Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty piaty (5. december 2022)

Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - S ohľadom na súčasné chladné počasie vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obyvateľstvo na vytrvalosť a odolnosť. "Nepriateľ dúfa, že využije zimu proti nám — zima a útrapy sa stali súčasťou jeho teroru," uviedol v nedeľu večer vo svojom každodennom videoposolstve, informuje agentúra DPA. "Musíme urobiť všetko, aby sme túto zimu prežili, bez ohľadu na to, aká bude krutá," dodal.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 284 dní 

Vojna na Ukrajine trvá už 284 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Juhoukrajinské mesto Odesa zostalo bez elektriny a vody, informoval starosta Hennadiy Truchanov.

21:33 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal nový zákon, ktorý rozširuje zákaz usporadúvať verejné zhromaždenie na verejných miestach. Sťažuje sa tým organizovanie protestov v krajine. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

21:07 Úlomky rakety, ktoré dopadli pri moldavskom meste Briceni, nie sú nebezpečné, keďže neobsahujú výbušniny. Po vyšetrovaní to oznámilo moldavské ministerstvo vnútra. Správa nehovorí nič o identite rakety.

20:32 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo v pondelok oznámila, že po najnovšej vlne ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť budú zavedené celoštátne núdzové odstávky elektriny. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Pre následky ostreľovania... bude pre udržanie rovnováhy medzi výrobou a spotrebou elektriny vo všetkých ukrajinských regiónoch zavedený režim núdzových odstávok. Prioritne bude elektrina dodávaná do zariadení kritickej infraštruktúry," napísala Ukrenergo na sociálnej sieti Telegram.

20:14 Španielska polícia zachytila ďalšie tri zásielky obsahujúce zvieracie oči, ktoré boli adresované ukrajinským zastupiteľským úradom. S odvolaním sa na policajné zdroje blízke vyšetrovaniu o tom v pondelok informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

18:48 Nemecké samohybné protilietadlové delo „Gepard“ zostrelilo ruskú riadenú strelu.

18:26 Dôsledky odstreľovania v Záporoží.

18:18 Ukrajina sa dnes pokúsila vykonať dronový útok na dve armádne letiská v ruskej Rjazaňskej a Saratovskej oblasti, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Ruská protivzdušná obrana drony zostrelila, na jednom z letísk ale zomreli traja ruskí vojaci a ďalší štyria utrpeli zranenia, oznámilo tiež ministerstvo. Úlomky zničených bezpilotných lietadiel podľa neho mierne poškodili dve ruské lietadlá. Ministerstvo dodalo, že napriek ukrajinskému pokusu narušiť prácu ruského letectva dnes Moskva vykonala masívne údery na ukrajinské objekty.

17:41 Ukrajinské letectvo v pondelok oznámilo, že zostrelilo viac ako 60 zo zhruba 70 rakiet, ktoré Rusko vypálilo na ukrajinské územie v rámci najnovšieho útoku na energetickú infraštruktúru. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

17:06 Putin navštívil Krymský most, porozprával sa so staviteľmi a prešiel cez most autom.

16:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila väčšinu ruských rakiet, ktoré Moskva v pondelok vypálila na energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Sily protivzdušnej obrany zostrelili väčšinu rakiet. Technici už začali pracovať na obnove elektriny. Naši ľudia sa nikdy nevzdajú," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

16:00 Ruský prezident Vladimir Putin dnes prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu v októbri poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám. Putin cez most prešiel v osobnom vozidle, ruské úrady predtým informovali o obnovení časti poškodenej vozovky.

15:36 V regióne Saratov zaútočil dron na vojenské letisko a poškodil dva strategické bombardéry Tu-95. Zranili sa dvaja ľudia.

15:17 Budúca obnova Ukrajiny postihnutej vojnou poskytuje veľké príležitosti pre slovenské firmy aj v Košickom kraji. Zhodli sa na tom v Košiciach v rámci pondelkového podujatia Z regiónov do sveta štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková a predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

15:07 Silný požiar v Odese po náletoch.

14:48 Podozrivé zásielky dostali v poslednom čase zahraničné zastúpenia Ukrajiny už v 12 štátoch. V pondelok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Celkovo došlo v uplynulých týždňoch k 21 takýmto prípadom, keď boli na veľvyslanectvá či konzuláty doručené podozrivé listy alebo balíky. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

14:38 Najmenej dve osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia v pondelok pri ruských raketových útokoch, ktoré zasiahli obytné domy v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámili miestne úrady. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa ukrajinských úradov ruské ozbrojené sily v pondelok vypálili viac než sto rakiet na Ukrajinu. Výbuchy hlásili vo viacerých mestách vrátane Odesy, Čerkás a Kryvého Rihu. Výpadky dodávok elektriny a vody postihli viacero oblastí na Ukrajine.

13:57 Rusi odpálili rakety na Ukrajinu, tvrdí šéf regionálnej vojenskej správy Odey Marčenko.

13:45 Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na územie Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Sirény leteckého poplachu sa ozvali vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

13:26 Strop na cenu ruskej ropy, ktorý v piatok (2. 12.) zaviedol Západ, destabilizuje globálne energetické trhy. Ale neovplyvní schopnosť Ruska pokračovať v tom, čo nazýva "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

13:13 Personál detskej nemocnice v juhoukrajinskom meste Cherson po začiatku ruskej invázie ukrýval opustené malé deti pred hroziacou deportáciou do Ruska. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP.

13:07 Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj v pondelok uviedol, že po nedávnej mobilizácii ruských síl sú vojaci, ktorí momentálne prichádzajú na frontovú líniu, lepšie vycvičení. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

12:42 Na väčšine územia Ukrajiny je spustený letecký poplach. V Charkovskej oblasti boli hlásené prvé nepotvrdené výbuchy.

11:40 Loď naložená darovanou ukrajinskou pšenicou, smerujúca do Etiópie, zakotvila v prístave v Džibutsku, informuje v pondelok TASR na základe správy agentúry DPA. Ukrajinské veľvyslanectvo v Etiópii potvrdilo, že loď s nákladom dorazila do prístavu Doraleh ležiaceho neďaleko hlavného mesta Džibuti.

11:22 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že španielska polícia zadržala tri obálky adresované konzulátom Ukrajiny v Madride, Barcelone a Malage, ktoré obsahovali zvieracie oči.

10:50 Biely dom spolupracuje s Kongresom USA na návrhu zákona, ktorý by uznal Rusko ako sponzora terorizmu, povedal pre CNN americký minister zahraničia Anthony Blinken. Blinken poznamenal, že zákonodarcovia kalkulujú so všetkými možnosťami, keďže takýto krok môže mať rôzne dôsledky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelennskyjVojna na UKrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu