Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty tretí (23. november 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko sa útokmi na energetickú infraštruktúru pokúša použiť počas tejto zimy chlad ako "zbraň hromadného ničenia". Správu sme prevzali z agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 272

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 272 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:01 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu ostro kritizoval cielené ruské bombardovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Tento bombový teror proti civilnému obyvateľstvu musí prestať - a to hneď," povedal Scholz v Berlíne po stretnutí s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

20:49 Rusko verí v "úspech" svojej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas návštevy Arménska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "O budúcnosti a úspechu špeciálnej operácie niet pochýb," povedal Peskov. V arménskej metropole Jerevan prevádza ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutí lídrov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB).

20:47 usko podniklo v stredu masívnu vlnu raketových útokov na obytné budovy a energetickú infraštruktúru na celej Ukrajine. Len na hlavné mesto Kyjev vypálilo 30 riadených striel, z toho 20 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

20:17 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v stredu na Twitteri informoval, že v rámci výmeny vojnových zajatcov sa na Ukrajinu vrátilo zo zajatia v Rusku 36 ukrajinských občanov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. Jermak zverejnil na Twitteri aj fotografiu z návratu jedného civilistu a 35 príslušníkov ozbrojených síl.

19:59 Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu povedal, že nastal čas na "kolektívne" hľadanie mieru na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "V súvislosti s Ukrajinou som presvedčený, že nastal čas na spoločné, kolektívne hľadanie mierového plánu," uviedol Tokajev po summite šesťčlennej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) v Jerevane. Akákoľvek vojna sa podľa jeho slov končí mierovými rokovaniami a je potrebné využiť každú príležitosť s cieľom dosiahnuť aspoň prímerie, uviedol prezident na svojej webovej stránke.

18:45 Spojené štáty v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 400 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú okrem zbraní a munície aj elektrické generátory. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že Ukrajina obnoví energetickú infraštruktúru, ktorú poškodili ruské raketové útoky a vyzdvihol nezlomnosť ukrajinského ľudu. Zároveň uviedol, že Kyjev v súvislosti so stredajšími ruskými údermi požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že Ukrajina obnoví energetickú infraštruktúru, ktorú poškodili ruské raketové útoky a vyzdvihol nezlomnosť ukrajinského ľudu. Zároveň uviedol, že Kyjev v súvislosti so stredajšími ruskými údermi požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18:10 Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana, najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru však spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a AP. "Odpálených bolo celkovo okolo 70 striel s plochou dráhou letu," uviedla ukrajinská armáda s tým, že zostrelila 51 rakiet a päť výbušných dronov.

18:09 Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Spustili sme európsku kampaň "generátory nádeje (#GeneratorsofHope) pre Ukrajinu," napísala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. EP požiadala všetky mestá v Európe, aby sa k tejto kampani pripojili s cieľom "poskytnúť Ukrajine energiu, zabez

17:00 Veľvyslankyňa USA v Kyjeve v stredu uviedla, že Rusko sa novými útokmi po celom ukrajinskom území pokúša "potrestať Ukrajinu za to, že sa opovažuje byť slobodná". Bridget Brinková dodala, že Amerika bude stáť pri Ukrajine. TASR informuje podľa správy portálu britského denníka The Guardian.

16:28 Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

14:24 Tri obete a šesť zranených hlásili v stredu v ukrajinskej metropole Kyjev, kde ruské útoky zasiahli dvojposchodovú budovu. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na kyjevských predstaviteľov. V stredu bolo počuť v Kyjeve viacero výbuchov po tom, čo sa tam rovnako ako v ďalších oblastiach takmer po celej Ukrajine rozozvučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi.  

13:45 Takmer na celom území Ukrajiny bola vydaná letecká výstraha.

13:35 Gauleiter Pušilin ohlásil ďalšiu výmenu väzňov vo formáte 35 až 35. Ukrajinská strana sa zatiaľ k výmene nevyjadrila.

13:00 Pápež František v stredu prirovnal vojnu na Ukrajine k "strašnej genocíde" z 30. rokov minulého storočia, keď sovietsky vodca Josif Stalin spôsobil na Ukrajine rozsiahly hladomor. TASR správu prevzala z agentúry APA a denníka The Guardian. Pápež to uviedol na záver svojej generálnej audiencie vo Vatikáne pred tisíckami ľudí zhromaždených na Námestí sv. Petra.

12:44 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu schválili rezolúciu, v ktorej označili Rusko v súvislosti s agresiou voči Ukrajine za štát podporujúci terorizmus. Zároveň vyzvali 27-člennú EÚ, aby nasledovala príklad europarlamentu. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

12:12 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v stredu v Istanbule stretol s ruskou delegáciou s na rokovaniach o bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), ktorú v súčasnosti ovládajú ruské sily. MAAE to uviedla vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

"Generálny riaditeľ MAAE Rafael M. Grossi sa dnes v Istanbule stretol s ruskou delegáciou vedenou generálnym riaditeľom (ruskej štátnej agentúry) Rosatom Alexejom Lichačevom na konzultáciách o prevádzkových aspektoch súvisiacich s bezpečnosťou Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a o urgentnom vytvorení bezpečnosti zóny," napísala MAAE.

11:45 Švédsko zatklo dvoch emigrantov z Ruska, ktorí sú podozriví zo špionáže. Jeden z nich je podozrivý zo "spravodajskej činnosti proti Švédsku" a druhý z napomáhania, píše Dagens Nyheter s odvolaním sa na súdne dokumenty.

11:12 Takto teraz vyzerá územie na kontrolnom stanovišti závodu Azovstal v Mariupole.

10:05 Británia dodá ukrajinskej armáde po prvý raz od začiatku ruskej invázie vrtuľníky, konkrétne tri stroje typu Sea King, oznámilo v stredu ministerstvo obrany v Londýne. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC. Prvý vrtuľník, ktoré v minulosti využívala britská armáda, už dorazil na Ukrajinu. Príslušníci ukrajinských síl absolvovali uplynulých šesť týždňov výcvik v Británii zameraný na ovládanie a údržbu týchto strojov, ktorú budú využívané na pátracie a záchranné práce.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu