Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brusel nemá rád maďarskú vládu, tvrdí Viktor Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Medzi Európskou úniou a Maďarskom existujú v niektorých dôležitých a zásadných otázkach názorové rozdiely, a preto Brusel nemá maďarskú vládu rád. V súvislosti so zmrazením častí eurofondov to v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Únia podľa Orbána chcela, aby z tohtoročných aprílových parlamentných volieb v jeho vlasti vzišla ľavicová vláda, preto peniaze nedala Maďarsku, ale ľavici, aby jej pomohla vyhrať voľby.

"Voľby však vyhrala pravica. Európska komisia nemala inú možnosť, len rokovať s nami, a tak navrhla určité podmienky. My časť týchto podmienok považujeme za zbytočné, avšak chceli sme dosiahnuť výsledok, preto sme sa dokázali s Bruselom dohodnúť," argumentoval Orbán.

Eurokomisia v stredu oznámila pozastavenie 65 percent záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu Európskej únie vyčlenených pre Maďarsko.

Komisia v rámci hodnotenia postupu podmienenosti skonštatovala, že aj napriek krokom maďarskej vlády pretrváva riziko pre rozpočet EÚ. Európska komisia zároveň odporučila krajinám eurobloku, aby schválili národný plán obnovy a odolnosti Maďarska v hodnote 5,8 miliardy eur v podobe grantov.

Viac o téme: MaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu