Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lavrov tvrdí, že Rusofóbia na Západe nadobudla groteskné rozmery: Kuleba reagoval na vyhlásenie o jadrových zbraniach

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

NEW YORK - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skritizoval krajiny Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásil, že Spojené štáty sa so svojimi spojencami snažia Rusko "zničiť". Uviedol to v sobotu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Rusofóbia na Západe je bezprecedentná a nadobudla až groteskné rozmery," vyhlásil Lavrov. Dodal, že západné krajiny "sa neštítia otvorene deklarovať svoj úmysel nielen vojensky poraziť Rusko, ale ho aj zničiť a rozdrobiť". Podľa šéfa ruského rezortu diplomacie sa Spojené štáty od víťazstva v studenej vojne "považujú za Božieho vyslanca na Zemi – nemajú žiadne povinnosti, len posvätné právo beztrestne konať, ako sa im zachce".

Lavrov v rámci svojho prejavu tiež obhajoval referendá o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami, pričom uviedol, že ich obyvatelia si len nárokujú na územia, "na ktorých ich predkovia žili celé stáročia".

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Referendá začali v piatok  v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Hlasovanie bude prebiehať päť dní až do utorka 27. septembra. Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie. Na referendách nie sú totiž prítomní žiadni nezávislí pozorovatelia a väčšina predvojnovej populácie dané oblasti pre prebiehajúce boje už opustila.

Takéto vyhlásenia sú neprijateľné! Odkazuje Kuleba

Vyhlásenia Kremľa o možnom použití jadrových zbraní sú absolútne neprijateľné a Kyjev sa im nepodvolí, vyhlásil dnes skoro ráno ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Ruský prezident Vladimir Putin a ďalší predstavitelia, vrátane šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, spomenuli jadrové zbrane ako možnosť v krajnom prípade. "Putinove a Lavrovove nezodpovedné vyhlásenia o možnom použití jadrových zbraní sú absolútne neprijateľné," napísal Kuleba na twitteri. "Ukrajina sa nevzdá. Vyzývame všetky jadrové mocnosti, aby sa teraz ozvali a dali Rusku jasne najavo, že takáto rétorika ohrozuje svet a nebude tolerovaná," dodal.

Lavrov v sobotňajšom prejave pred Valným zhromaždením OSN uviedol, že regióny, kde sa teraz pod dohľadom Moskvy konajú organizované hlasovania v okupovaných častiach Ukrajiny o pripojení k Rusku, budú pod "plnou ochranou" Ruska. Ukrajina a jej západní spojenci sa obávajú, že Rusko by mohlo pomocou referend a následnej anexe územia ďalej vystupňovať konflikt a dokonca použiť jadrové zbrane. Lavrov sa v New Yorku pokúsil ospravedlniť ruskú inváziu do susednej krajiny a zopakoval tvrdenia Moskvy, že zvolená vláda v Kyjeve bola nastolená nelegitímne, je plná neonacistov a utláča ruskojazyčné obyvateľstvo na východe krajiny.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

Na otázku, či by Rusko malo dôvod použiť jadrové zbrane na obranu anektovaných oblastí Ukrajiny, Lavrov odpovedal, že ruské územie, vrátane územia "v budúcnosti ďalej zakotveného" v ruskej ústave, "je pod plnou ochranou štátu". Tieto komentáre prišli po štvrtkovom varovaní bývalého ruského prezidenta a terajšieho podpredsedu ruskej bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva, že všetky zbrane v arzenáli Moskvy, vrátane strategických jadrových zbraní, môžu byť použité na obranu území pripojených k Rusku. Putin v stredu obvinil západné štáty z jadrového vydierania a pohrozil zodpovedajúcou ruskou reakciou.

Archívne video: Udalosti ukazujú, že jediným východiskom pre ruských vojakov je vzdať sa ukrajinským silám, tvrdí ukrajinský prezident Zelenskyj

Udalosti ukazujú, že jediným východiskom pre ruských vojakov je vzdať sa ukrajinským silám, tvrdí ukrajinský prezident Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Viac o téme: OSNUkrajinaZápadLavrovRusofóbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu