Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeviaty (21. september 2022)

Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru Zobraziť galériu (18)
Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

209. deň vojny na Ukrajine

209. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu vyhlásil, že ukrajinská armáda bude "ničiť" ruských vojakov, a to bez ohľadu na to, či boli nasadení dobrovoľne alebo ako súčasť novej mobilizácie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Neexistuje vyhlásenie armády či politického vedenia agresorskej krajiny, ktoré dokáže ovplyvniť našu ochotu bojovať za našu slobodu," napísal Zalužnyj na sociálnej sieti Facebook. "Zničíme každého, kto príde do našej krajiny so zbraňami - či už dobrovoľne alebo v rámci mobilizácie," uviedol.

21:38 Kirgizsko a Uzbekistan vystríhali svojich občanov pred účasťou vo vojne na Ukrajine po tom, ako Moskva schválila dekrét zaručujúci udelenie ruského občianstva cudzincom, ktorí budú bojovať na strane ruskej armády. Informuje o tom v stredu denník The Guardian.

21:35 Pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko nebudú poskytovať azyl ruským občanom, ktorí zo svojej vlasti utekajú po vyhlásení čiastočnej mobilizácie obyvateľstva. V stredu to uviedli ich ministri zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Odmietnutie splniť si občiansku povinnosť v Rusku nie je dostatočný dôvod na to, aby (utečencom) zabezpečil udelenie azylu v inej krajine," vyhlásil šéf estónskeho rezortu diplomacie Urmas Reinsalu.

21:05 Medzi zahraničnými vojnovými zajatcami zadržanými v bojoch na Ukrajine, ktorých v stredu prepustilo Rusko, sú aj dvaja Američania: 39-ročný Alexander Drueke a 27-ročný Andy Huynh. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyjadrenie Druekeho tety, ktorá v komunikácii s médiami zastupuje rodiny oboch týchto zadržaných.

20:33 Fínsko v stredu vyhlásilo, že v súvislosti s prebiehajúcou ofenzívou Moskvy na Ukrajine pripravuje "obmedziť alebo úplne zastaviť" vstup do krajiny pre turistov z Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Toto národné riešenie môže zahŕňať novú legislatívu, ktorá bude prijatá veľmi rýchlo," povedal na tlačovej konferencii fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

20:15 Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v stredu mimoriadne zídu v New Yorku, aby prerokovali situáciu po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo svojej krajine čiastočnú mobilizáciu a nasadenie vojenských záloh na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

19:55 Viac než 650 demonštrantov už zatkli v 30 mestách v Rusku na protestoch proti čiastočnej mobilizácii, ktorú v stredu vo svojom prejave oznámil prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy nezávislého združenia OVD-Info, ktoré v Rusku monitoruje protivládne protesty a počet zadržaných.

Najviac zadržaných, minimálne 222, hlásilo OVD-Info k 19.30 h SELČ z Petrohradu, Moskvy (219) a Jekaterinurgu (40). Protesty sa tiež konali v mestách Perm, Ufa, Čeľabinsk, Krasnojarsk, Voronež, Irkutsk a ďalších.

19:45 Slovensko odsúdilo avizované kroky Ruska smerujúce k anexii ďalších častí územia Ukrajiny a neuzná referendá, ktoré by mali tomuto procesu dodať legitimitu. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) v tlačovom vyhlásení, ktoré zaslalo agentúre TASR.

19:35 Piati britskí občania zadržiavaní niekoľko mesiacov proruskými separatistami na Ukrajine boli prepustení a vracajú sa domov, oznámila v stredu britská premiérka Liz Trussová na sociálnej sieti Twitter, informuje TASR. "Ďakujem ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému za jeho snahy o prepustenie zadržiavaných a tiež Saudskej Arábii za pomoc," napísala Trussová.

19:20 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sa nenechá nikým "vydierať ani zastrašovať". Vyhlásil to v stredu krátko pred začiatkom prejavu amerického prezidenta Joea Bidena na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. TASR správu prevzala zo stanice Sky News. Na oslavách 1160. výročia štátnej suverenity Ruska Putin povedal, že jeho krajina sa "nevzdá svojej zvrchovanosti" a nepodvolí sa ani zastrašovaniu či vydieraniu.

19:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na ruského prezidenta Vladimira Putina vyvinulo "maximálny tlak" a primälo ho tak ukončiť vojnu na Ukrajine, ktorá nemá žiaden zmysel. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

18:30 Rusko prepustilo desať vojnových zajatcov zadržaných na Ukrajine, oznámilo v stredu saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí. Medzi prepustenými väzňami sú občania Spojených štátov, Británie, Švédska, Chorvátska a Maroka, píše TASR s odvolaním sa na denník The Guardian a agentúru Reuters.

K prepusteniu vojnových zajatcov došlo po vyjednávaní, ktoré viedol saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Lietadlo s väzňami už podľa denníka The Guardian pristálo v Saudskej Arábii.

17:59 Rusko inváziou na Ukrajinu "hanebne porušilo" základné princípy Charty OSN, vyhlásil americký prezident Joe Biden v stredajšom prejave pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku. Šéf Bieleho domu zároveň odsúdil stredajšie nepriame hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina o možnosti použitia jadrových zbraní na ochranu ruského územia, informuje TASR.

16:54 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z "nebezpečnej" rétoriky po tom, čo šéf Kremľa pohrozil, že Moskva by mohla v súvislosti s vojnou na Ukrajine nasadiť jadrové zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:34 Európska únia bude aj naďalej neochvejne pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. Uviedol to v stredu predseda Európskej rady Charles Michel po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásením čiastočnej mobilizácie vystupňoval svoju agresiu voči Kyjevu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

16:10 Úrad moskovskej prokuratúry v stredu vyhlásil, že účasť na protestoch a nepovolených "hromadných podujatiach" predstavuje trestný čin, ktorý môže viesť k "odňatiu slobody až do 15 rokov". Ako uvádza na svojom webe stanica BBC, toto upozornenie zverejnené v príspevku na platforme Telegram, je zjavným varovaním, aby sa ľudia nezúčastnili na demonštráciách zvolaných na stredu večer, ktorých cieľom je protest proti vyhláseniu čiastočnej mobilizácie do vojny na Ukrajine.

16:09 Pápež František v stredajšom príhovore počas generálnej audiencie vo Vatikáne nepriamo reagoval na hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, že na ochranu ruského územia je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky", čo politici po celom svete pochopili ako hrozbu jadrovými zbraňami. Pápež hovoril v súvislosti s možným použitím takýchto zbraní ako o "šialenstve", informuje TASR.

16:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu nemeckých novín Bild povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin podľa jeho názoru nepristúpi k nasadeniu jadrových zbraní. 

16:00 Spojené štáty berú vážne nepriame vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina o možnom použití jadrových zbraní a považujú ich za nezodpovedné. Vyplynulo to zo stredajšieho vyjadrenia hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Johna Kirbyho, informuje TASR.

15:53 Adekvátnou reakciou na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie Vladimirom Putinom v Rusku by bolo zvýšenie pomoci Ukrajine, ale nielen vo vojenskej oblasti. Uviedol to v stredu český prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Ruská mobilizácia je zrejme dôsledkom ukrajinských vojenských úspechov z poslednej doby," okomentoval rozhodnutie ruského prezidenta Miloš Zeman.

15:00 Uväznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj v stredu ostro odsúdil oznámenie Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii a vyhlásil, že ruský prezident posiela ďalších Rusov na smrť v neúspešnej vojne. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

14:18 Za rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina mobilizovať státisíce záložníkov vidí nemecký kancelár Olaf Scholz vojenské zlyhania Ruska vo vojne proti Ukrajine. V stredu to uviedol hovorca nemeckej vlády, ktorý Scholza citoval. Informuje o tom agentúra DPA. "To všetko možno vysvetliť len skutočnosťou, že útok Ruska na Ukrajinu nie je úspešný," povedal hovorca. Dodal, že ruská armáda bola nútená preskupiť svoje rady po tom, ako sa stiahla z Kyjeva i po neúspešnom ťažení na východe Ukrajiny.

14:00 Skupina Srílančanov oslobodená na Ukrajine vypovedala o ruskom mučení: Po opätovnom dobytí mesta Izjum ukrajinskou armádou sa objavili viaceré obvinenia z krutostí spáchaných ruskými okupačnými silami. O násilnostiach teraz vypovedala aj skupina Srílančanov, ktorí strávili v ruskom zajatí niekoľko mesiacov, píše server BBC News.

13:55 Európska únia zostane pevná vo svojej podpore Ukrajiny, reagoval predseda Európskej rady Charles Michel na eskaláciu vojny, ktorú v dnešnom prejave oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Hovorca únijnej diplomacie potom obvinil Moskvu z nebezpečného jadrového hazardu a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby vytváralo na Putina tlak s cieľom zastaviť jeho ľahkovážne správanie.

"Kremeľ oznámil mobilizáciu v medzinárodný deň mieru, zatiaľ čo krajiny pri UNGA (Valnom zhromaždení OSN) sa usilujú o spoluprácu, bezpečnosť a prosperitu," napísal na twitteri Michel. "V tejto vojne je iba jeden agresor, Rusko, a jedna napadnutá krajina, Ukrajina. Podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostane neochvejná," dodal.

13:50 Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu je spolu so snahou o hlasovanie o anexii Ruskom okupovaných území prejavom jeho "zúfalstva" z vojenských neúspechov Moskvy na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu hovorca Európskej únie Peter Stano, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (18)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Je to len ďalší dôkaz toho, že Putin nemá záujem o mier; že má záujem o eskaláciu svojej agresívnej vojny. Aj toto je ďalší znak jeho zúfalstva z toho, ako sa vyvíja jeho agresia voči Ukrajine," povedal Stano.

13:45 Na mobilizáciu ruskej armády reagoval aj šéf fínskeho rezortu obrany Antti Kaikkonen. "Naše obranné sily sú dobre pripravené a situáciu pozorne monitorujeme," uviedol.

13:10 Pápež František dnes znovu odsúdil krutosti vojny na Ukrajine a vyzval na pomoc ukrajinskému národu. Spomenul tiež obete mučenia, ktoré našla ukrajinská armáda v hroboch pri Izjume, keď z oblasti vytlačila ruských vojakov. Pápež to povedal pri pravidelnej generálnej audiencii vo Vatikáne. Agentúra Reuters k tomu uviedla, že pápež opäť vo svojej kritike nevymenoval Rusko.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu