Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty (2. október 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Inna Varenytsia)

KYJEV - Nemecko doručí Ukrajine prvý zo štyroch moderných systémov protivzdušnej obrany IRIS-T v priebehu najbližších dní. V sobotu to počas vopred neohlásenej návštevy ukrajinskej Odesy vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO 220. deň vojny na Ukrajine

220. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:16 Úrady Ruskom anektovaného Krymského polostrova začali preverovať okolnosti zverejnenia videa, v ktorom víťazka súťaže krásy Missis Krym 2022 spieva známu ukrajinskú pieseň Červená kalina (Červona kalina). Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) videozáznam s klipom Oľgy Valejevovej bol už medzičasom z internetu odstránený.

20:21 Úspech Ukrajiny v Lymane ukazuje jej schopnosť zatlačiť Rusov. Náčelník NATO Stotlenberg uviedol, že opätovné dobytie mesta v Doneckej oblasti ukazuje, že Ukrajinci robia pokroky vďaka ich „odvahe, statočnosti, schopnostiam“ a zbraniam, ktoré poskytli USA a ďalší spojenci. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

18:44 Ruský prezident Vladimír Putin má najmenej troch dvojníkov, povedal podľa agentúry Unian šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Uviedol tiež, že v rozviedke sú ľudia, ktorí sa priamo na Putinove dvojníky špecializujú.

18:23 Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS), informovala v nedeľu agentúra DPA.

18:10 Česká republika nebude tolerovať ruské hanebné porušovanie medzinárodného práva, sprostú krádež územia iného štátu a Putinovej koloniálnej snahy, oznámil v reakcii na ruskú anexiu štyroch ukrajinských území český minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti). V reakcii na aktuálne dianie si niektoré európske štáty povolajú na rokovanie ruskej veľvyslanca. Či tak urobí aj Česko, nie je jasné. "Ďalší postup koordinujeme so spojencami," uviedol minister.

18:07 V Charkovskej oblasti sa našli telá 5 civilistov, ktorí sa pokúsili utiecť ruskej okupácii. Civilisti sa podľa polície snažili uniknúť z vtedy okupovaného Kupianska v máji, keď v neďalekej obci Vasylenkove narazili na ruskú mínu.

17:18 V Charkovskom regióne našiel služobný pes „Zeus“ zostrelený ruský dron. Dron pôjde do opravy, po ktorej bude pomáhať ozbrojeným silám Ukrajiny.

16:40 Americký minister obrany povedal, že varoval Rusko, aby nepoužívalo jadrové zbrane. Minister obrany Lloyd Austin v rozhovore pre CNN povedal, že súkromne odkázal ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby „nešiel touto cestou a nevykonával tento typ nezodpovedného správania“. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

15:28 Rusko v nedeľu zaútočilo tzv. samovražednými dronmi na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih, ktoré je rodiskom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval spravodajský web denník The Times of Israel (TOI). Jeden z dronov v nedeľu skoro ráno zasiahol miestnu školu a zničil jej dve poschodia, povedal gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

15:08 Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur. Dohodu o tomto zámere podpísal v nedeľu v Kodani minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) s dánskym náprotivkom Mortenom Bødskovom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

14:20 Rusko na žiadosť tamojšej generálnej prokuratúry obmedzilo prístup k hudobnej platforme Soundcloud pre údajné nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine, oznámila v nedeľu Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:14 Ruské útoky zabili dvoch ľudí v Mykolajive.Dvoch zranili. Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval, že ruské rakety S-300 zasiahli v noci zemie nemocnice a oblasť blízko dvoch výškových obytných budov. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

13:35 Ukrajina vykonala 24 výmen a vrátila 808 ľudí z ruského zajatia, uviedla námestníčka ministra obrany Ukrajiny Hanna Maliar.

12:50 Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine, informujeme na základe správy agentúry AP. Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Pápež ju Putinovi adresoval na Námestí sv. Petra a zároveň odsúdil "absurdnú" hrozbu jadrovej vojny.

12:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne "vyčistené" od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP.

12:28 Za stiahnutím ruských vojakov zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman je "so značnou istotou" zámerné rozhodnutie samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, domnievajú sa vojenskí experti renomovaného amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

11:42 Rusko pravdepodobne utrpelo ťažké straty pri ústupe jeho jednotiek zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:18 Ruskí „experti“ považujú sny o dobytí Záporoží za úplný nezmysel, keď ruskú armádu ponížili v Charkove a pri Lymane. V mobilizáciu tiež nikto neverí.

10:22 Ruskí okupanti na úteku z Lymanu zhodili tašky s ukradnutými trofejami vrátane ženského hrebeňa a ponožiek.

10:08 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu (1. 10.) na Slovensko 3243 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3641 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine a jej dosahom na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," poznamenala Eliášová.

9:55 Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR v nedeľu poskytol hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

"Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine," podotkli v spoločnom vyhlásení. Zdôraznili, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

9:45 V bani v regióne Sumy vyhodili do vzduchu auto zamestnancov telefónnej spoločnosti Ukrtelekom. Zranili sa traja ľudia, vodič bol na mieste mŕtvy.

9:18 Ozbrojené sily Ukrajiny zostrelili 5 zo 7 iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel, ktoré zaútočili na oblasť Mykolajiv.

9:03 Kyrylo Budanov, šéf ukrajinského hlavného riaditeľstva spravodajských služieb, sa domnieva, že Putin má najmenej troch dvojníkov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu