Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty tretí (3. december 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruské jednotky na Ukrajine zámerne útočia na múzeá, knižnice a iné kultúrne inštitúcie. Vyplýva to zo správy, ktorú spoločne vypracovali americká a ukrajinská pobočka Medzinárodného PEN klubu, celosvetového združenia spisovateľov. Informoval denník The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 281

Vojna na Ukrajine - deň č. 281 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Stovky mŕtvych tuleňov vyplavilo na ruské pobrežie Kaspického mora, ale príčina ich úhynu je zatiaľ nejasná, oznámili v sobotu úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

20:45 Cenový strop na ruskú ropu 60 amerických dolárov za barel, na ktorom sa dohodli Európska únia, skupina krajín G7 a Austrália, nie je "seriózny", pretože je pre Moskvu "celkom pohodlný". V sobotu večer v pravidelnom príhovore to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:36 Macron hovorí, že West by mal zvážiť bezpečnostné záruky pre Rusko. Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že ak ruský prezident Vladimir Putin súhlasí s rokovaniami o ukončení vojny, Západ by mal zvážiť poskytnutie záruk Rusku v budúcej bezpečnostnej architektúre.

19:29 Západ by mal zvážiť, ako riešiť žiadosť Ruska o bezpečnostné záruky, ak by ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s rokovaniami o ukončení vojny na Ukrajine. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre francúzsku televíziu TF1, ktorý bol zverejnený v sobotu. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:29 "Bez Spojených štátov by sme mali problémy." Fínska premiérka Sanna Marinová povedala, že ruská vojna na Ukrajine ukazuje, že Európska únia nie je dostatočne silná.

17:35 Ukrajinská polícia zadržala osem ľudí za krádež jedného zo siedmich grafitov vytvorených na Ukrajine tajomným britským street-artovým umelcom Banksym, informovali v sobotu úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

16:17 Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Ruskom anektovaný región Donbas na východe Ukrajiny, keď nadíde správny čas. V sobotu to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

16:00 Kremeľ v sobotu oznámil, že "neprijme" cenový strop na ruskú ropu, na ktorom sa dohodla skupina G7 spoločne s Austráliou a EÚ, a pripravuje reakciu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

15:01 Regionálna spolupráca, aktuálna situácia na Ukrajine, ale tiež migrácia, dianie na západnom Balkáne či budúcnosť Európskej únie boli témami sobotného stretnutia šéfov diplomacie krajín Slavkovského formátu (S3) v kaštieli Belá. Zúčastnil sa na ňom minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer, šéf českej diplomacie Jan Lipavský a rakúsky minister pre európske a medzinárodné záležitosti Alexander Schallenberg. Slovenský šéf diplomacie o tom informoval na sociálnej sieti.

14:45  Ukrajina sa snaží v čase vojny udržať v prevádzke komunikačné linky a armáda technikov z telefónnych spoločností v krajine sa zmobilizovala, aby pomohla verejnosti i politikom zostať v kontakte aj počas opakovaných ruských vzdušných útokov. Technici, ktorí sú v čase mieru zvyčajne neviditeľní a neospevovaní, často pracujú nepretržite, aby udržali alebo obnovili telefónne spojenie, a niekedy sa kvôli tomu odvažujú aj do mínových polí. Po tom, ako ruské údery vyradili dodávky elektriny, na ktorú zvyčajne fungujú mobilné veže, nahodili generátory, aby veže zostali v prevádzke.

13:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu uviedol, že listové bomby alebo krvavé balíky obsahujúce oči zvierat dostalo v uplynulých dňoch 17 ukrajinských veľvyslanectiev a konzulátov. Šéf ukrajinskej diplomacie to povedal v rozhovore pre americkú televíziu CNN. TASR informuje podľa správy britského denníka The Guardian.

13:09 Ukrajina považuje cenový strop na ruskú ropu, na ktorom sa dohodla skupina najvyspelejších krajín sveta G7, za príliš vysoký. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

12:46 Ukrajinská armáda za posledný deň odrazila útoky v blízkosti šiestich miest a dedín v Doneckej a Luhanskej oblasti, uviedol na rannom brífingu ukrajinský generálny štáb.

12:45 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny našli a zneškodnili celkovo 7042 výbušných zariadení, odkedy sa z jej časti stiahli ruskí vojaci. Vyplýva to z údajov ukrajinskej Štátnej pohotovostnej služby, informoval v sobotu denník The Guardian, od ktorého TASR správu prevzala.

11:18 Ukrajinské ozbrojené sily začnú oslobodzovať Krym po deokupácii Melitopolu. Tento názor vyjadril vojenský expert a generálmajor Ozbrojených síl Ukrajiny Serhiy Savchenko.

11:17 Starosta Charkova Ihor Terekhov odhadol škody spôsobené ruským ostreľovaním mesta od začiatku vojny na 9 miliárd dolárov. Tento údaj je podľa neho "veľmi približný".

10:48 Ruský prezident Vladimir Putin by prípadné mierové rozhovory s Ukrajinou mohol využiť na doplnenie výzbroje svojej armády pred tým, ako by spustil nový útok. Uviedol to v sobotu britský minister zahraničných vecí James Cleverly, informuje TASR s odvolaním sa na stanicu Sky News.

10:30 Guvernér Záporožskej oblasti Oleksandr Starukh 3. decembra informoval, že dve ruské rakety zasiahli oblasť blízko regionálneho hlavného mesta Záporoží a niektoré budovy boli poškodené.

10:28 V bytovom dome v meste Kamyzyak v regióne Astracháň došlo k výbuchu plynu. Jedna osoba bola zranená a vyše sto evakuovaných.

9:50 G7 a Austrália sa dohodli na cenovom strope ruskej ropy 60 dolárov za barel. Dohoda, ktorá bola dosiahnutá koncom 2. decembra, nasleduje po rozhodnutí EÚ stanoviť cenový strop ruskej námornej ropy na 60 dolárov za barel.

9:48 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. decembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:55 Z ruského zajatia bolo počas vojny na Ukrajine doposiaľ oslobodených viac ako 1000 jej občanov, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informácie TASR prevzala od stanice Sky News.

8:36 Ruskí útočníci premenili mesto Bakhmut , Donecký región na ruiny. Pred inváziou Ruska ho obývalo 70 000 ľudí.

8:35 Minulý týždeň dostala Ukrajina od Spojených štátov 80 generátorov , ktoré pomohli stabilizovať situáciu v energetickom sektore, uvádza premiér Denys Šmyhal.

7:55 Americký prezident Joe Biden neplánuje hovoriť s ruským diktátorom Vladimirom Putinom o ukončení vojny na Ukrajine, keďže Putin nepreukázal žiadnu náklonnosť k dialógu, uviedol v decembri Biely dom.

7:54 Putin má malý záujem o prímerie, rokovania. Rusko by profitovalo z rokovaní s Ukrajinou a západnými krajinami, ktoré zahŕňajú prímerie, čo mu umožní pripraviť sa na ďalšie ofenzívy proti Ukrajine, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

6:01 Predpokladá sa, že viac ako 20 000 ľudí bolo zabitých počas niekoľkomesačného obliehania mesta Ruskom, ale skutočný počet môže byť podľa mestskej rady Mariupol oveľa vyšší. Na starokrymskom cintoríne v Mariupole na západnej strane mesta sa podľa nových satelitných snímok zverejnenou americkou spoločnosťou Maxar pre satelitné snímky výrazne zvýšil počet.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu