Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty prvý (1. december 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Zambijský študent, ktorý si v Rusku odpykával väzenský trest a nedávno vyšlo najavo, že zahynul v bojoch na Ukrajine, bol údajne zamestnancom ruskej súkromnej polovojenskej organizácie známej ako Vagnerova skupina. Tvrdí to jej šéf, ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine - deň č. 280

Vojna na Ukrajine - deň č. 280 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:01 Maďarsko ako bezprostredný sused Ukrajiny, kde zúri vojna, odkazuje, že je potrebné dosiahnuť čo najskôr mier a zároveň sa musia zachovať komunikačné kanály, aby sa znížilo riziko eskalácie konfliktu. Podľa agentúry MTI to vyhlásil vo štvrtok na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v poľskom meste Lodž šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:48 Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy USA vo štvrtok prisľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine, pričom zdôraznil, že ju nebude tlačiť do mierových rozhovorov s Ruskom, ak si to ona sama nebude želať. Macron to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:15 Krajiny Európskej únie (EÚ) sa predbežne dohodli na cenovom strope na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (57,39 eura) za barel (159 litrov). Dodatkom je korekčný mechanizmus, ktorý má držať strop 5 % pod trhovou cenou, uviedol diplomatický zdroj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:12 Americký prezident Joe Biden je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa ten bude usilovať skončiť s vojnou na Ukrajine. Šéf Bieleho domu to vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Bielom dome, informuje TASR.

19:21 Americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky partner Emmanuel Macron sa v spoločnom vyhlásení zo štvrtkového stretnutia v Bielom dome zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej agresii a postarajú sa o to, aby Rusko pykalo za svoje vojnové zločiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

18:58 Ukrajinská armáda vo štvrtok uviedla, že Rusko stiahlo časť svojich vojakov z niektorých miest na ľavom brehu rieky Dneper. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

18:01 Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý je vo výkone trestu vo väznici č. 6 v meste Melechovo vo Vladimírskej oblasti v európskej časti Ruska, poslali už ôsmykrát za trest na samotku. Strávi v nej 11 dní, informovala vo štvrtok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na statusy spolupracovníkov väzneného politika.

18:00 Ukrajina a proruskí separatisti si vo štvrtok vymenili po 50 vojnových zajatcov. TASR správu prevzala zo stanice CNN, podľa ktorej o najnovšej výmene informovali predstavitelia oboch strán. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že od februárového začiatku ruskej invázie bolo zo zajatia prepustených už viac než 1300 zajatých Ukrajincov.

17:06 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok odvolala Jurija Černyčuka z funkcie riaditeľa Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne v juhoukrajinskom meste Záporožie (ZAES). Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že so samotným Černyčukom sa jej nepodarilo skontaktovať.

14:18 Ukrajina vyzvala vo štvrtok Európsku úniu, aby do svojho ďalšie balíka protiruských sankcií zahrnula aj sankcie voči ruskému raketovému priemyslu. Tieto sankcie majú byť podľa Kyjeva reakciou na ruské raketové útoky mierené na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

13:40 Západ mal reálnu šancu vyhnúť sa konfliktu na Ukrajine, avšak rozhodol sa odmietnuť ruské návrhy na zastavenie rozširovania NATO a súhlasil so špeciálnym bezpečnostným statusom pre Ukrajinu. Vyhasil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. 

Šéf ruskej diplomacie na tlačovej konferencii v Moskve zároveň uviedol, že Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sú priamo zapojené do vojny na Ukrajine, pretože podporujú Kyjev. "Nehovorte, že USA a NATO sa nezúčastňujú na tejto vojne – zúčastňujete sa na nej priamo. Nielen tým, že dodávate zbrane, ale aj cvičením vojakov. Cvičíte (ukrajinskú) armádu na svojom území," povedal Lavrov.

13:30 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vo štvrtok pred rokovaním Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v poľskom meste Lodž vyhlásil, že plánuje diskutovať o právnych prostriedkoch,  aby Rusko zaplatilo za obnovu Ukrajiny zničenej vojnou.

13:15 V dôsledku ruských útokov je stále poškodených 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, oznámila vo štvrtok najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK. "Rusko zničilo svojimi teroristickými raketovými útokmi 40 percent ukrajinského energetického systému... Technici robia všetko pre to, aby stabilizovali situáciu týkajúcu sa energetických dodávok," uviedla DTEK vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa spoločnosti pracujú jej technici "vo dne aj v noci", aby infraštruktúru čo najrýchlejšie opravili.

13:00 Švajčiarsko doteraz zmrazilo v rámci západných sankcií voči Rusku za vojnu na Ukrajine ruské aktíva za viac než 7,6 miliardy eur. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti (SECO).

12:50 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok označil  vyjadrenia pápeža Františka o krutosti ruských etnických menšín vo vojne na Ukrajine za "nekresťanské".

"Pápež František vyzýva na rozhovory, ale nedávno urobil aj nepochopiteľné vyhlásenie, úplne nekresťanské, v ktorom vyčlenil dve ruské národnosti do nejakej kategórie, od ktorej možno očakávať zverstvá počas nepriateľských akcií," povedal Lavrov v televíznom príhovore. "Samozrejme, že to nepomôže veci a ani autorite Svätej stolice," dodal.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu