Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty ôsmy (20. august 2022)

Ostreľovanie v Odese Zobraziť galériu (2)
Ostreľovanie v Odese (Zdroj: SITA/AP Photo/Nina Lyashonok)

PARÍŽ- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že dôsledky vojny na Ukrajine pretrvávajú, a vyzval obyvateľov Francúzska, aby akceptovali, že súčasné problémy sú cenou, ktorú musia zaplatiť za slobodu v Európe.  

Naživo z Ukrajiny

V Sevastopole na dočasne okupovanom Kryme došlo k výbuchu v oblasti sídla Čiernomorskej flotily Ruskej federácie

V Sevastopole na dočasne okupovanom Kryme došlo k výbuchu v oblasti sídla Čiernomorskej flotily Ruskej federácie (Zdroj: Ministerstvo obrany Ukrajiny)

ONLINE

22:00 Ukrajinská armáda vynašla systém diaľkového ovládania guľometu. "Nenechal nás žiť," hovorí vo videu ruská armáda. Keď ruská armáda dosiahla pozíciu guľometu, videla, že guľomet je ovládaný na diaľku.

Vojna na Ukrajine - deň číslo 177 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

20:35 Rusko pokračuje v napredovaní vo viacerých smeroch. Ruské jednotky podnikli ofenzívy v blízkosti dedín Blagodatne a Vasylky v Mykolajivskej oblasti, aby „zlepšili svoju taktickú pozíciu“, uvádza Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:20 Ukrajina už dostala približne 100 dronov v rámci projektu „Armáda dronov“. Ďalších 100 objednaných dronov dorazí v októbri, uviedol minister pre digitálnu transformáciu Michail Fedorov. AFU podľa neho potrebuje 10 000 dronov – „na mestské boje a prieskum“.

19:35 V okupovanej Čornobajvke v Chersonskej oblasti počuť výbuchy.

19:30 Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev zakázali v čase od 22. do 25. augusta všetky hromadné podujatia, informovala v sobotu britská stanica BBC. Pripomenula súčasne, že Ukrajina slávi 23. augusta Deň štátnej vlajky a o deň neskôr - 24. augusta - aj svoj Deň nezávislosti. Vedenie krajiny sa obáva, že ruská armáda práve v tieto dni zintenzívni raketové ostreľovanie ukrajinských miest vrátane hlavného mesta Kyjev.

18:25 Turecko v sobotu oznámilo, že z ukrajinského prístavu Čornomorsk vyplávali na more ďalšie dve lode prepravujúce obilie a slnečnicový olej. Celkovo už z Ukrajiny vyplávalo 27 lodí s obilím. Agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany uviedla, že lode Zumrut Ana a MV Ocean S sú naložené 6300 tonami oleja a 25.000 tonami pšenice. Koordinačné centrum oznámilo, že pre lode bude zaistená bezpečná plavba cez námorný koridor.

18:15 Nad Olenevkou na Kryme sa dvakrát spustil systém protivzdušnej obrany.

17:55 Nemecko a Spojené štáty v sobotu pri príležitosti druhého výročia pokusu o otravu väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vyzdvihli jeho odhodlanie a odvahu vrátiť sa do vlasti po tom, čo prežil pokus o atentát, z ktorého on samotný viní Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters. Navaľnyj, jeden z najostrejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, v roku 2020 takmer neprežil pokus o otravu novičokom a obvinil z toho ruské orgány. Kremeľ akúkoľvek zodpovednosť poprel.

17:25 Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že koncom júla spôsobila otrávenie niektorých ruských vojakov pôsobiacich v Ruskom obsadenej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Agentúra Reuters súčasne s touto správou priniesla aj reakciu poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého údajnú otravu si mohli ruskí vojaci spôsobiť sami, ak konzumovali mäso z konzervy po dátume odporúčanej spotreby.

16:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu kritizoval návrh týkajúci sa zavedenia plošného zákazu vydávania turistických víz do Európskej únie pre turistov z Ruska, ktorý prirovnal k "nacistickej politike". TASR správu prevzala z agentúry DPA. Šojgu v sobotnom príhovore na prvom medzinárodnom antifašistickom kongrese neďaleko Moskvy vyhlásil, že takéto plány, ktoré presadzujú viaceré krajiny EÚ, sú "jasným prejavom nacistickej politiky vysokopostavených európskych predstaviteľov presadzujúcich rusofóbnu myšlienku zablokovania vstupu do krajín EÚ pre všetkých ruských občanov".

16:40 Počet obetí ruského útoku na ubytovňu v Charkove stúpol na 18 ľudí. Záchranári našli pod troskami ďalšie tri telá.

16:20 Stály zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Ulianov vyvolal pobúrenie na Ukrajine, keď vo svojej správe na Twitteri komentoval poďakovanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za ďalšiu tranžu vojenskej pomoci z USA vetou: "Žiadne zľutovanie s ukrajinským národom!"

Ako v sobotu informovala agentúra APA, ruský diplomat neskôr svoj tvít vymazal a ospravedlnil sa zaň s tým, že bol nepochopený. Vysvetlil, že reagoval na novú vojenskú pomoc Spojených štátov pre Ukrajinu a nedávny výrok prezidenta Zelenského, ktorý v súčasnej situácii vylúčil akékoľvek mierové rozhovory. Ulianov tvrdí, že mal na mysli fakt, že to USA a Zelenskyj "v skutočnosti nemajú zľutovanie s ukrajinským obyvateľstvom" trpiacim vo vojne.

15:35 Ruskí propagandisti uvádzajú, že došlo k pokusu o atentát na kolaboranta Konstantina Ivaščenka, ktorého ruskí okupanti vymenovali za šéfa administrácie Mariupolu.
Predbežne prežil.

15:10 Terčom raketového útoku sa v sobotu stalo aj mesto Voznesensk v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodový bytový dom. Zásah dostalo aj viacero rodinných domov. Zranenia utrpelo deväť ľudí vrátane štyroch detí vo veku od troch do 17 rokov. Zranenia všetkých detí lekári označili za vážne. Na svojom konte v aplikácii Telegram o tom informoval šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Dodal, že jedno zo zranených dievčat prišlo o oko. Ďalšie dieťa previezli do Mikolajiva, kde ho budú operovať.

15:05 Štyrom bieloruským bojovníkom pluku Kastus Kalinouski odovzdali bojové ocenenia za odvahu počas bojov o Sievierodoneck.

14:20 Pred inváziou Ruska na Ukrajinu realizovali ruské inštitúcie platby v čínskej mene iba v minimálnej miere. Po zhruba šiestich mesiacoch vojny sa však Rusko dostalo v rebríčku štátov mimo pevninskej Číny, ktoré používajú pri globálnych platbách čínsky jüan, na tretie miesto. Dôvodom sú sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Moskvu za útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:25 Polícia: Ruské sily ostreľujú Doneckú oblasť 17-krát za deň. Policajné oddelenie Doneckej oblasti oznámilo, že ruské sily ostreľovali 11 miest vrátane Bakhmutu a Avdiivky, pričom podnikli nálety a ostreľovali oblasť paľbou uraganských nábojov. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

12:26 Okupanti odpálili raketu na obytný dom vo Voznesensku v Mykolajivskej oblasti. Existujú obete. Informuje o tom Nexta. 

11:28 Británia tvrdí, že Rusko nemá „žiadne morálne právo“ zúčastniť sa na stretnutí G20.Hovorca britského ministerstva uviedol, že Rusku by nemalo byť umožnené zúčastniť sa skupiny 20, kým pokračuje vo vedení vojny na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

11:00 V Dnepropetrovskej oblasti zostrelili 4 ruské rakety Kalibr. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko ráno 20. augusta oznámil, že protivzdušná obrana zostrelila všetky štyri riadené strely, ktoré podľa neho mierili na ciele v regióne. Informuje o tom The Kyiv Independent.

10:24 Výbuch ohlásený v Sevastopole na okupovanom Kryme. Podľa Refata Čubarova, šéfa Mejlisu, zastupiteľského orgánu krymských Tatárov, bolo 20. augusta o 8:20 počuť v blízkosti sídla ruskej Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopole silný výbuch. Informuje The Kyiv Independent.

9:33 Guvernér: Boje pokračujú v blízkosti 4 dedín v Luhanskej oblasti. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai 20. augusta informoval, že ruské sily sa naďalej snažia postúpiť a dobyť malú časť regiónu, ktorú stále kontroluje Ukrajina, ale ich posledné pokusy zlyhali. Informuje o tom The Kyiv Independent.

8:34 Na videu je údajne vidieť moment, keď dron preletel nad dočasne okupovaným Sevastopolom. Je počuť streľbu z ručných zbraní. Zobudí sa dnes systém protivzdušnej obrany? HIMARS, využite túto chvíľu. Video priniesla Nexta.

7:31 Inštitút pre štúdium vojny: Ruské pokroky stagnujú na všetkých frontoch, Ukrajina naďalej decimuje ruskú logistiku. Americký think tank vo svojej správe uviedol, že ruské sily vykonali 19. augusta viacero neúspešných pozemných útokov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Informuje o tom The Kyiv Independent.

6:45 Portugalsko je proti zákazu turistických víz pre Rusov. Portugalské ministerstvo zahraničných vecí v komentári pre miestne noviny EcoNews uviedlo, že nepodporuje zákaz turistických víz pre ruských občanov. Uviedol to The Kyiv Independent.

6:02 Ukrajinské letectvo zaútočilo na ruské pozície na juhu Ukrajiny 11-krát. Operačné veliteľstvo „Juh“ hlási, že ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali ruské sily v oblasti, pričom zabili 17 ruských vojakov a zničili radarový systém a 4 obrnené a iné vojenské vozidlá. Infotmáciu priniesol The Kyiv Independent a Nexta.

Macron označil vojnu na Ukrajine za brutálnu

Ako informovala agentúra AFP, Macron prišiel s touto výzvou len niekoľko hodín po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V prejave pri príležitosti 78. výročia oslobodenia mesta Bormes-les-Mimosas v departemente Var, ležiacom v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur, Macron označil útok ruskej armády na Ukrajinu za brutálny a deklaroval, že 24. februára sa do Európy vrátila vojna, ktorá zúri "len niekoľko hodín (cesty) od našich hraníc".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Podľa Macrona sa Putin snaží vnútiť Európe svoju "imperiálnu svojvôľu". Porušovaním suverenity štátov a "neakceptovateľným pohŕdaním národmi" Putin privoláva z minulosti "prízraky pomsty" a chce, aby sa stali súčasťou každodenného života "Európy, našich susedov, našich priateľov," vyhlásil Macron. Macron, ktorý dlho zdôrazňoval dôležitosť dialógu s Putinom, je voči ruskému prezidentovi čoraz kritickejší, pripomenula AFP.

V najnovšom telefonáte s Putinom Macron naliehal na Rusko, aby prijalo ukrajinské podmienky a umožnilo jadrovým inšpektorom OSN, aby navštívili najväčšiu európsku jadrovú elektráreň v meste Záporožie, ktorú obsadili ruské jednotky. Prítomnosť ruských vojakov v objekte a neprehľadná situácia vyvolávajú veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva, pripomenula AFP. Putin a Macron diskutovali aj o preprave obilia a iných potravinových komodít z Ruska, na ktoré sa vzťahujú výnimky zo sankcií uvalených na Rusko po jeho vpáde na Ukrajinu. Ako pripomenula agentúra AFP, šlo o 20. telefonický rozhovor Macrona s Putinom v tomto roku, ale prvý za posledné tri mesiace.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineRadarový systémEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu