Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Poškodenia plynovodov zmarili aj posledné nádeje pre Európu: VIDEO Úniky boli akt sabotáže

Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo Zobraziť galériu (6)
Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo (Zdroj: SITA/Danish Defence Command via AP)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok označila úniky plynu z dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka za "akt sabotáže".

Poslanci súhlasia s pristúpením Fínska a Švédska do NATO

Poslanci súhlasia s pristúpením Fínska a Švédska do NATO (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Akékoľvek úmyselné narušenie aktívnej európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a povedie k čo najráznejšej reakcii," uviedla von der Leyenová na Twitteri a dodala, že podľa nej je teraz prvoradé vyšetrenie incidentov. 

K únikom plynu z Nord Stream 2 a potom z Nord Stream 1 došlo krátko pred utorkovým slávnostným sprevádzkovaním plynovodu Baltic Pipe, ktorý bude dodávať plyn z Nórska do Poľska. Ten je kľúčový pre Varšavu, ktorá už roky pracuje na znížení závislosti od dovozu surovín z Ruska. 

Plynovod Baltic Pipe
Zobraziť galériu (6)
Plynovod Baltic Pipe  (Zdroj: SITA/Danish Defence Command via AP)

Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo

Ani jeden z poškodených plynovodov v čase úniku nebol v prevádzke. Ich poškodenia však zmarili aj posledné nádeje, že Európa by mohla pred začiatkom zimy ešte dostať plyn cez Nord Stream 1.

Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo, ale aj ďalší európski politici a bezpečnostní experti tvrdia, že ich zrejme spôsobili trhliny v plynovodoch spôsobené sabotážou.

Boli zistené dva výbuchy

Poškodenie plynovodov bolo podľa informácií, ktoré majú k dispozícii Švédsko a Dánsko, pravdepodobne úmyselným činom. Povedala to podľa agentúry Reuters švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Pred novinármi zároveň ubezpečila, že nejde o útok na Švédsko.

O akt sabotáže išlo pravdepodobne aj podľa švédskej ministerky zahraničia a o úmysle hovorí tiež dánska premiérka Mette Frederiksenová. Premiérka Anderssonová na večernej tlačovej konferencii povedala, že v súvislosti s únikom plynu z plynovodov Nord Stream boli zistené dva výbuchy a že informácie ukazujú na pravdepodobnú sabotáž. 

Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo  (Zdroj: SITA/Danish Defence Command via AP)

"Máme informácie od švédskych spravodajských služieb a dostali sme aj informácie vďaka našim kontaktom s Dánskom a na základe toho sme dospeli k názoru, že to je pravdepodobne úmyselný čin. Je to pravdepodobne sabotáž," povedala Anderssonová. "Nejde o útok na švédske alebo dánske územie. Ale aj tak vláda berie veľmi vážne, čo sa stalo, v neposlednom rade vo svetle súčasnej bezpečnostnej situácie v našej tesnej blízkosti," dodala švédska ministerská predsedníčka.

Anderssonová zdôraznila, že švédska vláda je ohľadom posledných udalostí v tesnom kontakte s partnermi ako sú NATO a susedné krajiny, vrátane Dánska a Nemecka. Švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová v súvislosti s plynovodmi Nord Stream hovorila aj o pravdepodobnej sabotáži a nevylúčila žiadny možný vývoj. Švédsky minister obrany Peter Hultquist povedal, že krajina je pripravená v prípade potreby uvoľniť príslušné vojenské zdroje.

"Hovorila som s Mette Frederiksenovou o sabotážnej akcii na Nord Stream. Najdôležitejšie je teraz vyšetriť incidenty, získať úplné jasno o udalostiach a dôvodoch," uviedla na twitteri von der Leyenová. "Akékoľvek úmyselné narušenie aktívnej európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a povedie k najsilnejšej možnej reakcii," dodala.

Plynovod poškodili výbuchy, nie zemetrasenia alebo zosuvy

Dánska predsedníčka vlády Frederiksenová uviedla, že úniky v plynovodoch sú dôsledkom "úmyselnej akcie". Dánsky minister pre energetiku Dan Jörgensen dodal, že veľkosť dier v poškodených plynovodoch, ktoré sú 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

Seizmológovia z Uppsalskej univerzity vo Švédsku a dánskeho seizmologického centra dnes potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltickom mori poškodili výbuchy, nie zemetrasenia alebo zosuvy, uvádza agentúra Reuters.

Dva otrasy, ktoré zaznamenali seizmológovia v Nemecku, Dánsku a Švédsku v noci na pondelok, pripomínali oveľa skôr výbuchy ako zemetrasenie, uviedlo dánske geologické stredisko pri Kodanskej univerzite. Odborníci z Uppsalskej univerzity vo Švédsku potvrdili, že otrasy o sile porovnateľnej so 100 kilogramami dynamitu mali centrum vo vode, nie v zemi. "Sme si istí, že išlo o výbuchy, a nie zemetrasenia alebo zosuv," povedal nemenovaný švédsky seizmológ.

Dva možné scenáre útoku na plynovod

V súčasnosti sa diskutuje o dvoch scenároch, ako mohol byť útok na potrubie spáchaný.

Bojoví potápači umiestnili na potrubia výbušné zariadenia

Anders Puck Nielsen, výskumník na Royal Danish Defence College v Kodani, pre The Sun povedal: „Technicky to nie je ťažké. Vyžaduje si to len čln a niekoľko potápačov, ktorí vedia zaobchádzať s výbušnými zariadeniami.“ The Guardian sa odvoláva na nešpecifikovaný britský vojenský zdroj, ktorý tvrdí, že ponorka je na takúto misiu nevhodná. Je to preto, že Baltské more nie je v týchto bodoch dostatočne hlboké, zriedka viac ako 100 metrov. Ponorky by bolo ľahké spozorovať. Pravdepodobnejšie je, že výbušné zariadenia boli nastražené z maskovanej obchodnej lode - možno pred dňami alebo týždňami.

Výbušné zariadenia boli nastražené pomocou podvodných dronov!

„Takéto drony sú ovládané na diaľku. Zosadnú a presne lokalizujú, kde je potrubie. Potom na neho alebo vedľa neho umiestnia bombu, zmiznú a potom BUM,“ povedal Kenneth Øhlenschlæger Buhl z oddelenia stratégie a vojnovej vedy Nórskej akadémie obrany (Oslo).

Aj v scenári s dronom si možno predstaviť, že výbušný materiál bol „zaparkovaný“ na mieste už dávno. "Jediná vec, ktorá obmedzuje drony, je životnosť batérií," povedal Buhl podľa dánskych novín BT.

CIA varovala pred možnými útokmi na plynovody

Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že Spojené štáty zatiaľ nemôžu potvrdiť správu o tom, že výbuchy a následné úniky z plynovodov Nord Stream 1 a 2 sú následkom sabotáže. Ak sú, nie je to v ničom záujme, dodal Blinken.

Nemecký týždenník Der Spiegel dnes citoval nemenované zdroje, podľa ktorých americká Ústredná spravodajská služba (CIA) Nemecko varovala pred možnými cielenými útokmi na plynovody už pred niekoľkými týždňami.

Nemecká vláda k veci na žiadosť Spiegelu odmietla poskytnúť komentár. K výbuchom a následným únikom plynu došlo v ekonomických zónach Dánska a Švédska. Oba plynovody boli neaktívne už pred tým, ako sa incidenty stali.

Šéf diplomacie EÚ si tiež myslí, že nešlo o náhodu

Všetky dostupné informácie nasvedčujú tomu, že trojica únikov na plynovodoch Nord Stream nevznikla náhodou, ale bola výsledkom úmyselnej akcie. V mene Európskej únie to dnes uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podobne sa v utorok vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie (EK). Borrell dodal, že akékoľvek zámerné narušenie energetickej infraštruktúry v Európe vyústi v masívnu reakciu.

"Tieto incidenty nie sú náhoda a majú vplyv na nás všetkých," pripojila sa dnes ústami vysokého predstaviteľa Josepa Borrella celá EÚ. "Všetky dostupné informácie naznačujú, že tieto úniky sú výsledkom úmyselného činu. Budeme podporovať akékoľvek vyšetrovanie s cieľom objasniť, čo sa stalo a prečo," pokračuje vyhlásenie.

Podľa Dánska bude plyn z Nord Streamu unikať týždeň

Stále viac európskych politikov hovorí o poškodení plynovodov Nord Stream v Baltskom mori ako o sabotáži. Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs na twitteri napísal, že týmto incidentom vstúpil kontinent do novej fázy hybridnej vojny.

Za eskaláciu situácie na Ukrajine považuje úmyselné poškodenie plynovodov aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dánsky minister energetiky a životného prostredia Dan Jörgensen povedal, že plyn bude unikať najmenej týždeň, kým sa plynovody medzi Ruskom a Nemeckom úplne vyprázdnia, až potom bude možné poškodené miesta detailnejšie preskúmať. Prevádzkovateľ plynovodov nevylúčil, že sa Nord Stream podarí opraviť a znovu sprevádzkovať, podľa varovania nemeckej rozviedky to však už nebude možné.

Prevádzkovateľ plynovodného potrubia, konzorcium Nord Stream AG, dnes oznámilo, že zatiaľ nevylučuje, že sa vedenie podarí po havárii obnoviť a sprevádzkovať. "Nikto teraz nedokáže seriózne povedať, ako to tam dole vyzerá," povedal hovorca Ulrich Lissek. Dá sa vraj odhadovať, že poškodenie je rozsiahle, o spôsobe opravy alebo nákladoch na ňu nechcel špekulovať.

Nemecké rozviedky podľa denníka Tagesspiegel varovali, že Nord Stream možno po havárii už nebude nikdy fungovať. Pokiaľ sa nepodarí potrubie opraviť veľmi rýchlo, dostane sa do neho obrovské množstvo slanej vody, čo spôsobí koróziu.

"NATO a EÚ by mali (úmyselné útoky na Nord Stream) brať vážne a patrične na ne reagovať," uviedol Rinkévičs, ktorý o veci telefonicky hovoril so šéfom dánskej diplomacie Jeppom Kofodom. Dánsky minister obrany Morten Bodskov dnes situáciu preberal so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom, podľa neho sa zhodli, že aliancia by mala lepšie chrániť kritickú infraštruktúru v členských krajinách.

"Rusko je v Baltskom mori silne vojensky prítomné a my očakávame, že bude ďalej rinčať zbraňami," uviedol Bodskov. Podľa neho potrvá jeden až dva týždne, kým bude bezpečné preskúmať miesta, kde sú plynovody poškodené, a zistiť, čo sa tam stalo.

S vyšetrovaním pomôže nemecké námorníctvo

Nemecké námorníctvo sa podľa ministerky obrany Christine Lambrechtovej zúčastní na vyšetrovaní údajnej sabotáže na plynovode v Baltskom mori. Incident ukazuje, že Nemecko je závislé od kritickej infraštruktúry, a to aj pod vodou, povedala ministerka v Berlíne. "Okolnosti tejto znepokojujúcej udalosti musia byť teraz rýchlo objasnené a musia byť identifikovaní zodpovední." Lambrechtová uviedla, že si vymenila názory so svojím dánskym náprotivkom a súhlasila so zdieľaním informácií. Námorníctvo prispeje svojimi odbornými znalosťami k prieskumu.

Kremeľ považuje za absurdné obviňovať Rusko z úniku plynu

Kremeľ v stredu označil za "hlúpe a absurdné" tvrdenia, že Rusko nejakým spôsobom stojí za možným útokom na plynovody Nord Stream. Pripomenul, že USA boli proti obom potrubiam a ich spoločnosti dosahujú veľké zisky z dodávok plynu do Európy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters. Európska únia (EÚ) považuje tieto úniky za "úmyselný čin".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas každodenného konferenčného hovoru s novinármi uviedol, že incidenty treba vyšetriť. Načasovanie opravy poškodených potrubí nie je podľa neho jasné. Na otázku o tvrdeniach, že za možným útokom by mohlo byť Rusko Peskov odpovedal: "Je to celkom predvídateľné a tiež predvídateľne hlúpe."

Peskov pripomenul, že aj pre Rusko sú úniky veľký problém, pretože obe vetvy Nord Streamu sú naplnené plynom pripraveným na čerpanie. Plyn je veľmi drahý a teraz mizne vo vzduchu. "Máme o to záujem? Nie, nemáme, stratili sme trasu na dodávky plynu do Európy," povedal Peskov a dodal: "Toto je situácia, ktorá si vyžaduje dialóg, rýchlu interakciu všetkých strán, aby sa zistilo, čo sa stalo. Zatiaľ vidíme absolútny nedostatok takéhoto dialógu."

"Vidíme obrovské zisky amerických dodávateľov skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorí mnohonásobne zvýšili svoje dodávky na európsky kontinent," vyhlásil Peskov, podľa ktorého majú Američania veľký záujem o ďalšie "super zisky".

Spojené štáty plánujú tento rok dodať na trhy v EÚ najmenej 15 miliárd kubických metrov (m3) skvapalneného zemného plynu, keďže Európa sa snaží odstaviť sa od dodávok ruského plynu. Rusko uviedlo, že sabotáž na Nord Stream je možná a že úniky ohrozujú energetickú bezpečnosť kontinentu.

Viac o téme: PlynúnikRuskoUrsula von der LeyenováBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu