Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty siedmy (7. december 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Vitaliy Belousov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ruská armáda zabila na ukrajinskom Donbase 21 ruských dezertérov, uviedol v utorok vo svojom pravidelnom večernom hlásení ukrajinský generálny štáb. Medzi dezertérmi podľa štábu bolo 13 trestancov naverbovaných do bojov z väzníc.

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine trvá už 285 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 285 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko zo spáchania tzv. ekocídy, a to pre skazu, akú invázia napáchala vo voľnej prírode na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

19:11 Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov, informuje TASR. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že Európska únia chce tiež obmedziť dodávky dronov pre Rusko a vyradiť z vysielania ďalšie štyri ruské "propagandistické" stanice.

18:38 Rusko by použilo jadrové zbrane len ako reakciu na nepriateľský útok, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Nukleárne zbrane podľa neho slúžia na ochranu Ruska a jeho spojencov i ako odstrašujúci prostriedok. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a DPA.

16:42 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že jeho krajina bude brániť svoje záujmy všetkými dostupnými prostriedkami. Oznámil tiež, že polovicu Rusov povolaných do vojenskej služby v septembri nasadili na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

15:33 Česká republika poskytne finančnú pomoc Ukrajine a Afganistanu v celkovej výške takmer 71 miliónov českých korún (približne tri milióny eur). V stredu to na návrh ministra zahraničných vecí Jana Lipavského schválila vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:07 Ukrajina v stredu uviedla, že jej veľvyslanectvá dostali viac ako 30 podozrivých alebo výhražných zásielok, pričom ako odosielateľ bolo označené obchodné zastúpenie spoločnosti Tesla v Nemecku. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Máme dovedna 31 prípadov v 15 krajinách," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že balíčky dostali diplomatické zastupiteľstvá jeho krajiny v Taliansku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku a Dánsku.

14:00 Ukrajinské deti z Luhanskej oblasti na východe krajiny sú "unášané a prevážané do Čečenska na vlasteneckú výchovu," uviedol ukrajinský predstaviteľ spomínanej oblasti Serhij Hajdaj.

13:50 Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne prirovnal vojnu na Ukrajine k holokaustu. "História sa opakuje," povedal pápež poľským pútnikom. Spomenul pritom národnosocialistickú akciu "Reinhardt", v rámci ktorej bolo počas druhej svetovej vojny na území Nemeckom okupovaného Poľska vyvraždených 1,8 milióna Židov a 50.000 Rómov.

13:45 Ukrajinské bezpečnostné zložky v stredu podnikli ďalšiu sériu razií v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu. 

13:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil zranených vojakov zotavujúcich sa v jednej z kyjevských nemocníc. Informovala o tom v stredu stanica Sky News. Samotný Zelenskyj zverejnil v utorok pred polnocou na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom napísal, že zraneným vojakom tam v tejto deň odovzdal "štátne vyznamenania za ich odvahu a nezlomnosť v boji s nepriateľom". 

13:10 Ruské veľvyslanectvo v Berlíne odmietlo akékoľvek väzby na krajne pravicovú teroristickú skupinu v Nemecku, ktorej 25 členov zadržala v stredu polícia počas celoštátnych razií. Dôvodom boli obvinenia, že plánovali zvrhnúť vládu.

12:55 Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval v stredu západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry formou pozastavenia uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine.

12:30 V Rostovskej oblasti na juhu Ruska zadržali ozbrojeného muža v maskáčoch, ktorý v utorok v meste Novošachtinsk strieľal na policajtov z guľometu. Podľa medializovaných informácií ide o bývalého väzňa, ktorý vstúpil do polovojenskej Vagnerovej skupiny. 

Spravodajský web Baza na platforme Telegram informoval, že muž zadržaný v Novošachtinsku si vo väzení v meste Ufa v Baškirskej republike odpykával trest za lúpež. Vo väzení bol nedávno naverbovaný k tzv. "vagnerovcom", aby sa zapojil do bojov na Ukrajine. 

12:00 Na Nikolaja Volyka, námestníka šéfa proruskej okupačnej správy mesta Melitopol ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny, sa v utorok pokúsili spáchať atentát. Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že Volyk tento pokus o útok prežil.

Pokus o atentát sa odohral 6. decembra skoro ráno, keď Volyk vychádzal zo svojho bytového domu. Proruské médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedli, že výbušné zariadenie, naplnené prvkami na zosilnenie účinku, bolo nastražené na lampe pri vchode do domu.

11:45 Kremeľ neplánuje spustiť druhé kolo mobilizácie ruských záložníkov do bojov na Ukrajine a dodáva, že verejnosť by mala ignorovať "provokačné správy" šíriace sa v súvislosti s mobilizačnou činnosťou. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:30 Najmenej 16 ľudí prišlo o život pri dopravnej nehode vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú z väčšej časti ovládajú Ruskom podporovaní separatisti. 

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu