Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty štvrtý (4. december 2022)

Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva. Zobraziť galériu (2)
Jedna z mnohých ruských rakiet, ktorá narobila spúšť v centre Kyjeva. (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Rusko počas tohto roka zozbieralo z ukrajinských polí pšenicu v hodnote približne jednej miliardy dolárov. Tvrdí to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 283 dní 

Vojna na Ukrajine trvá už 283 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Rusko dnes strieľalo na Sumskú oblasť viac ako 60-krát. Guvernér Sumskej oblasti Dmytro Zhyvytskyi oznámil, že ruské sily ostreľovali štyri komunity v regióne 64-krát. Neboli hlásené žiadne obete.

21:33 Rusko núti starších ľudí, aby dostali ruské pasy v okupovanej Chersonskej oblasti. Ruské sily v okupovanom Skadovsku nútia dôchodcov, aby si vybavovali ruské pasy, aby mohli dostávať platby, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:40 Rusko odkladá civilné operácie v okupovanom Donecku pre rastúci počet zranených vojakov. V dôsledku veľkých ruských strát majú nemocnice v Doneckej a Luhanskej oblasti prekročenú kapacitu, informoval dnes generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:39 Ruské sily zaútočili dnes na ukrajinské osady a vojenské pozície. Ukrajinská armáda dnes informovala, že ruské sily podnikli dva raketové útoky a 10-krát ostreľovali ukrajinské pozície v blízkosti frontovej línie viacerými raketami.

19:54 Nemecko očakáva novú vlnu ukrajinských utečencov s blížiacou sa zimou. Miguel Berger, nemecký veľvyslanec vo Veľkej Británii, uviedol, že krajina očakáva v najbližších týždňoch novú vlnu ukrajinských utečencov, keďže ruské útoky na energetickú infraštruktúru môžu prinútiť ďalších ľudí k úteku.

19:22 Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a pobaltských štátov v nedeľu kritizovali francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho vyjadrenia, že Rusku by mali byť poskytnuté bezpečnostné záruky v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Financial Times (FT).

18:44 Rusko ukradlo a zničilo na Ukrajine poľnohospodárske produkty v hodnote 1,9 miliardy dolárov. Odhaduje sa, že v dôsledku ruskej vojny bolo zničených alebo ukradnutých 2,8 milióna metrických ton obilia a 1,2 milióna ton olejnatých semien, uvádza Kyjevská ekonomická škola.

18:43 Rusko dnes 5-krát ostreľovalo Cherson. Poškodených bolo niekoľko domov a plynovod. Neboli hlásené žiadne obete. Medzitým bol obnovený prístup k elektrine pre 85 % spotrebiteľov v Chersone, uviedli miestne úrady.

18:00 Boje vo vojne na Ukrajine prebiehajú v "zníženom tempe" a tento stav sa pravdepodobne nezmení ešte niekoľko mesiacov, keďže sa Kyjev i Moskva pripravujú na protiofenzívu po zimných mesiacoch. Uviedla to riaditeľka tajných služieb USA Avril Hainesová. TASR informuje podľa nedeľnej správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

17:44 Ruské sily ostreľovali pohraničnú dedinu v Sumskej oblasti. Päť granátov zasiahlo územie regiónu 4. decembra a poškodilo elektrické vedenie a sedem domov, uviedol guvernér Dmytro Zhyvytskyi. Neboli hlásené žiadne obete.

17:42 Ukrajinské sily hlásia zostrelenie ruského vrtuľníka na východe Ukrajiny. Vojaci velenia východného letectva zostrelili 4. decembra ruský útočný vrtuľník Kamov Ka-50, informovalo ukrajinské letectvo. Video zverejnilo ukrajinské letectvo.

16:21 Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger upozornil, že pre pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť môže v nasledujúcich týždňoch množstvo utečencov z Ukrajiny hľadať útočisko v Nemecku. Berger to uviedol v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

16:12 Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v Olomouckom kraji v ČR. Celkom by sa ich na výcviku malo zúčastniť 4000. TASR správu prevzala v nedeľu zo spravodajského servera iDnes.cz.

15:57 Letectvo AFU hlásilo „tvrdé pristátie“ nepriateľského vrtuľníka Ka-52 v Doneckej oblasti.

15:45 Ruské ostreľovanie zabilo civilistov v Dnepropetrovskej oblasti. Ruské ostreľovanie Pokrovskej komunity pri meste Nikopol zabilo 4. decembra jedného civilistu, uviedol Mykola Lukašuk, predseda rady Dnepropetrovskej oblasti.

15:44 Ukrajinská armáda odhaduje, že v bojoch pri meste Bachmut je denne zabitých 50 až 100 ruských vojakov. Podľa Serhiiho Cherevatyiho, hovorcu operačného veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl „Východ“, je navyše denne zranených práve toľko ruských vojakov.

15:40 Rusko drží v Čiernom mori 4 nosiče rakiet Kalibr, na ktorých je 24 rakiet. Rusko má tiež 5 nosičov rakiet Kalibr v Stredozemnom mori so 76 raketami, uviedlo námorníctvo 4. decembra.

14:32 Kyjev sa „čoskoro“ vráti k plánovanému prerušeniu elektriny. Plánované odstávky budú zlepšením pre mesto, ktoré žije s nepredvídateľnými núdzovými výpadkami elektriny od posledného ruského hromadného útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru z 23. novembra.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu