje TASR podľa správy komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

18:19 V Mykolajivskej oblasti objavili telá 3 civilistov údajne zabitých ruskými jednotkami.

17:39 Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval, že pri ruskom ostreľovaní mesta Toretsk na východe krajiny 8. decembra zahynul jeden človek a dvaja boli zranení.

17:01 Na Ukrajine nebude trvalý mier, kým nebude nastolená spravodlivosť a dodržiavané ľudské práva. Vyhlásila to vo štvrtok Oleksandra Matvijčuková - riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorej tento rok udelili Nobelovu cena za mier. Informuje o tom televízia Sky News.

16:51 Séria výbuchov hlásená na leteckej základni v okupovanom Berdiansku v Záporožskej oblasti. Na leteckej základni v Ruskom okupovanom Berdiansku bolo 8. decembra počuť tri silné explózie, povedala pre Suspilne Viktoria Halitsina, šéfka mestskej vojenskej správy.

16:39 Členské krajiny Európskej únie doplnia fond, ktorý už bol použitý na prefinancovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, o ďalšie dve miliardy eur.

16:32 V ruskom zajatí je približne 10.000 ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to vo štvrtok Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana. Informuje o tom denník The Guardian. Kononenko tvrdí, že civilisti sú nelegálne zadržiavaní pre ich údajné napojenie na ukrajinskú armádu či štát ako vojnoví zajatci. "Toto je celkový počet osôb klasifikovaných ako 'tých, ktorí zmizli za zvláštnych okolností', presné čísla však nemáme. Rusko neposkytlo prístup (k týmto údajom) Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK)," priblížil Kononenko. 

16:05 Na leteckej základni v okupovanom Berdyansku došlo k trom silným výbuchom, po ktorých nasledovalo ďalších 15 menších výbuchov, - predseda mestskej vojenskej správy #Berdyansk Victoria Galitsina.

15:13 Ukrajinské sily údajne ostreľujú ruské pohraničné mesto Belgorod. Tvrdí to gubernátor rovnomennej oblasti Viačeslav Gladkov, informuje spravodajská stanica CNN. Gladkov uviedol vo štvrtok na platforme Telegram, že elektrické vedenie v Belgorode ležiacom zhruba 35 kilometrov od ukrajinských hraníc, poškodil šrapnel. Dodal, že podľa predbežných informácií nedošlo pri ostreľovaní k nijaký, civilným obetiam.

15:01 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Rusko v rámci pokračujúcej ofenzívy v súčasnosti neplánuje anektovať ďalšie časti ukrajinského územia. Informuje o tom agentúra DPA a britské médiá.

14:45 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Vyhlásil, že tieto údery ruskej armády sú reakciou na útoky na objekty v Rusku "vrátane Krymského mosta", informovala agentúra AFP.     

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu