Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty siedmy (19. august 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/David Goldman)

KYJEV - Ruské ministerstvo zahraničných vecí včera vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v "núdzovej situácii" a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi.

Naživo z Ukrajiny

175. deň vojny na Ukrajine

175. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Zelenskyj poďakoval Joeovi Bidenovi za ďalší balík pomoci.

20:47 Rusko odovzdalo Bezpečnostnej rade OSN list s varovaním, že Ukrajina plánuje "provokácie" v Záporožskej jadrovej elektrárni v juhoukrajinskom meste Enerhodar. V piatok o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na diplomatický zdroj. Správu priniesol aj portál britského denníka The Guardian.

20:11 V druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkove majú prvú zastávku verejnej dopravy s krytom. Je v ňom 12 miest na sedenie a pri ostreľovaní môže poskytnúť ochranu až 30 ľuďom, informovali ukrajinské médiá. Televízia Suspilne zároveň zverejnila videozábery stavby, ktorú ozdobil kresbami miestny umelec. Charkov, ktorý sa nachádza na severovýchode Ukrajiny, čelí pravidelnému ruskému ostreľovaniu.

19:40 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pripravuje ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Podľa agentúry Reuters, ktorá citovala nemenovaného predstaviteľa americkej obrany, bude mať balík hodnotu 775 miliónov dolárov a bude okrem iného obsahovať monitorovacie bezpilotné lietadlá. USA tiež prvýkrát Ukrajine dodajú vozidlá odolné proti mínam.

18:42 Prezidenti Francúzska a Ruska sa podľa Elyzejského paláca dohodli, že v nasledujúcich dňoch budú v rozhovoroch pokračovať. Štátnici dnes spolu podľa Kremľa telefonovali z iniciatívy Paríža. Bol to ich prvý rozhovor po takmer troch mesiacoch, poznamenala agentúra TASS. Podľa Reuters sa dnes šéf Kremľa sťažoval šéfovi Elyzejského paláca na pokračujúce prekážky v dodávkach ruských potravín a hnojív na svetové trhy.

18:01 Kyjevské metro skráti servisný čas pred Dňom nezávislosti. Metro prestane jazdiť od 21.00 h namiesto zvyčajných 22.00 na štyri dni od 21. do 24. augusta. Počas zákazu vychádzania budú stanice fungovať ako protiletecké kryty.

17:34 Ruské špeciálne služby pripravili dve vlády v prípade dobytia Kyjeva, píše The Washington Post. Ruské úrady zvážili kandidatúru exprezidenta Viktora Janukovyča, ktorý je na úteku a Putinovho krstného otca Viktora Medvedčuka.

16:44 Macron telefonoval Putinovi prvýkrát od mája. Podľa Ria Novosti Macron naliehal na Putina, aby umožnil navrhovanej misii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu navštíviť jadrovú elektráreň Záporoží.

Emmanuel Macron a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron a Vladimir Putin

16:04 Delegácia z Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE) by mohla byť schopná navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine začiatkom septembra. Povedal to ruský diplomat Michail Uľjanov. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky spravodajskej stanice CNN.

15:38 Dcéra ruského politika, ktorý navrhol poslať odporcov vojny proti Ukrajine do Donbasu na odpratávanie trosiek, vystúpila proti vojne a diktatúre - a dnes pristála v zahraničí, píše stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

15:01 V ukrajinskom regióne Vinnytsia miestny alkoholik ukradol deťom peniaze, ktoré zbierali pre potreby ozbrojených síl. Strážcom zákona sa v krátkom čase podarilo lupiča vypátrať a zadržať. Hrozí mu dlhoročné väzenie.

14:29 Generálny tajomník OSN António Guterres počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo Záporožskú atómovú elektráreň z ukrajinskej siete. Reagoval tak na tvrdenia Kyjeva, že Rusi sa to chystajú urobiť. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

13:43 Rusko odmieta demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako "nezodpovedný". Informuje o tom americká televízia CNN. "Iba osoba, ktorá nerozumie možným rizikám, alebo im, naopak, rozumie, a preto tlačí na niečo, čo môže viesť k tragédii, môže ponechať jadrovú elektráreň bez ochrany. Takéto vyhlásenie spochybňuje kompetentnosť generálneho tajomníka OSN," povedal Rogov.

12:51 Najmenej 19 osôb vrátane jedného dieťaťa zahynulo pri ruských raketových útokoch na dve ubytovne v ukrajinskom Charkove v noci na štvrtok. Pod troskami by sa mohli v týchto chvíľach nachádzať ešte dve osoby. Zranenia utrpelo celkovo 44 ľudí, informuje web britského denníka The Guardian. Ten sa odvoláva na ukrajinské noviny The Kyiv Independent a šéfa charkovskej oblastnej polície Volodymyra Tymoška.

10:12 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 3355 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 789 mužov, 1859 žien a 707 detí. O dočasné útočisko požiadalo 136 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3607 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 25 policajtov, 17 hasičov, 65 colníkov, 83 vojakov, 44 dobrovoľníkov a 28 zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

09:24 Americká vláda sa pripravuje na poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 800 miliónov dolárov. Oznámiť by ju mali už v piatok, informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na svoje zdroje. Malo by ísť o dodávku prebytočných zbraní z amerických skladov. Zdroje agentúry Reuters uvádzajú, že oznámenie o zaslaní zbraní na Ukrajinu by mohla americká vláda odložiť na budúci týždeň, a to v prípade zmien vo výške pomoci.

08:16 Estónsko plánuje poslať Ukrajine ďalšiu výzbroj vrátane mínometov a protitankových zbraní. V noci na piatok to oznámila estónska vláda. Informuje o tom agentúra DPA. Táto pobaltská krajina tiež plánuje podporiť britskú iniciatívu, ktorá zahŕňa výcvik ukrajinských vojakov a v spolupráci s Nemeckom darovanie druhej poľnej nemocnice Ukrajine, uviedlo vo vyhlásení estónske ministerstvo obrany.

"Na Ukrajine stále prebiehajú intenzívne boje. Hoci sa na frontovú líniu dostáva čoraz viac zbraní zo Západu, je našou morálnou povinnosťou naďalej Ukrajinu podporovať," povedal estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Dodal, že Ukrajinci bojujú za "naše spoločné hodnoty" a ak sa im dá pomôcť, treba to urobiť.

06:18 Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa plánujú zúčastniť jesenného summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Agentúre Bloomberg to povedal indonézsky prezident Joko Widodo. Mnohé západné krajiny na čele so Spojenými štátmi usilujú o to, aby Indonézia, ktorá tento rok skupine predsedá, Rusko zo zasadnutia vylúčila kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

"Si Ťin-pching príde. Prezident Putin mi tiež povedal, že príde," uviedol Widodo. Je to prvýkrát, čo líder štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta potvrdil, že sa obaja plánujú na novembrovom summite objaviť.

06:04 Ruskom dosadená správa ukrajinskej Záporožskej oblasti informuje o ostreľovaní mesta Enerhodar, kde sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Okupačné úrady podľa ruských tlačových agentúr tvrdia, že na Enerhodar strieľalo ukrajinské delostrelectvo. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť. Moskva a Kyjev sa dnes navzájom obvinili z toho, že sa chystajú na provokáciu v elektrárni.

Podľa agentúry Interfax člen Rusmi dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov na svojom telegramovom kanáli uviedol, že "masívna delostrelecká paľba" na mesto Enerhodar sa začala o 22:50 moskovského času (21:50 SELČ). Agentúra RIA Novosti píše, že úrady spresňujú informácie o miestach zásahov a tiež o prípadných obetiach a škodách na infraštruktúre.

Pri ruskej leteckej základni na Kryme došlo k výbuchom

Najmenej štyri explózie boli vo štvrtok zaznamenané v blízkosti dôležitej ruskej leteckej základne na Krymskom polostrove. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje. Tamojší proruskí predstavitelia tvrdia, že výbuchy nespôsobili nijaké škody. Tri nemenované zdroje nachádzajúce sa na Kryme uviedli, že k výbuchom prišlo v blízkosti základne Beľbek ležiacej severne od prístavu Sevastopoľ.  

Sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev uviedol, že podľa doposiaľ dostupných informácií zostrelili ruské protilietadlové jednotky ukrajinský dron. "Neboli spôsobené nijaké škody, nikto neutrpel zranenia," uviedol Razvožajev na Telegrame. Ukrajinské médiá tiež zverejnili video, na ktorom je možné vidieť, ako je zrejme raketa vystrelená na nočnú oblohu a následne je počuť najmenej štyri výbuchy. Reuters však upozornil, že dôveryhodnosť nahrávky nedokázal nezávisle overiť.

Ruské vzdušné sily podľa agentúry DPA ostreľovali vo štvrtok aj ciele v okolí krymského mesta Kerč. Toto prístavné mesto je vstupnou bránou ku Krymskému mostu, ktorý spája polostrov s ruskou pevninou. Ukrajinská armáda pritom tento most označila za legitímny vojenský ciel. "Mestu ani mostu nehrozí nijaké nebezpečenstvo," uviedol poradca krymského lídra Oleg Kriučkov na Telegrame. Poradca neuviedol bližšie informácie týkajúce sa cieľov ruského ostreľovania v okolí Kerču.

Obyvatelia tohto prístavného mesta na sociálnych sieťach uviedli, že počuli v okolí mesta dva výbuchy. Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, je dôležitou zásobovacou trasou pre tzv. ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, uvádza Reuters. V posledných dňoch prišlo na tomto polostrove k niekoľkým výbuchom vo vojenských objektoch a v blízkosti objektov infraštruktúry, ku ktorým podľa Moskvy prišlo väčšinou v dôsledku nehody alebo sabotáže. Kyjev je zatiaľ zdržanlivý v reakciách na otázky, či za týmito útokmi stoja ukrajinské ozbrojené sily. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak však v utorok naznačil, že je to tak.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu