Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty štvrtý (16. august 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV/MOSKVA - Severom okupovaného ukrajinského polostrova Krym dnes ráno otriasli výbuchy, informovali ruské tlačové agentúry. Z oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne znovu prichádzali správy o ostreľovaní, informovala ruská služba stanice BBC. Z ostreľovania sa obvinili navzájom ukrajinská aj ruská strana. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

173. deň bojov na Ukrajine

173. deň bojov na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Rusko zaútočilo na letisko v Žytomyrskej oblasti. Ukrajinské letectvo oznámilo, že ruské lietadlo Suchoj Su-34 vykonalo nálet dvoma riadenými strelami Kh-59 Ovod. Poškodená je dráha a niekoľko áut.

21:50 V estónskej Narve demontovali sovietsky pamätník tanku T-34. „Miesto tanku z druhej svetovej vojny nie je na podstavci pri ceste medzi Narvou a Narva-Jõesuu, ale v múzeu,“ komentoval toto rozhodnutie estónsky prezident. Video z Narvy.

21:25 Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý prevádzkuje jadrové elektrárne v krajine, v utorok informoval o "bezprecedentnom kybernetickom útoku" na svoju webovú stránku, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Enerhoatom vo vyhlásení spresnil, že fungovanie agentúry napriek rozsiahlemu kyberútoku nebolo prerušené. "K najsilnejšiemu kybernetickému útoku proti webovej stránke Enerhoatomu od začiatku ruskej invázie došlo 16. augusta 2022," napísala jadrová agentúra na sociálnej sieti Twitter. Webová stránka úradu bola podľa Enerhoatomu "napadnutá z ruského územia", cituje z vyjadrenia AFP.

21:05 V okupovanom Mariupole, kde kvôli „ruskému oslobodeniu“ nie je jedlo a voda, sa medzi civilistov rozdávajú propagandistické noviny.

20:30 Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v exkluzívnom interview pre britský denník The Guardian povedal, že "v nasledujúcich dvoch či troch mesiacoch" môže prísť k ďalším podobným útokom, aké podnikli neznámi útočníci v utorok na železničný uzol a leteckú základňu na Krymskom polostrove.

19:33 Rekordný počet automobilov podľa ruských štátnych médií prekročil most spájajúci Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom, čo naznačuje, že istý počet Rusov, ktorí sa do regiónu nasťahovali po ruskej anexii v roku 2014, odtiaľ teraz uteká. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian a stanice Sky News. "Cez Krymský most prešlo 15. augusta 38.297 vozidiel, uvádza ruské štátne médium TASS s odvolaním sa na miestnu správu ciest. Toto je rekordný počet áut, ktoré cez most prešli za jediný deň. Som zvedavý, či bude dnes rekord prekonaný," napísal na sociálnej sieti Twitter poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

19:20 Generálny tajomník OSN António Guterres navštívi vo štvrtok a v piatok Ukrajinu. V meste Ľvov na západe krajiny sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a následne odcestuje do čiernomorského prístavu Odesa, oznámil v utorok hovorca OSN. Informujeme o tom na základe správ agentúr DPA a Reuters.

19:15 USA sa pripravujú na presun vojenskej pomoci na Ukrajinu. Joe Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Zahŕňa dodatočnú muníciu pre raketové a delostrelecké systémy HIMARS, 75 000 nábojov pre 155 mm delostrelectvo, 20 120 mm mínometných systémov atď.

19:00 Spojené kráľovstvo požiadalo o prieskumné lietadlo nad Ruskom. Ministerstvo obrany Ruskej federácie uviedlo, že išlo o "zámernú provokáciu".

18:20 Rusko podniklo raketový útok na Žytomyrskú oblasť na severe Ukrajiny, potvrdilo v utorok vedenie tamojšej vojenskej správy. Informovala o tom stanica BBC. "Varovanie. Na území Žytomyrského okresu boli potvrdené dve explózie v dôsledku raketového útoku," napísal na sociálnej sieti Telegram gubernátor Žytomyrskej oblasti Vitalij Bunečko. Neskôr dodal, že strela bola odpálená z Bieloruska a incident si nevyžiadal obete.

17:55 Ukrajinskí "sabotéri" opakovane vyhodili do vzduchu stožiare vysokého napätia vedúce od jadrovej elektrárne v Kurskej oblasti na juhu Ruska a narušili tak fungovanie tohto závodu, uviedla v utorok ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). TASR správu prevzala od agentúry Reuters. FSB vo vyhlásení spresnila, že skupiny sabotérov sa zamerali na šesť stožiarov vysokého napätia, ktoré boli súčasťou prenosovej sústavy vedúcej od Kurskej jadrovej elektrárne, 4., 9. a 12. augusta. "V spolupráci s (Národnou gardou) boli prijaté opatrenia v záujme zlepšenia ochrany jadrových zariadení," dodala FSB.

17:30 Prijímanie a distribúcia ruskej humanitárnej pomoci na okupovaných územiach sa považuje za kolaboráciu. Zákon o kolaborácii nadobudol účinnosť 16. augusta. Za kolaboráciu sa podľa neho bude trestať až 15 rokov väzenia.

16:15 V ruskej Kurskej oblasti vyhodili do vzduchu železnicu. Neznáme osoby v ruskej Kurskej oblasti 16. augusta vyhodili do vzduchu časť železnice používanej len pre nákladné vlaky, informovali ruské médiá Baza.

15:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v utorok so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom o "ruskom jadrovom terorizme" v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Pokračuje dialóg s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informoval som ho o situácii na fronte, ruskom jadrovom terorizme v Záporožskej jadrovej elektrárni," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. Zároveň uviedol, že Macronovi poďakoval za "hmatateľnú obrannú pomoc".

15:40 Výbuchy boli v utorok popoludní hlásené aj na ďalšom mieste ukrajinského polostrova Krym, anektovaného Ruskom v roku 2014. K explóziám došlo južne od tamojšej metropoly Simferopol, informoval portál britského denníka The Guardian. Simferopol sa nachádza na polostrove južnejšie, zhruba 93 kilometrov od miesta ranného výbuchu ruského muničného skladu, ktorý zničil železničnú trať na severe neďaleko neďaleko mesta Džankoj. Utrpeli pritom zranenia dvaja ľudia. Najnovšie explózie a čierny dym teraz hlásili na vojenskej leteckej základni v osade Hvardijske, teda asi v strednej časti Krymu.

15:15 Fínsko obmedzuje víza pre Rusov. Podľa fínskeho ministra zahraničných vecí Pekku Haavista zníži Fínsko od 1. septembra počet vydaných víz Rusom na 10 % súčasného množstva, uviedla agentúra Reuters.

14:40 Ukrajinská vojenská jednotka operujúca za nepriateľskými líniami bola zodpovedná za výbuchy v okrese Džankoj. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že táto epizóda bola „aktom sabotáže“, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa.

14:00 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že výbuchy, ku ktorým došlo v utorok ráno v muničnom sklade na Kryme anektovanom Moskvou, boli spôsobené "sabotážou". Agentúra AFP citovala z vyhlásenia ministerstva obrany, v ktorom sa píše: "Ráno 16. augusta bol v dôsledku sabotáže poškodený vojenský sklad pri meste Džankoj".

Ministerstvo dodalo, že k vážnym zraneniam pri incidente nedošlo. Ruská služba britskej stanice BBC s odvolaním sa na ruské ministerstvo doplnila, že v dôsledku výbuchov boli poškodené aj viaceré civilné objekty: elektrické vedenie, rozvodňa, železničná trať a niekoľko budov slúžiacich na bývanie.

13:00 Na východe Ukrajiny prišla o život aktivistka úradmi nezaregistrovanej strany Iné Rusko a novinárka pracujúca pre prokremeľské médiá Zemfira Sulejmanovová. V utorok o tom informovala ruská služba britskej stanice BBC, podľa ktorej Sulejmanovová zahynula pri výbuchu nastraženej míny. 

12:00 Výbuch v muničnom sklade, ktorý sa odohral v utorok ráno v obci Majske neďaleko mesta Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova, spôsobil poškodenie železničnej trate. Podľa britského denníka The Guardian o tom informoval Ruskom odsadený šéf krymskej administratívy Sergej Axionov. 

10:45 Ukrajina oficiálne nepotvrdila ani nevyvrátila zodpovednosť za výbuchy, ku ktorým došlo v utorok ráno na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom. Vo svojom online spravodajstve o tom informoval britský denník The Guardian. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však dnes po výbuchoch v statuse zverejnenom na aplikácii Twitter napísal, že okupácia Krymu Rusmi má za následok aj výbuchy skladov a vysoké riziko smrti pre "votrelcov a zlodejov". 

10:30 Rusko nemá potrebu použiť v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine jadrové zbrane. Na bezpečnostnej konferencii v Moskve to v utorok vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Správu o tom prevzala TASR z agentúry Reuters. Šojgu vo svojom príspevku taktiež tvrdil, že operácie ukrajinskej armády brániacej sa ruskej invázii plánujú Spojené štáty a Británia. Kritizoval aj zvyšovanie vojenskej prítomnosti NATO v krajinách strednej a východnej Európy.

10:10 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok obvinil Washington zo snáh predlžovať konflikt na Ukrajine a roznecovať napätie aj v iných častiach sveta, napríklad nedávnou návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

9:40 Loď MV Brave Commander naložená obilím vyplávala v utorok z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj a smeruje k pobrežiu Džibuti, odkiaľ bude náklad prepravený do Etiópie. Loď preváža 23.000 ton pšenice. 

8:25 Severom okupovaného ukrajinského polostrova Krym dnes ráno otriasli výbuchy, informovali ruské tlačové agentúry. Podľa agentúry TASS vybuchol bývalý statok, ktorý armáda používala ako muničný sklad. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne úrady informovala o explózii, ktorá spôsobila požiar transformačnej stanice v meste Džankoj. Príčiny výbuchov ani ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

8:05 Jadrová katastrofa v Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni na juhu Ukrajiny by ohrozila celú Európu. V noci na utorok to v rámci svojho pravidelného videopríhovoru vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Akýkoľvek incident súvisiaci s radiáciou v Záporožskej atómovej elektrárni môže zasiahnuť krajiny Európskej únie, Turecko, Gruzínsko a aj vzdialenejšie štáty. Závisí to len od rýchlosti a smeru vetra," uviedol Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

7:15 Fínsko na pondelkovom samite s ďalšími severskými krajinami a Nemeckom v nórskom Osle presadzovalo zákaz vstupu ruských turistov do Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa však opäť vyslovil proti zákazu vstupu Rusov do EÚ s odvolaním sa na občanov utekajúcich pred režimom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (4)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

6:35 Ruské sily ostreľovali skoro ráno charkovský okres Kyjev, informoval na Telegrame starosta Charkova Ihor Terekhov. V čase zverejnenia nie sú žiadne informácie o obetiach. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

6:25 OSN popiera obvinenia Ruska z blokovania návštevy MAAE v jadrovej elektrárni Záporoží. Ruskí predstavitelia obvinili sekretariát OSN, že bráni Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu navštíviť elektráreň, povedal Stephane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

06:10 Inšpekčná cesta delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do Záporožskej jadrovej elektrárne nesmie viesť cez Kyjev, lebo by členov misie vystavila nebezpečenstvu pri prechode frontovej línie. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol popredný ruský diplomat Igor Višněveckij. Od elektrárne je v posledných dňoch hlásené ostreľovanie, z ktorého sa vzájomne obviňujú Ukrajina aj Rusko. MAAE varovala pred možnou katastrofou. 

Ukrajina od začiatku vojny zneškodnila vyše 180-tisíc výbušných zariadení

Viac než 180.000 výbušných zariadení objavili a zneškodnili ukrajinské odmínovacie jednotky od začiatku ruskej vojenskej invázie koncom februára, oznámila v pondelok vláda v Kyjeve. TASR správu prevzala zo stanice CNN. Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhenij Jenin pre ukrajinskú televíziu spresnil, že "jedna pätina územia Ukrajiny bola kontaminovaná granátmi, mínami a leteckými bombami, ktoré nevybuchli".

"Od začiatku vojny naše služby objavili a zneškodnili viac než 180.000 výbušných zariadení. Preskúmaných bolo už viac než 68.000 hektárov," spresnil Jenin. Technici podľa neho preskúmajú za týždeň približne 500 hektárov plochy. "V Kyjevskej oblasti ešte stále zneškodňujú 100 výbušných predmetov denne," podotkol podľa CNN námestník ukrajinského ministra vnútra.

Viac o téme: MisiaOstreľovanieRuskoVojna na UkrajineMAAEZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu