Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty piaty (25. november 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson zahynulo počas dneška 15 jeho obyvateľov, ďalších 35 ich utrpelo zranenia. Je medzi nimi aj dieťa. S odvolaním sa na mestskú radu Chersonu to napísala agentúra Ukrinform. Nedávno oslobodený Cherson zasiahla smršť ruského ostreľovania už na druhý deň v rade. Je to výrazná eskalácia útokov od chvíle, keď sa Rusko po osemmesačnej okupácii z mesta stiahlo, napísala predtým agentúra AP. Vo štvrtok zahynulo podľa ukrajinských úradov v Chersone kvôli ruským útokom desať ľudí.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 274

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 274 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Keď hovoríme o ruských vojenských obetiach, Putin hovorí, že „smrť je nevyhnutná“. Ruský diktátor Vladimir Putin počas stretnutia s matkami vojakov porovnával straty krajiny počas invázie na Ukrajinu s počtom ľudí, ktorí zomreli pri dopravných nehodách.

21:15 Dodávky elektrickej energie v ukrajinskej metropole Kyjev sa vrátia na "takmer normálnu úroveň" v sobotu. Uviedol to v piatok poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko. Citovala ho spravodajská stanica CNN, od ktorej sme správu prevzali. Riaditeľ Výskumného energetického centra Charčenko na brífingu povedal, že kľúčovým faktorom obnovenia dodávok elektriny v Kyjeve i celej Ukrajine je prevádzka troch fungujúcich jadrových elektrární v krajine.

20:38 Európska únia zintenzívni pomoc pre Ukrajinu a pomôže jej obnoviť, udržiavať a chrániť elektrickú sieť a vykurovanie. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová to oznámila v piatok po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian. Von der Leyenová potvrdila, že EÚ pripravuje pre Ukrajinu "čo najrýchlejšie" doručenie veľkých darov od jednotlivých členských štátov a z rezerv EK.

20:35 Ruské jednotky dnes ostreľovali Kramatorsk v Doneckej oblasti. K obetiam na životoch nedošlo, bola však zničená administratívna budova.

18:48 Ukrajinskí lídri budú musieť byť "prezieraví", aby zabezpečili mier na Ukrajine. V piatok to v otvorenom liste uviedol pápež František. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. "Svet spoznal odvážnych a silných ľudí, ľudí, ktorí trpia a modlia sa, plačú a zápasia, vzdorujú a dúfajú: ušľachtilý a mučenícky ľud," napísal pápež odkazujúc na ukrajinský ľud.

18:35 Spojené štáty darovali 22.500 prikrývok vykurovaným centrám, ktoré zriadila Ukrajinská štátna železničná spoločnosť (Ukrzaliznycja). Teploty totiž prudko klesli a milióny ľudí sú po ruských raketových útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny stále bez spoľahlivých dodávok elektriny. V piatok to uviedla americká veľvyslankyňa v Kyjeve Bridget Brinková. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

18:00 Ruské útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny sú znakom "zúfalstva" ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyhlásil to v piatok britský minister obrany Ben Wallace. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News. Wallace v príhovore počas návštevy lodenice v Glasgowe uviedol, že Ukrajinci "musia pritlačiť, aby dokázali Rusov zatlačiť späť". "Na civilnom fronte musia chrániť národnú infraštruktúru, na ktorú sa Putin schválne zameriava v nádeji, že zničí ich ekonomiku. Znamená to, že cez zimu budú mať ťažkosti," povedal šéf britského rezortu obrany.

17:47 Ukrajinský minister zahraničných vecí uviedol, že Nemecko sa chystá uznať hladomor ako genocídu Ukrajincov. V nemeckom parlamente v tejto otázke neexistuje nezhoda.

16:05 Ukrajinské úrady začali pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc v nedávno oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. TASR prevzala správu z agentúry AFP. O evakuácii pacientov z nemocníc informoval Januševyč v príspevku na sociálnej sieti.

15:48 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že je na rozhodnutí Nemecka, či chce Ukrajine poslať systémy protivzdušnej obrany Patriot. O ich zaslanie na Ukrajinu požiadal Berlín poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Nemecko ponúklo Poľsku Patrioty po tom, ako minulý týždeň dopadla raketa na obec Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou a zabila dvoch ľudí.

15:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil Ukrajinu, že Nemecko ju bude podporovať tak dlho, ako bude potrebné. Povedal to v interview pre nemecký magazín Focus, ktoré bolo zverejnené v piatok, deväť mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA. "Ukrajina sa môže na nás spoľahnúť, že jej budeme ďalej poskytovať rozsiahlu finančnú a humanitárnu pomoc a aj zbrane - tak dlho, ako bude treba," uviedol Scholz.

14:45 Videozáznamy, ktoré majú zachytávať ukrajinských vojakov strieľajúcich na ruských vojnových zajatcov, sú podľa predbežnej analýzy "s vysokou pravdepodobnosťou autentické", uviedla v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR správu prevzala zo stanice Sky News. Záznam podľa všetkého zachytáva zabitie 11 ruských vojakov vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorí sa predtým vzdali.

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok stretol s matkami ruských vojakov, ktorí bojujú na Ukrajine, a povedal im že celé vedenie Ruska s nimi zdieľa ich utrpenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. V dôsledku vojny na Ukrajine prišli podľa Spojených štátov o život alebo utrpeli zranenia desaťtisíce ľudí na oboch stranách. Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala najväčšiu konfrontáciu Moskvy a Západu od kubánskej raketovej krízy z roku 1962.

14:05 Bezpečnostná služba Ukrajiny dnes vykonala prehliadky v Černovskej a Bukovinskej diecéze Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi – Moskovského patriarchátu. Dôstojníci našli korešpondenciu s ruskými dozorcami, propagandistické manuály a kňazov s ruským občianstvom.

13:46 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok na tlačovej konferencii v Bruseli zdôraznil, že NATO nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny, a vyzval členské krajiny Aliancie, aby Kyjevu poskytli ďalšiu pomoc. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

13:33 Rusko musí na Ukrajine zlyhať politicky, ekonomicky aj vojensky – len tak bude Európa v bezpečí. V piatok to v litovskom meste Kaunas povedal poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Zlyhanie Ruska znamená zaistenie bezpečnosti Ukrajine, Poľsku, Litve, Lotyšsku, Rumunsku i zvyšku Európy," vyhlásil Duda.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

13:25 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preskúma bezpečnostné opatrenia vo všetkých jadrových elektrárňach na území Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v piatok odvolala na diplomatické zdroje.

13:22 Ukrajina zabila iránskych inštruktorov, ktorí trénujú ruské sily na obsluhu kamikadze bezpilotných lietadiel na Kryme, povedal pre Guardian tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksii Danilov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu