Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty (20. november 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA(AP Photo/Bernat Armangue)

KYJEV - Ukrajina čoskoro začne evakuovať ľudí, ktorí chcú odísť z nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny a z okolitých oblastí. V sobotu to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informuje o tom agentúra Reuters.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 269

Vojna na Ukrajine - deň č. 269 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:40 Česká republika pošle na Ukrajinu ako humanitárnu pomoc ďalšie dve ťažké mostné súpravy. V nadchádzajúcom týždni pomôžu s ich prepravou hasiči. Nakládka začne v pondelok vo Veľkých Albrechticiach na Novojičínsku. ČTK to oznámila hovorkyňa útvaru Jana Urbancová. Podobne pomáhali hasiči s prepravou mostných súprav už v júli.

21:27 Rusko odpálilo od 24. februára viac ako 4700 rakiet na Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj tiež povedal, že nedávny ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zanechal 20 miliónov ľudí bez energie.

19:30 Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec v nedeľu poprel, že tamojšie vládne jednotky zabili ruských vojnových zajatcov. Podľa jeho slov sa ukrajinskí vojaci bránili pred Rusmi, ktorí predstierali kapituláciu, informuje tlačová agentúra AFP. Na ruských sociálnych sieťach sa totiž tento týždeň objavili videá, ktoré údajne ukazujú telá ruských vojakov zabitých po tom, ako sa vzdali ukrajinským jednotkám.

18:19  Ukrajina dováža 8 500 generátorov denne. Premiér Denys Shmyhal oznámil dočasné pozastavenie ciel a DPH na generátory a nabíjacie stanice, aby ich Ukrajinci mohli kúpiť za prijateľnú cenu a prežiť zimu napriek ruským útokom.

17:24 V Kyselivke v Mykolajivskej oblasti ruské ostreľovanie úplne zničilo kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý prežil dve svetové vojny.

17:02 Ukrajinské úrady vyšetrujú zábery, ktoré podľa Ruska zachytávajú popravu desiatich ruských vojnových zajatcov. Podľa poradcu prezidentskej kancelárie a ukrajinského ombudsmana zábery naznačujú, že ruskí vojaci predstierali, že sa vzdávajú, aby mohli na ukrajinských vojakov zaútočiť.

16:56 Včera v noci a dnes ráno bolo počuť výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa generálneho riaditeľa Rafaela Grossiho sú niektoré štruktúry a systémy poškodené. Zatiaľ však žiadne poškodenie nie je kritické pre jadrovú bezpečnosť.

16:04 Ruskí vojenskí vodcovia budú „pod tlakom, aby dosiahli výsledky v Donbase po tom, čo sa vzdali Chersonu,“ uviedla WSJ s odvolaním sa na vojenských analytikov. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské sily sú v ofenzíve pri mestách Bakhmut a Avdiivka v Doneckej oblasti.

15:02 Nákupné centrá v Rivne evakuovali pre bombové hrozby. Orgány Rivne dostali anonymné tipy 20. novembra na údajnú prítomnosť výbušných zariadení v nákupných centrách v meste, informoval starosta Rivne Oleksandr Tretiak 20. novembra.

14:14 K silným výbuchom prišlo v sobotu večer a v nedeľu ráno v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Oznámil to v nedeľu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, podľa ktorého prišlo zrejme v okolí elektrárne k obnoveniu ostreľovania, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

13:44 Estónska vláda oznámila, že posiela Kyjevu 27 mestských autobusov. Autobusy majú byť dodané v priebehu novembra a decembra. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Talline.

13:38 Kyjevské zločiny na Donbase sa odrazia v školských učebniciach dejepisu, vyhlásil šéf ruského ministerstva školstva Kravcov.

13:27 Francúzsko previezlo dve batérie "Crotale" SAM na Ukrajinu, informuje francúzsky minister obrany.

12:37 Minister obrany Oleksii Reznikov sa dnes stretol v Kyjeve so svojím novozélandským náprotivkom Peeni Henare, aby opätovne potvrdil Wellingtonovu podporu Ukrajine.

12:36 Guvernér Chersonskej oblasti Yaroslav Januševič 20. novembra uviedol, že v oslobodených častiach Chersonskej oblasti bolo obnovených 52 mobilných základňových staníc a tri veže pre mobilnú komunikáciu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu