Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Preskúmanie úniku plynu môže trvať aj dva týždne: Rusko hovorí o medzinárodnom terorizme

Z dvoch plynovodov Nord Stream v Baltskom mori uniká zemný plyn
Z dvoch plynovodov Nord Stream v Baltskom mori uniká zemný plyn (Zdroj: SITA/Stefan Sauer/dpa via AP, File)

KODAŇ - Môže to trvať jeden až dva týždne, kým sa budú môcť preskúmať nevysvetlené úniky zemného plynu z dvoch plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. V stredu to povedal dánsky minister obrany Morten Bödskov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Pre tlak v plynovodoch a množstvo unikajúceho plynu môže úplne pokojne trvať jeden až dva týždne, kým sa situácia v oblasti zlepší natoľko, aby sa mohlo zisťovať, čo sa stalo," povedal novinárom minister obrany na okraj stretnutia s generálnym tajomníkom NATO v Bruseli. "Nastal veľmi veľký výbuch, preto nejaký čas bude trvať, kým sa tam dolu dostaneme," doplnil Bödskov. Potrubia vedú v hĺbke 80 metrov na dne Baltského mora.

Malo ísť o akt sabotáže

V utorok dánska premiérka Mette Frederiksenová vyhlásila, že úrady pokladajú úniky plynu z pondelka za následok "zámerných činov". "Nehovoríme o nehode," poznamenala premiérka. Európska únia sľúbila "na túto sabotáž masívnu a jednotnú reakciu".

Plynovody Nord Stream 1 a 2 privádzajú zemný plyn z Ruska do Nemecka. V posledných mesiacoch sa stali stredobodom geopolitického napätia, keď Rusko prerušilo dodávky do Európy. Pravdepodobne ide o odplatu za západné sankcie uvalené na Moskvu po napadnutí Ukrajiny.

Aj keď plynovody v súčasnosti nefungujú, v oboch sa stále nachádza zemný plyn. Ich prevádzkovateľom je konzorcium, ktorého väčšinovým vlastníkom je ruský plynárenský gigant Gazprom. Podľa dánskych úradov bude plyn z potrubia unikať "najmenej týždeň". Úniky z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sú hlásené v Baltskom mori na troch miestach juhovýchodne od dánskeho ostrova Bornholm.

Rusko začalo vyšetrovať úniky plynu z Nord Streamu ako "medzinárodný terorizmus"

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala vyšetrovať úniky plynu z plynovodov Nord Stream ako "medzinárodný teroristický čin", oznámila v stredu ruská prokuratúra. Informuje o tom agentúra AFP.

FSB spustila vyšetrovanie "medzinárodného terorizmu" pretože "boli pri úmyselných činoch poškodené plynovody neďaleko (dánskeho) ostrova Bornholm... a tieto činy spôsobili Ruskej federácii ekonomické škody," uviedla vo vyhlásení prokuratúra.

Viac o téme: únikPreskúmanieBaltské moreNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu