Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otrasné praktiky neurológa: Zle diagnostikoval pätinu pacientov, o ktorých sa staral!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Bývalý britský neurológ Michael Watt zle diagnostikoval zhruba pätinu všetkých svojich pacientov. Ukázala to štyri roky trvajúca previerka úmrtí 44 jeho pacientov, ktorá sa po prvých nálezoch závažných pochybení rozšírila na zhruba 2500 ľudí, o ktorých sa Watt staral v nemocnici v Belfaste. O prípade informovali servery The Guardian a BBC News.

Analýzu Wattových prípadov na žiadosť úradov vykonala Kráľovská lekárska spoločnosť (RCP). V diagnóze stanovenej u 44 ľudí, ktorí neskôr zomreli, sú podľa nej "závažné pochybenia v liečbe" a "veľmi zlá komunikácia s rodinami". V tejto skupine Watt zle určil diagnózu takmer u polovice z nich, píše BBC News.

Pacienti sa u Watta liečili napríklad s epilepsiou alebo roztrúsenou sklerózou. Na jeho metódy sa sťažovali aj pacienti a ich rodiny, bol podľa nich "neurvalý a neužitočný". Svedkovia často spomínali aj nedôsledne vedené záznamy, opomenutia a nedostatočnú vážnosť pri starostlivosti o pacientov.

Archívne VIDEO

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Watt pracoval v nemocnici v Belfaste do roku 2017, o rok neskôr sa začala previerka jeho prípadov. Nemocnica vtedy pozvala všetkých jeho pacientov na preverenie diagnózy. Vlani v októbri neurológ sám požiadal o vyradenie z registra lekárov. Obvinenia týkajúce sa jeho práce tak nemohli byť prejednané na tribunále Všeobecnej lekárskej rady (GMC). 

Viac o téme: PacientLekárNeurológBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu