Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštrnásty (26. september 2022)

Ruskí muži narukujú do armády Zobraziť galériu (2)
Ruskí muži narukujú do armády (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

214. deň vojny na Ukrajine

214. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:22 Rusi čakajú na hraniciach s Gruzínskom v dlhých radoch nákladných áut po Putinovom mobilizačnom rozkaze. Od minulého týždňa utieklo do Gruzínska viac ako 115 000 Rusov. Línie sa tvorili viac ako 16 km od hraníc.

19:47 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok odsúdil ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť službe v ruskej armáde v rámci čiastočnej mobilizácie. "Nech si utekajú," povedal Vladimirovi Putinovi počas stretnutia v juhoruskom Soči. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

19:12 Pri ruskom raketovom útoku na rezidenčnú štvrť v meste Pervomajskyj v Charkovskej oblasti zomrelo sedem ľudí. Uviedla to Štátna služba pre mimoriadne udalosti. Medzi obeťami je aj 15-ročné dievča, povedal podľa agentúry Unian gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

17:41 Britská vláda v pondelok uvalila sankcie na 92 Rusov a ruských subjektov. Ide o reakciu na referendá o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Falošné referendá, ktoré sa konajú pod hlavňou zbrane, nemôžu byť slobodné ani spravodlivé a nikdy neuznáme ich výsledky," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Dodal, že sankcie budú zamerané na tých, ktorí stoja za falošnými referendami, a na jednotlivcov, ktorí podporujú ruskú vojnu na Ukrajine.

17:16 Ukrajinci v okupovanom meste Melitopol sa obávajú, že ich Moskva po referende o pripojení k Rusku povolá do vojny. Niektorí obyvatelia mesta museli hlasovať v referende, pretože sa im vyhrážali zbraňou, vyhlásil v pondelok exilový starosta mesta Ivan Fiodorov. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:27 Spojené štáty v pondelok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalších 457,5 milióna dolárov. Najnovšia finančná pomoc je určená pre ukrajinskú políciu a pohraničnú stráž, ako aj na vyšetrenie údajných zverstiev ruských vojakov. TASR informuje na základe správy AFP.

16:15 Kremeľ v pondelok uviedol, že komunikuje s Washingtonom o jadrových zbraniach len "sporadicky". Vyjadrenie prišlo po tom, ako Spojené štáty počas víkendu oznámili, že varovali Moskvu pred "katastrofálnymi následkami" použitia nukleárnych zbraní na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:14 Niekoľko ruských médií upozornilo, že pohraničníci na ruských letiskách dostali zoznamy ľudí, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia, a kontrolujú podľa nich mužov v brannom veku. Letisko v sibírskej Ťumeni potom potvrdilo, že takýto zoznam dostalo, uviedla ruská redakcia stanice BBC.

15:34 Použitie jadrových zbraní vo vojne je zločinom proti všetkým vyhliadkam na budúcnosť, uviedol v pondelok pápež František na Twitteri. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA.  František v tvíte napísal: "Chcem znova vyhlásiť, že použitie jadrovej energie na vojnové účely je dnes, viac než inokedy, zločinom nielen proti dôstojnosti ľudí, ale aj proti akejkoľvek možnej budúcnosti nášho spoločného domova." Pripojil haštagy (#) "mier", "jadrové odzbrojenie", "čas tvoriť".

15:16 V ruskej Rjazani sa pokúsil upáliť muž, ktorý podľa svedkov kričal, že nechce bojovať na Ukrajine. Nie je jasné v akom je teraz zdravotnom stave. Podľa serveru YA62.ru má drobné zranenia, regionálna verzia denníka Novaja Gazeta dnes písala o popáleninách na 90 percentách tela. Polícia v ruskej Irkutskej oblasti na juhovýchode Sibíri dnes tiež zadržala mladého muža, ktorý strieľal na miestnom vojenskom komisariáte, uviedol oblastný gubernátor Igor Kobzev. Strelec vážne zranil komisára, ktorý je teraz v nemocnici v kritickom stave. Informácie o útočníkovom motíve nie sú k dispozícii.

15:11 Protesty v ruskom Dagestane.

14:36 Na sociálnych sieťach v Rusku sa objavili správy, že na hranici s Gruzínskom sa údajne buduje ruský kontrolný post, čo ešte viac posilnilo špekulácie o možnom uzavretí hraníc Ruskej federácie v súvislosti s tzv. čiastočnou mobilizáciou. 

13:45 Veľvyslanci členských krajín pri EÚ, zástupcovia Európskej komisie a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť boli v pondelok pozvaní na rokovanie o najnovšej situácii na Ukrajine a v Rusku. Na stretnutí sa má hovoriť aj o návrhu na zavedenie ôsmeho balíka sankcií voči Rusku za ďalšiu eskaláciu agresívnej vojny voči Ukrajine. Píšu o tom agentúry Reuters a týždenník Politico. Pondelkové rokovanie tzv. pracovnej skupiny pre reakciu na krízy v Bruseli bolo zvolané na podnet českého predsedníctva v Rade EÚ.

13:21 Ruská pravoslávna cirkev sľubuje vojakom odpustenie všetkých hriechov v prípade, že obetujú svoj život vo vojne. S odvolaním sa na nedeľňajšiu správu agentúry Kathpress o tom v pondelok informovala agentúra APA. Patriarcha Kirill podľa tohto zdroja počas nedeľnej bohoslužby prirovnal smrť "pri plnení si vojenských povinností" tomu, ako Boh obetoval svojho jediného syna Ježiša. Ochotu obetovať sa označil 75-ročný Kirill za významný prejav "tých najlepších ľudských vlastností". V súvislosti s Ukrajinou hovoril ruský patriarcha o "bratovražednej vojne" bez toho, aby krajinu menoval. Cirkev sa modlí za to, "aby sa tento boj čo najskôr skončil, aby sa v tejto bratovražednej vojne navzájom zabíjalo čo najmenej bratov", vyhlásil.

13:01 Kremeľ neprijal žiadne rozhodnutia o uzavretí hraníc Ruskej federácie, vyhlásil v pondelok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AFP. Peskov nemá informácie o tom, že by sa v ruských regiónoch chystalo vyhlásenie stanného práva s následným uzavretím hraníc, uviedol v reakcii na otázky novinárov.

12:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v meste Izium na severovýchode Ukrajiny boli objavené ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí. "Dnes som dostal viac informácií. Našli ďalšie dva masové hroby, veľké hroby so stovkami ľudí. Hovoríme o malom meste Izium," povedal Zelenskyj v rozhovore odvysielanom  v noci na pondelok americkou stanicou CBS.

Ukrajinské úrady pritom len minulý týždeň ukončili exhumáciu tiel dovedna 436 ľudí z masového pohrebiska v Iziume. Tamojší predstavitelia uviedli, že väčšina z exhumovaných tiel niesla známky násilnej smrti. Podľa predbežných náznakov bolo 30 nájdených obetí vystavených mučeniu.

12:01 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3059 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo osem žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3022 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala. Rezort vnútra podľa nej na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny a jej dosahu na Slovensko.

11:35 Britská vojenská rozviedka predpokladá, že po vyhlásení tzv. čiastočnej mobilizácie bude teraz Rusko zápasiť s administratívnymi a logistickými problémami súvisiacimi s výcvikom takto sformovaných jednotiek. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC, ktorá dodala, že na vojenské základne v Rusku začali prichádzať prvé skupiny ľudí povolaných v rámci mobilizácie.

BBC upozorňuje, že mnohí z týchto brancov za posledné roky nezískali nové a ani si neoživili svoje doterajšie vojenské zručnosti. Britská vojenská rozviedka predpokladá, že mnohí z odvedených mužov pôjdu do predných línií frontu s minimálnym výcvikom, pretože ruská armáda má momentálne nedostatok vojenských inštruktorov. Svoju rolu zohrá aj náhlivosť, s akou sa v Rusku začalo mobilizovať.

V Urjupinsku sa miestny obyvateľ na protest proti mobilizácii pokúsil podpáliť vojenskú kanceláriu (Zdroj: Facebook/ReviewNews)

10:50 Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, v pondelok potvrdil, že založil ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina. Prigožin tiež potvrdil prítomnosť tejto skupiny, v zahraničí známej pod názvom Wagner group, v krajinách Latinskej Ameriky a Afriky. Ruský oligarcha vo vyhlásení svojej spoločnosti spresnil, že Vagnerovu skupinu založil v roku 2014 s cieľom vyslať bojovníkov do východoukrajinského regiónu Donbas. "Od tohto momentu, od 1. mája 2014, sa zrodila skupina patriotov", povedal.

10:06 Z Japonska do Ruska nebude možné vyvážať komodity využiteľné pri výrobe chemických zbraní. Zavedenie takéhoto zákazu oznámil v pondelok hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno. Zároveň vyjadril "hlboké znepokojenie" nad ruskými hrozbami týkajúcimi sa možného použitia jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. Informovali o tom denník The Guardian a agentúra Reuters.

"Japonsko je hlboko znepokojené možnosťou použitia jadrových zbraní počas invázie Ruska na Ukrajinu," povedal hlavný tajomník japonského kabinetu tamojším médiám. "Ako jediná krajina na svete, ktorá sa stala terčom jadrových útokov, sa razantne vyslovujeme voči takýmto hrozbám a proti použitiu nukleárnych zbraní," vyhlásil Macuno.

09:55 Dva drony vypustené ruskými jednotkami zasiahli v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vojenské objekty a spôsobili v nich požiar a detonáciu munície. Podľa agentúry Reuters to v pondelok uviedlo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl s tým, že podľa dostupných informácií k obetiam na životoch nedošlo.

"V dôsledku rozsiahleho požiaru a výbuchu munície bola zorganizovaná evakuácia civilného obyvateľstva," uviedlo velenie vo svojom vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram. Podľa britskej stanice BBC jedno bezpilotné lietadlo zničili sily ukrajinskej protivzdušnej obrany. Dva tzv. samovražedné drony zasiahli objekt vojenskej infraštruktúry.

09:30 Kazachstan neuzná výsledky referend ani prípadnú anexiu okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Oznámilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí tejto postsovietskej stredoázijskej krajiny, ktorá je považovaná za jedného z blízkych spojencov Ruska, informuje agentúra Reuters.

"Čo sa týka konania týchto referend... Kazachstan vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, ako aj ich zvrchovanej rovnocennosti a mierového spolunažívania," uviedol hovorca kažašského rezortu diplomacie Ajbek Smadijarov. Reuters pripomína, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev už viackrát vyzval na vyriešenie vojny na Ukrajine v súlade s Chartou OSN.

09:11 Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie. Na platforme Telegram o tom informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). K incidentu došlo v meste Usť-Ilimsk. Postreleného predsedu miestnej odvodovej komisie Alexandra Jelisejeva hospitalizovali vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.  

Jelisejev tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie vyhlásenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Inštruktáž prebiehala pred oficiálnou registráciou odvedencov. Miestna polícia sa k incidentu nateraz nevyjadrila, informovalo rádio RFE/RL.

08:31 Na akciách, ktoré sa na protest proti tzv. čiastočnej mobilizácii v Rusku konali v metropole Dagestanu Machačkala, zadržala polícia viac ako 100 demonštrantov. Na popoludnie sú v republike zvolané ďalšie protesty. Ich organizátori vyzývajú na účasť najmä ľudí z obcí a miest, cez ktoré prechádza železnica, a vyhrážajú sa prehradením tratí, ak polícia neprepustí ľudí zadržaných počas uplynulého víkendu.

Protesty proti mobilizácii do vojny na Ukrajine pokračovali v nedeľu aj v iných mestách Ruskej federácie, informovala v pondelok britská stanica BBC. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) bolo na protestoch proti mobilizácii do nedele večera zadržaných v celom Rusku dovedna takmer 2500 ľudí.

06:12 Miestni vítajú ukrajinských vojakov.

06:08 Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia čiastočnej mobilizácie viac ako 260.000 mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľa, ktorý cituje štatistiky tajnej služby FSB, to dnes napísal opozičný list Novaja Gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhujú uzavrieť hranice.

Prezident Vladimir Putin v stredu nariadil v krajine čiastočnú mobilizáciu, ktorá by sa mala týkať asi 300.000 ľudí s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami. Odpor proti mobilizácii vyvolal obmedzené protesty v mnohých ruských mestách a regiónoch, strety medzi účastníkmi demonštrácie proti odvodom do armády a políciou včera vypukli aj v juhoruskom Dagestane. 

Do mesta Umaň napriek vojne prišli desaťtisíce židovských pútnikov

Desaťtisíce chasidských židov sa zišlo v nedeľu v ukrajinskom meste Umaň na svojej každoročnej púti, a to napriek tomu, že ich úrady žiadali, aby cestu z dôvodu prebiehajúcej vojny tohto roku vynechali. Každý rok prichádzajú do Umaňu chasidskí židovskí pútnici z celého sveta, aby na Roš ha-šana - židovský Nový rok - navštívili hrobku jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, ukrajinského rabína Nachmana z Braclavi.

Nachman, zakladateľ ultraortodoxného židovského hnutia, zomrel v meste Umaň v roku 1810. Sľúbil, že "veriacich zachráni pred peklom", ak na Roš ha-šana prídu navštíviť jeho hrob. Umaň sa nachádza v strednej časti Ukrajiny a je relatívne ďaleko od frontovej línie, ale ukrajinské aj izraelské úrady vyzvali veriacich, aby si účasť na oslavách tohto sviatku, ktorý sa koná od 25. do 27. septembra, dobre premysleli.

Polícia vytvorila okolo hrobky bezpečnostnú zónu a kontroluje občianske preukazy pútnikov, ktorých tvoria iba muži a chlapci. Tí sa v hrobke a jej okolí venujú intenzívnym modlitbám. Polícia z obavy pred ruskými útokmi nezverejní presný počet pútnikov až do konca slávnostného podujatia. Umaň bol od začiatku invázie už niekoľkokrát zasiahnutý raketami. Mimovládna organizácia Zjednotená židovská komunita Ukrajiny uviedla, že do Umaňu prišlo viac ako 23.000 pútnikov.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu