Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty druhý (2. december 2022)

Ruské útoky na Charkov
Ruské útoky na Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Ukrajinská armáda vo svojej najnovšej správe tvrdí, že ruskí vojaci sa sťahujú z niektorých svojich pozícií v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Rusi sa tiež údajne pripravujú na evakuáciu "zamestnancov okupačných samospráv" niektorých obcí v tejto oblasti. Uvádza sa to v štvrtkovej správe generálneho štábu ukrajinskej armády, z ktorej citujú spravodajská stanica CNN a denník The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine - deň č. 280

Vojna na Ukrajine - deň č. 280 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:45 Americká televízna stanica pre deti Disney Channel prestane od 14. decembra šíriť svoje vysielanie v Rusku. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v piatok informuje agentúra Reuters. Podľa ruského denníka Kommersant ju nahradí ruský kanál Solnce, ktorého názov znamená v preklade Slnko. Agentúra Reuters upozorňuje, že správu nedokázala nezávisle overiť, keďže spoločnosť Walt Disney Company na jej žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

20:07 Ďalší požiar v Moskve - horí budova Mäsokombinátu Mikojan

19:34 Americká administratíva rokuje s Kongresom o vyčlenení dodatočných 37,7 miliardy dolárov pre Ukrajinu, z čoho 21 miliárd bude tvoriť vojenská pomoc.

18:16 Európska únia (EÚ) stanovila cenový strop na ruskú ropu na 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov). TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

17:43 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Španielsko odovzdalo prvé systémy protivzdušnej obrany Hawk Ukrajine. Minister dodal, že v Španielsku sa bude cvičiť ešte viac ukrajinských obrancov.

17:05 Ruské sily začnú od soboty evakuovať niektorých obyvateľov s obmedzenou pohyblivosťou z okupovaného mesta Kachovka ležiacom v Chersonskej oblasti - na východnom (ľavom) brehu rieky Dneper. Oznámila to v piatok ruská okupačná správa, z ktorej vyhlásenia cituje spravodajská stanica CNN. "V sobotu 3. decembra sa začne evakuácia ležiacich a zdravotne postihnutých obyvateľov z Kachovky do jedného z penziónov v Heničeskom rajóne," uviedla okupačná správa na platforme Telegram.

16:20 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) uvalila sankcie na viaceré osoby spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC), vrátane niekoľkých duchovných. Dané osoby sú podozrivé z prepojenia na Moskvu, informuje TASR.

15:45 Ukrajina dostala v posledných týždňoch viac ako 80.000 generátorov, uviedol v piatok v statuse na platforme Telegram ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak. TASR o tom informuje na základe správy americkej spravodajskej televízie CNN. "Od 9. do 30. novembra bolo na Ukrajinu dovezených 82.124 elektrocentrál a 3075 elektrických transformátorov," spresnil poslanec.

15:40 V Kupjansku našli policajti počas ústupu opustené dokumenty, najmä zoznamy spolupracovníkov, dohody o spolupráci s útočníkmi.

14:45 Slovenská pošta zavádza zvýšenú kontrolu zásielok z Ukrajiny. K tomuto kroku pristupuje po nebezpečných zásielkach v Španielsku pôvodom z Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. "Po zistení nebezpečných zásielok v Španielsku pôvodom z Ukrajiny Slovenská pošta v spolupráci s colným úradom pristupuje k zvýšenej kontrole poštových zásielok, vstupujúcich na územie Slovenska z Ukrajiny," skonštatovala Dorčáková.

14:05 Viacerým ukrajinským veľvyslanectvám v európskych krajinách doručili "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat. Oznámilo to v piatok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra Reuters. Balíky nasiaknuté tekutinou príznačnej farby a vône boli zaslané ukrajinským ambasádam v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove a tiež ukrajinskému konzulátu v Brne, informoval hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

13:53 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v piatok naliehal na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine diplomatickým riešením a stiahol ruské vojská z ukrajinského územia. Uviedol to hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit po telefonáte oboch lídrov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

13:20 Ruský prezident Vladimir Putin v piatkovom telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú "nevyhnutné". Putin zároveň obvinil Západ, že presadzuje "deštruktívnu" politiku, uviedol Kremeľ. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

12:40 Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia za uplynulých 24 hodín pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol tamojší gubernátor Jaroslav Januševyč, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

12:08 Rusko odmietlo v piatok návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, podľa ktorého bude ruská ofenzíva na Ukrajine pokračovať. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

11:35 Nemecko posiela po masívnom ruskom ostreľovaní na Ukrajinu ďalších 320 elektrických generátorov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:01 Na ukrajinský konzulát v Brne v piatok ráno doručili podozrivú zásielku, ktorá typovo zodpovedala zásielkam zachyteným v Španielsku. Polícia a hasiči preto evakuovali budovu konzulátu a jej okolie. Na sociálnej sieti Twitter to uviedla Polícia ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

10:59 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) chce, aby bola demilitarizovaná zóna okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) zriadená do konca tohto roka. Uviedol to generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi pre taliansky denník La Repubblica v rozhovore, ktorý bol zverejnený v piatok. TASR prevzala správu z britskej spravodajskej stanice Sky News.

9:53 Ruské straty podľa ukrajinskej armády.

8:59 Náklady na obnovu Ukrajiny budú podstatne vyššie, než sa pôvodne čakalo, darcovia sú však stále ochotní znášať aj ďalšiu záťaž. Uviedol to prezident Svetovej banky (SB) David Malpass. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:44 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Európa by sa po skončení konfliktu na Ukrajine mala vrátiť k predvojnovému "mierovému poriadku" vo vzťahoch s Ruskom. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na Scholzove vyjadrenia na bezpečnostnej konferencii v Berlíne.

8:00 Fínska premiérka Sanna Marinová v piatok zhodnotila spôsobilosti Európy v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, pričom otvorene uviedla, že "nie sme dosť silní", aby sme sami čelili Rusku. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

6:22 Rusko plánovalo obsadiť Ukrajinu do desiatich dní od začiatku invázie z 24. februára a ukrajinské územie chcelo následne anektovať do augusta tohto roku. Vyplýva to zo zaistených ruských dokumentov, ktoré zrejme podpísal šéf Kremľa Vladimir Putin, a ich detaily zverejnil britský bezpečnostný inštitút RUSI. TASR informuje na základe štvrtkovej správy stanice Sky News.

6:21 Od začiatku ruskej ofenzívy bolo zabitých od 10.000 do 13.000 ukrajinských vojakov. Pre stanicu Channel 24 to vo štvrtok povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa odvolával na údaje generálneho štábu ukrajinskej armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:15 Tri diplomatické misie Ukrajiny dostali výhražné listové zásielky, ktoré boli nasiaknuté červenou tekutinou. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že tieto incidenty sú súčasťou úsilia zastrašiť ukrajinských diplomatov. TASR informuje na základe štvrtkovej správy stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax.

6:14 Rusko vo štvrtok uviedlo do platnosti novú verziu zákona o zahraničných agentoch. Rozširuje v nej právomoci kompetentných úradov, ktoré teraz môžu za takéhoto agenta označiť kohokoľvek, kto podľa ich názoru "koná pod vplyvom zo zahraničia". TASR správu prevzala z agentúry AP.

6:06 Ukrajina podnikne kroky, aby zaviedla obmedzenia voči náboženským organizáciám v krajine, ktoré sú prepojené s Ruskom. Vo svojom videopríhovore to vo štvrtok večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:05 Ukrajinskí vojaci si odteraz budú môcť napriek stále platnému stannému právu vziať platené voľno. Vyplýva to z nového zákona, schváleného vo štvrtok, informuje denník The Guardian odvolávajúc sa na správy ukrajinských médií. Každý ukrajinský vojak má v súlade s prijatou legislatívou nárok na desať dní plateného voľna ročne.

Kyjev tvrdí, že Rusi sa sťahujú z niektorých pozícií v Záporožskej oblasti

Ruské sily podľa správy opustili obce Mychajlivka, Polohy a Inženerne ležiace južne od mesta Záporožie. Ukrajinský generálny štáb tiež uvádza, že v obci Burčak vykonávajú okupačné úrady sčítanie obyvateľstva, a to za účelom tzv. dobrovoľnej evakuácie.

Ukrajinci zjavne v oblasti používajú rovnakú taktiku, ako pri znovuzískavaní Chersonu, a síce útočia na mosty, ruské zásobovacie trasy ako aj pozície ruských vojakov za frontovou líniou, približuje CNN. Generálny štáb ukrajinskej armády ešte dodal, že pri útokoch na niekoľko miest bolo v posledných dňoch zranených viac ako 230 ruských vojakov a zničená ich munícia a ďalšie vojenské vybavenie.

Je priskoro rozhodnúť, či vyhovieť Varšave a Patrioty dať Ukrajine, Stoltenberg

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že je ešte "príliš skoro" na finálne rozhodnutie ohľadom poľskej žiadosti, aby boli systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Berlín ponúkol Varšave, doručené radšej Ukrajine. Informuje o tom stanica CNN.

"Je dôležité rozlišovať medzi diskusiou o troch Patriotoch, ktoré Nemecko ponúklo na ochranu poľského vzdušného priestoru a otázkou väčšej protivzdušnej obrany Ukrajiny," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne. "Všetci sa zhodneme na naliehavej potrebe pomôcť Ukrajine, a to aj so systémami protivzdušnej obrany," uviedol ďalej šéf NATO a dodal, že zabezpečenie dobrého fungovania už dodaných systémov je rovnako dôležité ako poskytnutie nových. Treba do nich dodávať muníciu, náhradné diely a vykonávať ich údržbu, dodal.

Scholz na bezpečnostnej konferencii v Berlíne zase uviedol, že nemecká ponuka poslať Poľsku systémy Patriot stále platí. "Naša ponuka Poľsku sa nezmenila. Sme pripravení posilniť bezpečnosť Poľska tým, že tam umiestnime Patrioty," povedal.

Nemecko minulý týždeň ponúklo Poľsku systém protivzdušnej obrany Patriot po tom, čo na poľské územie blízko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá usmrtila dvoch ľudí. Poľsko na ponuku reagovalo vyhlásením, že systém by mal byť radšej dodaný Ukrajine. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová nedávno oznámila, že Nemecko tento systém Ukrajine nemôže dodať.

Ako poukázala, systémy Patriot sú súčasťou integrovanej protivzdušnej obrany NATO a môžu tak byť rozmiestnené iba na území NATO. Ich rozmiestnenie mimo územia NATO by si vyžadovalo rozhovory členských krajín Aliancie. Agentúra DPA uvádza, členské krajiny NATO nejavia prílišnú ochotu voči takémuto kroku, keďže sa obávajú, že by ho Rusko mohlo vnímať ako eskaláciu napätia. Ako však zmienil Stoltenberg, v rámci NATO sa o poskytnutí Patriotov Ukrajine uvažuje. Šéf Aliancie však zdôraznil, že táto otázka by nemala zatieniť potrebu celkového posilnenia obrany Ukrajiny, vrátane údržby, munície či náhradných dielov do už dodaných obranných systémov.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu