Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodesiaty (22. september 2022)

Protesty v Rusku proti mobilizácii Zobraziť galériu (13)
Protesty v Rusku proti mobilizácii (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

KYJEV - Ukrajina oznámila v stredu, že prišlo k doposiaľ najväčšej výmene zajatcov s Ruskom, ktorá zahŕňala takmer 300 ľudí vrátane ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a veliteľov ukrajinskej obrannej operácie v obliehanom Mariupole. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Príhovor Zelenského o výmene vojnových zajatcov

Príhovor Zelenského o výmene vojnových zajatcov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:09 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala vo štvrtok Rusko, aby ukončilo svoju vojnu na Ukrajine, informuje o tom agentúra DPA. "Toto je vojna, ktorú nevyhráte," vyhlásila Baerbocková na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN k situácii na Ukrajine bez toho, aby menovala ruského prezidenta Vladimira Putina.

21:35 Ruská mobilizácia by mohla požiadať o azyl v Nemecku. "Dezertérom, ktorým hrozí represia, sa poskytuje medzinárodná ochrana," povedala novinám nemecké ministerstvo vnútra Nancy Faeserová a dodala, že udelenie azylu je rozhodnutie od prípadu k prípadu.

21:25 Ruská armáda vo štvrtok uviedla, že počas prvého dňa od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie sa do bojov na Ukrajine  dobrovoľne prihlásilo najmenej 10.000 záložníkov. Informovala o tom agentúra AFP a televízia Sky News. Vedúci sekcie generálneho štábu ruskej armády pre mobilizáciu Vladimir Cimlianskij pre agentúru Interfax povedal, že okolo 10.000 ruských občanov sa dostavilo do odvodových stredísk z vlastnej vôle skôr, než im bol doručený povolávací rozkaz. 

20:56 Ukrajina, Británia a ďalšie štáty dostali oficiálnu pozvánku na úvodné zasadnutie Európskeho politického spoločenstva, ktoré sa bude konať v Prahe 6. októbra. Informuje o tom americká televízia CNN, ktorá sa odvoláva na vysokopostaveného predstaviteľa Európskej únie. "Európske politické spoločenstvo predstavuje platformu pre politickú koordináciu európskych krajín z celého kontinentu," povedal novinárom spomínaný predstaviteľ. Schôdzka v Prahe sa má konať na vysokej úrovni a jej cieľom bude "podpora politického dialógu a spolupráce pri riešení otázok spoločného záujmu a posilňovaní bezpečnosti, stability a prosperity na európskom kontinente".

20:55 Mobilizačné výzvy sa rozdávajú občanom priamo pred metrom v Moskva.

20:33 Ruský generálny štáb informoval, že v rámci jesennej brannej povinnosti bude povolaných na vojenskú službu 120 000 brancov. Sľubujú , že ich nepošlú do vojny na Ukrajinu. Informuje o tom portál Nexta.

20:32 Množstvo Ukrajincov, oslobodených v rámci najrozsiahlejšej výmeny zajatcov s Ruskom od začiatku invázie, vykazuje známky mučenia. Oznámil to vo štvrtok šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. "Mnohí z nich boli brutálne mučení," povedal na tlačovej konferencii Budanov, ktorého citovala agentúra AFP. 

20:12 Rusi útočia na Ochakiv, Kryvyi Roh s iránskymi dronmi. Ruské sily použili drony Shahed-136 kamikadze vyrobené v Iráne proti infraštruktúre ochakivského prístavu a budove v Kryvyj Roh v Dnepropetrovskej oblasti, informovalo južné operačné veliteľstvo 22. septembra.

20:01 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku vyzval na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine.

19:41 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN odmietol obvinenia Západu týkajúce sa ofenzívy na Ukrajine. Namiesto toho vyzval na potrestanie vlády v Kyjeve. "Spojené štáty a ich spojenci s tichým súhlasom medzinárodných organizácií pre ľudské práva zakrývajú zločiny kyjevského režimu," vyhlásil Lavrov po tom, čo si účastníci zasadnutia vypočuli obvinenia Moskvy zo zločinov páchaných na Ukrajine.

19:40 Fínsko zatklo majetok ruských podnikateľov Arkadyho Voloža, plynových magnátov Borisa a Arkadyho Rotenberga. Helsingin Sanomat oznámil, že úrady zatkli podiely ruskej technologickej spoločnosti Yandex po tom, čo EÚ pridala generálneho riaditeľa spoločnosti Arkadyho Volozh na svoj sankčný zoznam.

19:12 Výmena takmer 300 vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú sprostredkovalo Turecko, bola dôležitým krokom smerom k ukončeniu vojny, vyhlásil vo štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvolaním sa na tureckú televíziu NTV o tom informovala agentúra Reuters.

19:11 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok podporil svojho syna Nikolaja po tom, čo ho opoziční aktivisti obvinili, že sa vyhýba mobilizácii – odmietol sa totiž podrobiť rozkazu a dostaviť sa na príslušné úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

18:56 Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku apeloval na to, aby bola voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi vyvodená zodpovednosť za inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. Blinken obvinil Putina z toho, že ničí medzinárodný poriadok "priamo pred našimi očami". Putin podľa jeho slov ďalej prilial "olej do ohňa" ohlásením mobilizácie a tzv. "referend" v obsadených častiach Ukrajiny.

Antony Blinken v Juhoafrickej republike (JAR) v rámci jeho afrického turné.
Zobraziť galériu (13)
Antony Blinken v Juhoafrickej republike (JAR) v rámci jeho afrického turné.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

18:42 Rusov sa dobrovoľne prihlásilo do vojny na Ukrajine bez toho, aby čakali na oficiálny povolávací rozkaz vydaný na základe čiastočnej mobilizácie. Dnes o tom podľa tlačových agentúr informoval ruský generálny štáb.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu