Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosemnásty (30. september 2022)

Ruskí vojaci Zobraziť galériu (7)
Ruskí vojaci (Zdroj: Profimedia)

KYJEV - Raketový útok, ktorému bolo v noci na piatok vystavené mesto Dnipro na východe Ukrajiny, si vyžiadal jednu obeť, najmenej dvoch zranených a veľké materiálne škody. Informovala o tom britská stanica BBC.

Naživo z Ukrajiny

218. deň vojny na Ukrajine

218. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:50 Na 30 stúpol počet obetí piatkového útoku na civilný humanitárny konvoj pri ukrajinskom meste Záporožie. Podľa šéfa ukrajinskej polície Ihora Klymenka za útokom stojí Moskva. Informuje o tom agentúra AFP. "Tridsať mŕtvych a 88 zranených v dôsledku ďalšieho ruského vojnového zločinu v Záporoží. Medzi obeťami sú dve deti – 11-ročné dievča a 14-ročný chlapec," napísal Klymenko v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Medzi zranenými je aj trojročné dievča a 36-ročný policajt. Podľa Klymanka útok zranil 27 policajtov, z nich štyria sú vo vážnom stave.

21:45 Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

21:27 Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sa nenechajú zastrašiť ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol v piatok americký prezident Joe Biden. Upozornil, že NATO bude brániť "každý centimeter" svojho územia. Informuje o tom agentúra AFP a televízia CNN. Biden sa vo vystúpení v Bielom dome obrátil priamo na šéfa Kremľa. "Amerika je so svojimi spojencami v NATO pripravená brániť každý jediný centimeter územia NATO. Pán Putin, nepochopte nesprávne to, čo hovorím: každý centimeter," zdôraznil.

Joe Biden
Zobraziť galériu (7)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

21:26 Nórsko na hraniciach s Ruskom zvýši bezpečnosť a v prípade potreby ich úplne uzavrie. V piatok to oznámila nórska ministerka spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Emilie Mehlová. Informuje o tom agentúra AFP. Hraničný priechod Storskog bol v uplynulých dňoch pre Rusov s turistickými vízami prakticky jedinou možnosťou na vstup do schengenského priestoru.

20:46 Ruský útok na Dnipro zabil 3 ľudí. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že tretiu osobu našli mŕtvu pod troskami po ruskom raketovom útoku na dopravné zariadenie 30. septembra. Útok zranil päť ľudí.

20:43 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorí cudzincom slúžiacim v ruskej armáde zjednodušuje získanie štátneho občianstva. Dekrét v piatok zverejnila ruská vláda. Informuje o tom agentúra AFP. Nárok na zjednodušené udelenie občianstva budú mať cudzí štátni príslušníci alebo osoby bez štátnej príslušnosti, ktorí s ruskou armádou podpíšu najmenej ročný kontrakt a najmenej šesť mesiacov sa budú zapájať do vojenských operácií. Ak sa pre zranenie nemôžu vrátiť na bojisku, stačí im aj menej ako šesť mesačná vojenská služba.

20:27 Pri raketovom útoku na civilný humanitárny konvoj pri juhukrajinskom meste Záporožie zomrelo podľa ukrajinskej polície 30 ľudí, ďalších 88 je zranených. Predchádzajúca bilancia bola podľa oblastného gubernátora Oleksandra Starucha 25 mŕtvych a 50 zranených. Ukrajinské úrady vinia z útoku Rusov. Moskvou dosadená okupačná správa Záporožskej oblasti uviedla, že za útokom stojí Kyjev.

19:50 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pred tisíckami ľudí na Červenom námestí v Moskve vyhlásil, že "víťazstvo bude naše". Niekoľko hodín predtým podpísal zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Rusko týmto ľuďom otvára nielen dvere svojho domova, ale aj svoje srdce," povedal Putin v prejave, ktorý v priamom prenose vysielala televízia.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (7)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik, Kremlin, Getty Images)

19:36 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil v piatok tvrdenie ruského prezidenta o sabotovaní plynovodov Nord Stream západnými krajinami za absurdné a poburujúce. TASR informuje podľa agentúry AFP. Dánsko a Švédsko tento týždeň oznámili úniky z plynovodov v Baltskom mori. Západné krajiny to označili za zjavný výsledok sabotáže, hoci nie je jasné, kto ju mohol vykonať.

19:11 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom agentúra Reuters a britský denník The Guardian.

18:36 Spojené štáty uvalili v piatok nové rozsiahle sankcie na vyše 1000 ruských firiem a jednotlivcov vrátane vysokopostavených politických predstaviteľov a ich rodinných príslušníkov. Zareagovali tak na ruskú anexiu okupovaných oblastí na Ukrajine, informovali agentúry AP a Reuters.

18:05 Poľsko odsudzuje "pseudo-referendá" na  Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, a žiada medzinárodné spoločenstvo, aby neuznalo ich výsledky. V piatok to povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Informovala o tom agentúra PAP. Kroky Ruskej federácie podľa Müllera porušujú základné princípy medzinárodného práva zakotvené v Charte OSN.

17:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale... s iným ruským prezidentom," povedal ukrajinský prezident.

Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi.
Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

17:04 "Ilegálna anexia vyhlásená Putinom nič nezmení." Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že „všetky územia nelegálne okupované ruskými útočníkmi sú ukrajinskou zemou a vždy budú súčasťou tohto suverénneho národa“.

16:29 Ukrajina podáva žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako jeho ruský náprotivok Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

15:33 Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. Informuje o tom agentúra AP.

Viac o téme: NezávislosťRuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineDnipro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu