Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty piaty (17. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Rusko nemá potrebu použiť v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine jadrové zbrane. Na bezpečnostnej konferencii v Moskve to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Katastrofa v Záporožskej elektrárni by ohrozila celú Európu, tvrdí Zelenskyj

Katastrofa v Záporožskej elektrárni by ohrozila celú Európu, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

21:30 Zelenskyj varoval Ukrajincov: Vyhýbajte sa ruským vojenským základniam 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov žijúcich na Krymskom polostrove a v ďalších oblastiach krajiny, aby sa vyhýbali ruským vojenských základniam. Jeho prosba nasledovala po tom, čo Krym okupovaný Ruskom zažil za posledný týždeň tri takéto útoky, uviedol v stredu portál britského denníka The Guardian.

"Nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády," varoval Zelenskyj v utorok večer vo svojom videopríhovore. Dodal, že kvôli "fušerstvu" môžu tiež vybuchnúť. "Každý deň a každú noc sa dozvedáme správy o výbuchoch na území dočasne obsadenom okupantmi. Teraz žiadam všetkých našich ľudí na Kryme, v ďalších oblastiach na juhu krajiny, v okupovaných oblastiach Donbasu, v Charkovskej oblasti, aby ste boli veľmi opatrní. Prosím, nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády a k všetkým tým miestam, kde skladujú muníciu a zbrane, kde majú svoje veliteľstvá," upozorňoval Zelenskyj.

"Čím menej príležitostí páchať zlo a zabíjať Ukrajincov budú okupanti mať, tým skôr budeme schopní ukončiť túto vojnu oslobodením nášho územia. A kolóna áut opúšťajúcich v týchto dňoch Krym cez most do Ruska dokazuje, že absolútna väčšina občanov teroristického štátu už chápe, alebo aspoň cíti, že Krym nie je miesto pre nich," dodal Zelenskyj.

21:00 Ukrajina naznačila, že veľká protiofenzíva sa môže začať už čoskoro 

Dlhoočakávaná protiofenzíva Ukrajiny, ktorej cieľom bude dobytie strateného územia, sa môže začať už onedlho. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Ukrajinská vojenská spravodajská služba v stredu naznačila určitý posun v situácii. Jej hovorca Andrij Jusov povedal: "V blízkej budúcnosti nastanú na celom fronte veľmi kritické udalosti."

Jusov pokračoval: "Nie sú žiadne záväzné termíny, ale musíme vziať do úvahy faktor Dňa nezávislosti Ukrajiny." Tento sviatok oslavujú Ukrajinci 24. augusta. Až do roku 1991 bola Ukrajina súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR). "Vedenie spravodajskej služby už dlho hovorí, že august a september budú mimoriadne dôležitými obdobiami pre ďalší vývoj udalostí na celom fronte," uviedol Jusov.

O prípadnej veľkej protiofenzíve ukrajinskej armády na juhu, kde Rusko okupuje rozsiahle oblasti, sa diskutuje už niekoľko týždňov. Zatiaľ sa však väčšina ukrajinských akcií obmedzuje len na jednotlivé útoky na ruské zásobovacie trasy, letecké základne a sklady zbraní, dodala stanica Sky News.

19:40 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu do mesta Ľvov na západe Ukrajiny, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Štvrtkové rozhovory v Ľvove budú zamerané na dohodu o vývoze ukrajinských obilnín, blokovanom v dôsledku ruskej invázie, ktorú s Moskvou a Kyjevom sprostredkovali OSN a Turecko. Trojica politikov bude hovoriť aj o hľadaní politického riešenia konfliktu či situácii v Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa opakovane stala terčom ostreľovania.

António Guterres
Zobraziť galériu (6)
António Guterres  (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

18:30 Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) musí byť "naliehavo" povolené vykonať inšpekciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny, ktorú obsadili ruské jednotky. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne ruskou armádou "predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť a zaistenie tohto zariadenia a zvyšuje riziko jadrovej nehody alebo incidentu," uviedol šéf NATO pre novinárov. "Je naliehavé povoliť inšpekciu Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu a zaistiť stiahnutie všetkých ruských jednotiek," pokračoval Stoltenberg. Podľa šéfa NATO situácia v elektrárni "ohrozuje populáciu Ukrajiny, susedných štátov a medzinárodné spoločenstvo".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (6)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

17:30 Sergej Aksionov, líder Krymu anektovaného Ruskom, v stredu oznámil, že bezpečnostná služba FSB rozložila šesťčlennú teroristickú bunku zakázanej islamistickej skupiny. Oznam Aksionova na sociálnej sieti Telegram prišiel deň po sérii útokov na Kryme, ktoré zničili železničný uzol využívaný na zásobovanie ruských vojakov a tiež ich vojenskú základňu.

"Všetci sú zadržaní. Činnosť teroristov bola koordinovaná, ako sa dalo čakať, z územia teroristického štátu Ukrajina," uviedol Aksionov, zvolený za premiéra po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014.

17:10 Ukrajina očakáva, že do prístavu Čornomorsk dorazí v stredu päť lodí, na ktoré naložia až 70.000 ton poľnohospodárskych produktov. Pôjde o najväčší konvoj lodí od uzatvorenia dohody o exporte obilia z Ukrajiny, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN). Ukrajinský úrad pre správu morských prístav (AMPU) uviedol, že náklad bude zahŕňať pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej. 

16:15 Ruská Čiernomorská flotila má nového veliteľa, tvrdia ruské médiá 

Na čelo ruskej Čiernomorskej flotily, ktorá je rozmiestnená na anektovanom polostrove Krym, dosadili nového veliteľa. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti, pre ktorú to uviedol nemenovaný zdroj.

Doterajšieho veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily Igora Osipova mal podľa nemenového zdroja nahradiť Viktor Sokolov. Údajne už bol predstavený členom vojenskej rady v prístave Sevastopoľ. Ak by sa informácie ruskej agentúry potvrdili, išlo by o najvýznamnejšie prepustenie príslušníka ruskej armády od vpádu na Ukrajinu, píše Reuters.

K možnej výmene v ruskom velení prišlo v čase, keď na Kryme dochádza k výbuchom vo vojenských objektoch. Kyjev je zatiaľ zdržanlivý v reakciách na otázky, či za týmito útokmi stoja ukrajinské ozbrojené sily. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak však v utorok naznačil, že je to tak.

Jeden zo zdrojom pre RIA Novosti uviedol, že je "normálne", že ruská armáda verejne neoznámila zmenu na veliteľskom poste Čiernomorskej flotily, keďže Rusko v súčasnosti na Ukrajine vedie tzv. špeciálnu vojenskú operáciu.

15:30 Súčasný líder Krymu Sergej Aksionov oznámil, že stále pátrajú po páchateľoch požiaru na ruskej základni, do boja s plameňmi bol v stredu nasadený vrtuľník a munícia stále exploduje.

Utorkový útok spôsobila "sabotáž", tvrdí Rusko. Útok na základňu okupantov podnikli ukrajinské špeciálne sily operujúce priamo na území Krymu.

15:00 Požiare na ruskej základni neďaleko meste Džankoj na severe Krymského polostrova aj v stredu stále horeli a vybuchovala munícia. Prešlo pritom už viac než 24 hodín od ukrajinského útoku na túto základňu, uviedol portál britskej stanice Sky News.

V chaotickej situácii po útoku zo základne a okolia evakuovali približne 3000 ľudí. Krym bol až donedávna bezpečným územím, z ktorého Rusko útočilo proti Ukrajine a mnoho Rusov tu tiež trávilo letné dovolenky. Toto ukrajinské územie Moskva anektovala v roku 2014.

13:23 Na schôdzke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyiopm Erdoganom sa bude podľa Ankary diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Témou stretnutia, ktoré sa uskutoční vo štvrtok v Ľvove, bude aj "ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom diplomatickými cestami", oznámil v utorok Erdoganov úrad. OSN je v súvislosti s možnými rokovaniami so Zelenským o ukončení bojov oveľa zdržanlivejšia, konštatuje DPA. "Existuje niekoľko otázok, ktoré sa budú riešiť: Konflikt vo všeobecnosti, potreba politického riešenia tohto konfliktu," odpovedal v New Yorku hovorca OSN Stéphane Dujarric na otázku, či prebiehajú aj diskusie o rokovaniach o trvalom prímerí.

13:19 Čínski vojaci sa zúčastnia v Rusku na spoločných cvičeniach s ruskými ozbrojenými silami a armádami ďalších krajín vrátane Indie, Bieloruska a Tadžikistanu. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo obrany, informuje Reuters.

Účasť Číny na spoločných vojenských cvičeniach je podľa ministerstva súčasťou bilaterálnej dohody s Ruskom a "nesúvisí so súčasnou medzinárodnou a regionálnou situáciou". Na podobných manévroch vedených Ruskom sa Čína zúčastnila aj v uplynulých rokoch. "Cieľom (spoločných cvičení) je prehĺbenie praktickej a priateľskej spolupráce zúčastnených krajín, zvýšenie úrovne strategickej spolupráce a posilnenie schopnosti reagovať na rôzne bezpečnostné hrozby," uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo obrany.

12:58 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou. Informuje o tom americká televízia CNN. Zalužnyj to vyhlásil po rozhovore s náčelníkom kanadského generálneho štábu Wayneom Donaldom Eyrem.

Podľa Zalužného Rusi uskutočňujú denne 700 až 800 delostreleckých útokov a celkovo pri tom vypália 40.000 až 60.000 delostreleckých granátov. Podľa CNN tieto počty korešpondujú s odhadmi západných analytikov. Počas júla bola intenzita ruského ostreľovania nižšia. "Nepriateľ sa sústreďuje predovšetkým na vytlačenie našich jednotiek z Doneckej oblasti. Najintenzívnejšia situácia je teraz na osi Avdijivka-Pisky-Marjinka," dodal šéf ukrajinskej armády. Uvedená línia je 25 kilometrov dlhá a nachádza sa niekoľko kilometrov západne od Donecka.

12:05 Na frontovej línii v ukrajinskej Doneckej oblasti zahynuli pri ruských delostreleckých útokoch dvaja civilisti a siedmi utrpeli zrazenia. Ruská armáda podľa ukrajinských predstaviteľov útočila na niekoľko miest a obcí, píše agentúra AP a televízia CNN.

12:02 Ruské jednotky podnikli v noci na stredu raketové útoky na Odeskú oblasť ležiacu na pobreží Čierneho mora na juhozápade Ukrajiny, informuje britský denník The Guardian. Hovorca odeskej oblastnej správy Serhij Bratčuk uviedol, že ruské sily vystrelili niekoľko rakiet, pričom zranenia utrpeli najmenej traja ľudia. Ukrajinské ozbrojené sily vo vyhlásení informovali, že rakety odpálené z ruských strategických lietadiel Tu-22M3 spôsobili v Odeskej oblasti požiar v rekreačnom stredisku na ploche viac ako 600 metrov štvorcových, ktorý zasiahol i niekoľko súkromných budov.

09:45 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok na Slovensko 3087 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 797 mužov, 1726 žien a 564 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo podľa slov hovorkyne 188 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v utorok 3474 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 22 policajtov, 16 hasičov, 76 colníkov, 84 vojakov, 48 dobrovoľníkov a 25 zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

06:20 Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom uviedla, že sa jej internetové stránky stali terčom ruských hackerov. Útok podľa nej trval tri hodiny. Nespôsobil významnejšie problémy, uviedol Enerhoatom podľa agentúry Reuters. Spoločnosť utorkový kybernetický útok na svoj web označila za doteraz najväčší od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine.

06:18 Loď Razoni s nákladom kukurice, ktorá vyplávala z Ukrajiny ako prvé plavidlo po začiatku ruskej invázie v krajine, zakotvila v sýrskom prístave Tartús. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z lodnej dopravy a satelitné údaje. Poloha plavidla nebola v posledných dňoch jasná, pretože posádka plavidla podľa agentúry AP vypla monitorovacie zariadenie. Loď Razoni plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone mala na palube 26.000 ton kukurice. Smerovala pôvodne do Libanonu, ale tamojší zákazník odmietol kukuricu prevziať pre mnohomesačné meškanie dodávky.

06:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretne v Ľvove na západe krajiny so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniem Guterresom. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na hovorcu OSN Stéphana Dujarrice a Ankaru. Vrcholní predstavitelia sa budú zaoberať dohodami o dodávkach ukrajinského obilia na svetové trhy, ktoré majú pomôcť zmierniť globálnu obilnú krízu a budú diskutovať o možnostiach ukončenia takmer pol roka trvajúcej ruskej invázie na Ukrajine, píše AP.

Podľa Dujarrica bude trojica lídrov pravdepodobne preberať tiež situáciu okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupuje ruská armáda, a z ktorej v poslednom čase prichádzajú správy o ostreľovaní v jej blízkosti, z ktorého sa Moskva a Kyjev vinia navzájom.

Navaľnyj žiada rozsiahlejšie sankcie voči ruským oligarchom

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok žiadal systematické sankčné opatrenia voči ruským oligarchom podporujúcim ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vojenskú operáciu na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP. Kritik Kremľa Navaľnyj vo vyjadreniach na sociálnej sieti označil sankcie Západu prijaté voči Rusku za nedostatočné. Opatrenia USA, EÚ či Spojeného kráľovstva podľa neho zasiahli len 46 osôb zo zoznamu 200 najbohatších ľudí v Rusku, ktorý zverejnil magazín Forbes. "To mi nepripadá ako totálna vojna voči Putinovým oligarchom," uviedol.

Na sankčnom zozname EÚ podľa Navaľného ešte stále nie je šéf energetickej spoločnosti Gazprom Alexej Miller a ďalší oligarcha Roman Abramovič sa vyhýba americkým sankciám aj napriek tomu, že jeho spoločnosti dodávajú kov ruskému ministerstvu obrany. "Žiadam všetkých voličov a zákonodarcov v EÚ, Spojenom kráľovstve, USA a Kanade, aby vytvárali nátlak na výkonnú zložku moci a prinútili ju prestať sa zapájať do demagógie a urýchlene prijať hromadné osobné sankcie voči Putinovým zlodejom," uviedol Navaľnyj, ktorého vyjadrenia sprostredkovala AFP. EÚ, USA a Británia by podľa neho mali zakázať vstup na svoje územie na 20 rokov každému, kto podporuje ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine.

Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva deväťročný trest v trestaneckej kolónii, ktorá sa nachádza blízko ruského mesta Vladimír. Líder ruskej opozície bol v marci tohto roka odsúdený na základe obvinení týkajúcich sa sprenevery, ktoré jeho spojenci označujú za politicky motivované.

Viac o téme: InváziaRuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu