Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty tretí (15. august 2022)

Ukrajinský vojak sa modlí ruženec. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský vojak sa modlí ruženec. (Zdroj: SITA/AP Photo/David Goldman)

KYJEV - Podľa prvého námestníka ministra vnútra Jevhena Jenina podnikli Rusi od 24. februára vyše 22 000 útokov na civilné ciele na Ukrajine a približne 300 na vojenské ciele. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Naživo z Ukrajiny

Boje pokračujú aj 172. deň od začiatku vojny

Boje pokračujú aj 172. deň od začiatku vojny (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:19 Viac než 180.000 výbušných zariadení objavili a zneškodnili ukrajinské odmínovacie jednotky od začiatku ruskej vojenskej invázie koncom februára, oznámila v pondelok vláda v Kyjeve. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

20:56 Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovoril počas telefonátu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom o podmienkach bezpečného fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

19:48  Samozvaný súd v Ruskom podporovanej separatistickej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny obvinil v pondelok piatich cudzincov zadržaných pri bojoch po boku ukrajinských síl z toho, že pracovali ako žoldnieri. Troch by mohli odsúdiť na trest smrti, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

19:16 Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

18:25 Ukrajinský parlament predĺžil v pondelok stanné právo a mobilizáciu, ktoré v krajine začali platiť po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára, o ďalších 90 dní, oznámil predseda parlamentu Ruslan Štefančuk. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:52 Prví dvaja ukrajinskí vojaci, ktorí utrpeli zranenia vo vojne s Ruskom, pricestujú v pondelok do Česka a budú sa liečiť v kúpeľoch Darkov na severovýchode krajiny. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na server iDNES.cz.

17:01 Traja civilisti zahynuli a dvaja utrpeli zranenia pri explózii výbušného zariadenia, keď si boli zaplávať v Čiernom mori v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámila v pondelok miestna polícia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

16:45 V nedeľu prišlo do Maďarska z Ukrajiny opäť vyše 15.000 ľudí utekajúcich pred tamojšou vojnou. Podľa agentúry MTI to konštatovalo v pondelok Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK), informuje spravodajca TASR v Budapešti. Ukrajinsko-maďarské hranice prekročilo 7501 osôb a cez rumunsko-maďarský hraničný úsek prišlo z Ukrajiny 7835 ľudí. O potvrdenie na dočasný pobyt v Maďarsku s platnosťou na 30 dní požiadalo maďarské orgány 378 z nich.

16:38 Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, uviedla v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:25 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že Moskva si cení väzby s krajinami v Latinskej Amerike, Ázii a Afrike a je pripravená ponúknuť svojim spojencom moderné zbrane. Informuje o tom agentúra Reuters. "Sme pripravení ponúknuť našim spojencom najmodernejšie druhy zbraní, od malých strelných zbraní po obrnené vozidlá a delostrelectvo, bojové lietadlá a bezpilotné lietadlá," povedal Putin na otvorení medzinárodného vojensko-technického fóra "Armáda 2022" neďaleko Moskvy.

13:32 Rusko pokračuje v intenzívnom ostreľovaní Černihivskej oblasti. Guvernér Černihivskej oblasti Vjačeslav Chaus informoval, že ruské sily ostreľovali osady neďaleko mesta Novhorod-Siverskyi.

12:43 Zelenskyj odvoláva šéfov bezpečnostnej služby v štyroch krajoch. Podpísal dekréty o odvolaní vedúcich pobočiek SBU v Kyjeve (dve pobočky), Ternopil a Ľvov. Šéf SBU Ľvovskej oblasti Bondarenko bol neskôr vymenovaný za vedúceho agentúry v Kyjeve a Kyjevskej oblasti.

11:46 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, aby si zaobstarali na zimu teplé oblečenie, akokoľvek sa mesto vynasnaží obyvateľov udržať v teple. Podľa starostu je ale nutné pripraviť sa na všetky možné scenáre, uviedla agentúra Ukrinform.

11:24 Ruské jednotky pokračovali v noci na pondelok v ostreľovaní Doneckej, Charkovskej, Sumskej a Mykolajivskej oblasti. Kým v meste Mikolajiv podľa jeho primátora Olexandra Senkevyča zásah dostalo aj jedno zo vzdelávacích zariadení a miestny hotel, v meste Charkov na východe Ukrajiny ruské jednotky v pondelok o 02.50 h miestneho času ostreľovali štvrť Slobidskyj a zasiahli pri tom továreň, napísal vo svojom on-line spravodajstve britský denník The Guardian.

10:37 Úrady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny pokračujú v upevňovaní svojej kontroly presadzovaním platieb v rubľoch. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian.

10:30 Rusko za posledných 24 hodín prišlo na Ukrajine o približne dve stovky vojakov, 12 tankov, 15 obrnených vozidiel, päť diel a vrtuľník, uviedol ukrajinský generálny štáb. Od začiatku vojny, ktorá dnes pokračuje 173. dňom, prišlo Rusko o 43.750 vojakov, 1876 tankov, 4141 obrnených vozidiel, 985 diel, 261 raketometov, 136 protilietadlových zbraní, 233 lietadiel, 198 vrtuľníkov, 195 vrtuľníkov, 195 vrtuľníkov.

9:59 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (14. 8.) na Slovensko 3840 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 866 mužov, 2012 žien a 962 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

9:20 Ukrajinské sily zasiahli raketami z raketometov HIMARS základňu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v okupovanom ukrajinskom meste Popasna. Na Twitteri to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Anton Heraščenko.

8:47 Všetci vojnoví zajatci a najmä obrancovia „Azovstal“ sú bojovníkmi, ktorí legálne bránili svoju krajinu. Preto sú „mariupolské klietky“ ruský vojnový zločin. Je čas, aby si Červený kríž jeho prezident Peter Maurer spomenuli na svoj účel a zamysleli sa nad svojou povesťou, píše na Twitteri Zelenského poradca.

8:05 Ruské útoky v štyroch smeroch, na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbase na východe Ukrajiny a na Novopavlivku na juhu krajiny, boli neúspešné, hlási ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke o situácii na bojisku.

7:36 Z Charkova vidieť rakety štartujúce z ruského regiónu Belgorod.

V Charkove vidieť ruské rakety.
Zobraziť galériu (2)
V Charkove vidieť ruské rakety.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Belikov)

7:27 Ruskí útočníci potvrdzujú útok na ukrajinskú základňu Wagner PMC v oblasti Popaska, Luhanska.

6:44 Ruskí splnomocnenci pokračujú v upevňovaní administratívnej kontroly okupovaných oblastí a presadzujú platby v rubľoch. Informoval o tom Inštitút pre štúdium vojny.

6:10 Na ukrajinskom fronte našli šteniatko.

6:06 Ukrajinský stíhací pilot Anton Lystopad zahynul v boji. Anton Lystopad bol zabitý v boji, podľa príspevku na Facebooku jeho bývalej vysokej školy v Ivano-Frankivsku.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu