Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošestnásty (28. september 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) v najbližších dňoch zverejní pokyny pre obyvateľstvo pre prípad použitia jadrových zbraní. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

216. deň vojny na Ukrajine

216. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:21 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala vyšetrovať úniky plynu z plynovodov Nord Stream ako "medzinárodný teroristický čin", oznámila v stredu ruská prokuratúra. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

19:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v stredu s viacerým svetovými lídrami v snahe získať medzinárodnú podporu v reakcii na nedávne referendá na okupovaných územiach. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

19:13 Spojené štáty v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo forme zbraní a zásob v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Nová pomoc má ukrajinskú armádu posilniť v strednodobom a dlhodobom horizonte. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

19:03 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyhlásilo, že okupované oblasti na Ukrajine sa "vedome a slobodne rozhodli" pre začlenenie do Ruskej federácie. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Výsledky ľudových hlasovaní hovoria samy za seba: ľud Donbasu, Chersonskej aj Záporožskej oblasti sa nechce vrátiť k starému životu a vedome a slobodne sa rozhodol pre Rusko," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo. "Drvivá väčšina" ľudí v hlasovaniach podporila pripojenie k Rusku, v Doneckej oblasti bola táto podpora "99,23 percenta", tvrdí ministerstvo.

18:30 Štrnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu munície v juhoruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. V stredu o tom na sociálnej sieti Telegram informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

18:02 Nemecko neuzná výsledky referend o pripojení k Rusku, ktoré zorganizovala Moskva v okupovaných ukrajinských oblastiach. Vyhlásil to v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Nemecko nikdy neuzná výsledky fingovaných referend v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti," povedal Scholz Zelenskému podľa kancelárovho hovorcu Steffena Hebestreita.

17:30 Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že v rámci programu MSCA4Ukraine bolo otvorené nové kolo podávania prihlášok na pomoc výskumným pracovníkom vysídleným z Ukrajiny. Z Bruselu o tom informuje spravodajca TASR. Z celkového rozpočtu 25 miliónov eur sa z programu MSCA4Ukraine poskytnú štipendiá pre doktorandských a postdoktorandských výskumníkov.

17:19 Úrady v ruskej autonómnej republike Severné Osetsko, ktoré hraničí z Gruzínskom, v stredu obmedzili vjazd áut do tohto regiónu. Vyvolala to snaha tisícov ľudí odísť do  Gruzínska a vyhnúť sa tak mobilizácii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:07 Šéf proruskej správy Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny Jevgenij Balickij požiadal prezidenta Vladimira Putina o pripojenie tejto oblasti k Rusku. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News, ktorý sa odvolal na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Už predtým oficiálne požiadali Putina o pripojenie území k Rusku aj proruskí lídri Luhanskej a Chersonskej oblasti.

17:05 Európska komisia (EK) predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur, oznámila v stredu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne. TASR informácie prevzala od agentúr DPA, Reuters a AP.

16:55 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje referendá v štyroch ukrajinských oblastiach okupovanýchých Ruskom za sťaženie snahy pri hľadaní diplomatického riešenia konfliktu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

15:51 Srbsko neuzná výsledky referend v štyroch ukrajinských oblastiach okupovaných ruskou armádou. V stredu to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič. Belehrad má pritom s Moskvou blízke vzťahy. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters. "Srbsko... neuzná (tieto referendá), pretože dodržiava medzinárodné právo, Chartu Organizácie Spojených národov a rezolúcie OSN," uviedol Vučič pre novinárov.

15:14 Kremeľ v stredu vyhlásil, že tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine musí pokračovať minimálne dovtedy, kým nebude dobyté celé územie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako informovala agentúra Reuters, v rozhovore s novinármi to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) ovláda iba časť územia, na ktoré si robí nárok. "Preto treba prinajmenšom oslobodiť celé územie DĽR," Povedal Peskov.

14:41 Ruské úrady nebudú vydávať cestovné pasy tým ruským občanom, ktorí boli mobilizovaní do armády. Uvádza sa to v oznámení zverejnenom v stredu na vládnom informačnom portáli. K jeho zverejneniu došlo v čase, keď v Rusku narastajú obavy, že možnosti cestovania budú pre mobilizáciu alebo uzavretie hraníc obmedzené.

13:55 Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov Spojených štátov, aby z dôvodu vyhlásenej mobilizácie okamžite opustili Rusko. Informovala o tom v stredu britská stanica BBC. "Občania USA by nemali cestovať do Ruska a tí, ktorí tam žijú alebo sa tam nachádzajú, by mali Rusko okamžite opustiť," kým ešte je možnosť cestovať komerčnými linkami, uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva.

13:40 Poslanci dolnej a hornej komory ruského parlamentu budú o anexii štyroch okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, kde sa v uplynulých dňoch konali referendá o pričlení k Rusku, rozhodovať budúci pondelok a utorok.

13:15 Mladý muž, ktorý v pondelok spustil paľbu v budove vojenskej správy v meste Usť-Ilimsk, zostáva vo väzbe do 26. novembra. O tomto rozhodnutí súdu v stredu na svojom webe informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Mladík identifikovaný ako Ruslan Zinin začal v pondelok strieľať v priestoroch, kam sa dostavili muži predvolaní v rámci vyhlásenej mobilizácie. Zinin pritom mieril a postrelil vojenského komisára, ktorého následne v kritickom stave previezli do nemocnice, kde sa podrobil operácii.

Počas výsluchu Zinin vysvetlil, že mu prekážalo, že predvolanie dostal aj jeho bratranec, ktorý v armáde doteraz nikdy neslúžil, a predtým mu na Ukrajine zomrel najlepší priateľ. Podľa očitých svedkov došlo medzi Zininom a komisárom k slovnej potýčke, po ktorej mladík z budovy odišiel a vrátil sa so zbraňou. 

12:45 Päťnásobná olympijská víťazka v synchronizovanom plávaní a generálna sekretárka Ruského olympijského výboru Anastasia Davydovová utiekla z Ruska po vyhlásení čiastočnej mobilizácie kvôli vojne na Ukrajine. Zamestnancom svojho centra synchronizovaného plávania v Moskve vraj Davydovová oznámila, že nemá v úmysle sa do rodnej krajiny vrátiť.

12:30 Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik v stredu oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov "referenda" o pričlenení k Ruskej federácii.  Krátko po vyhlásení Pasečnika nasledovala rovnaká žiadosť od Moskvou dosadeného lídra Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimira Salda. 

11:55 Rakúsko v stredu ostro odsúdilo realizáciu tzv. referend v štyroch okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, ktoré majú Moskve slúžiť na odôvodnenie anexie týchto území k Ruskej federácii. 

11:30 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v utorkovom rozhovore pre americkú stanicu NBC uviedol, že Severoatlantická aliancia by mala použiť "devastačnú" konvenčnú silu v prípade, ak by Rusko v rámci vojenskej ofenzívy na Ukrajine nasadilo jadrové zbrane. 

Rau počas svojej návštevy vo Washingtone v relácii "Meet the Press NOW" povedal, že ruský prezident Vladimir Putin sa vyhráža použitím jadrových zbraní na území Ukrajiny a nie útokom na NATO, čo podľa neho znamená, že NATO by malo zareagovať konvenčnými zbraňami, avšak táto odozva by mali byť zničujúca. "A toto je podľa mňa jasné posolstvo, ktoré Aliancia momentálne vysiela Rusku," poznamenal Rau.

11:15 Turecké banky prestali používať ruský platobný systém Mir, informovala dnes turecká televízia NTV. Rusom v zahraničí sa tak ďalej zužujú možnosti platenia kartou. V utorok agentúra Bloomberg uviedla, že z tohto platobného systému odišli tri turecké štátne banky. Podľa serveru The Moscow Times tak už teraz tento ruský systém používa len veľmi málo krajín.

Systém Mir je ruská analógia platobných systémov k zahraničným službám, ako je Visa alebo Mastercard. Títo dvaja poskytovatelia platobných kariet v Rusku podnikanie zastavili po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala tento rok vo februári a kvôli ktorej Západ voči Moskve zaviedol množstvo sankcií. Turecko však zastáva neutrálny postoj a snaží sa byť sprostredkovateľom medzi Ruskom a Ukrajinou.

11:10 V pondelok k podobnému kroku pristúpilo aj Estónsko. Vyhlásenie jeho ministerstva zahraničných vecí obsahuje odporúčanie  necestovať do Ruska, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné, a úplne sa vyhnúť cestovaniu do oblastí hraničiacich s Ukrajinou. Estónsko tiež žiada svojich občanov s prechodným pobytom v Rusku, aby zvážili dôležitosť svojho pobytu v Rusku a ak je to možné, vrátili sa do Estónska.

11:00 Vlády Bulharska a Poľska vyzývajú svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Ruskej federácii, aby jej územie urýchlene opustili. Na svojom webe o tom informoval britský denník The Guardian, ktorý dodal, že táto výzva môže súvisieť s predpokladom, že prekračovanie ruských hraníc bude oveľa ťažšie, keďže z Ruska pred mobilizáciou uteká stále viac ľudí. V súvislosti s povolávaním rezervistov sa v Rusku aj čoraz viac špekuluje o úplnom uzavretí hraníc so susednými štátmi.

10:35 Ukrajinské sily posilňujú svoje pozície pri meste Lyman v Doneckej oblasti, v okolí pokračujú prudké boje. V správe k situácii na bojisku to dnes uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa britskej vojenskej rozviedky ukrajinské jednotky pomaly postupujú najmenej na dvoch osiach východne od riek Oskil a Siverskyj (Severný) Doneck v Charkovskej oblasti, zatiaľ čo Rusko na východe Ukrajiny posilňuje obranu.

Ukrajinská armáda sa podľa ruských zdrojov ISW blíži k úplnému odstrihnutiu ruských síl od zásobovania pri Lymane a snaží sa ruské jednotky obkľúčiť. V predchádzajúcich dvoch dňoch kyjevské sily prevzali kontrolu nad niekoľkými dedinami severne a severozápadne od Lymana.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu