Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty ôsmy (10. august 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj

Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

21:50 Španielsko spustilo pilotný projekt, ktorého cieľom je preskúmať možnosti dovozu ukrajinského obilia prostredníctvom nákladnej železničnej dopravy ako alternatívy k námornej doprave, ktorá je obmedzená v dôsledku vojny. Informuje o tom stredu agentúra AFP. V rámci projektu vyrazil v utorok večer z Madridu prvý nákladný vlak španielskej železničnej spoločnosti Renfe pozostávajúci z 25 kontajnerov dlhých 12 metrov. Smeruje do poľského mesta Chelm ležiaceho pri hraniciach s Ukrajinou, informovalo španielske ministerstvo dopravy.

21:35 Obeť zranená pri ruskom raketovom útoku na autobusovú zastávku v Mykolajive zomrela v nemocnici. Starosta Mykolajiva Oleksandr Senkevych informoval, že 9. augusta zomrel muž vo veku takmer 50 rokov po niekoľkých operáciách, čím sa počet obetí útoku z 29. júla v meste zvýšil na osem.

21:20 Ukrajinskí zámorskí veritelia sa dohodli na 2-ročnom zmrazení dlhu v hodnote takmer 20 miliárd dolárov. Veritelia podporili žiadosť o odloženie suverénnych úrokových a kapitálových platieb za 13 ukrajinských štátnych dlhopisov so splatnosťou medzi rokmi 2022-2023, uviedla agentúra Reuters.

20:30 Ruské ostreľovanie a nášľapné míny zabili 7 ľudí v Bakhmute v Doneckej oblasti. Podľa prokuratúry Doneckej oblasti bolo 10. augusta zranených ďalších šesť ľudí. Ruské ostreľovanie poškodilo aj obchody a obytné budovy v meste.

20:15 Estónsky vzdušný priestor v utorok večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Vrtuľník narušil vzdušný priestor v oblasti Koidula na juhovýchode Estónska približne na jednu minútu.

Nemal zapnutú elektronickú identifikáciu a nepredložil ani letový plán. Pilot vrtuľníka podľa estónskej armády nenadviazal ani kontakt s kontrolou letovej prevádzky. "Estónsko považuje tento mimoriadne vážny a poľutovaniahodný incident za úplne neprijateľný," uviedol vo vyhlásení estónsky rezort diplomacie.

20:10 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v stredu Európsku úniu aj zoskupenie krajín G7, aby prestali vydávať víza občanom Ruska, pretože tým podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom denník The Guardian. Drvivá väčšina Rusov podľa Kulebu podporuje vojnu na Ukrajine. "Treba im odobrať právo na prekračovanie medzinárodných hraníc, kým sa ich nenaučia rešpektovať," napísal Kuleba v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

19:20 Kancelária generálneho prokurátora Ukrajiny informuje o pozostatkoch ľudského tela nájdených 10. augusta pri dedine Malaya Rogan v Charkovskej oblasti. Muž mal zviazané ruky. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že muža zastrelili, keď bola oblasť okupovaná.

18:40 Ruská armáda údajne zničila na juhu Ukrajiny samohybný protilietadlový systém Gepard z Nemecka. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. DPA pripomína, že túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

18:35 Ukrajinskí zahraniční veritelia podporili jej žiadosť o dvojročné zmrazenie platieb z dlhopisov v hodnote takmer 20 miliárd USD (19,51 miliardy eur). Vyplýva to zo stredajších hlásení regulačným úradom. Tento krok umožní vojnou zničenej krajine vyhnúť sa nesplácaniu dlhu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

18:20 Ukrajinský vojak zostrelil ruské lietadlo Su-25. Ukrajinská národná garda zverejnila 10. augusta video, ktoré ukazuje, ako jej príslušník zostrelil ruské lietadlo Su-25 s prenosným systémom protivzdušnej obrany Igla.

17:50 Ukrajina súhlasila, aby jej záujmy v Moskve zastupovalo Švajčiarsko. Uviedlo to dnes švajčiarske ministerstvo zahraničia s tým, že rokovania s Kyjevom uzavrelo dohodu. Alpská krajina, ktorá je známa svojou striktnou neutralitou, už na začiatku konfliktu ponúkla Ukrajine, že sa stane jej ochrannou mocnosťou v Rusku, uviedla agentúra AFP. S krokom ale musí súhlasiť aj ruská vláda, čo podľa švajčiarskej tlače bude ťažké.

17:00 87 lodí, ktoré v súčasnosti prepravujú ukradnuté obilie Ukrajiny. Ukrajinský veľvyslanec v Libanone Ihor Ostash uviedol, že Rusko plne zaviedlo zločinecký systém na prepravu ukradnutého obilia z Ukrajiny pomocou „hlavne sýrskych a ruských plavidiel“.

16:30 Spojené štáty sa domnievajú, že Rusi začali v posledných týždňoch v Iráne s výcvikom s dronmi domácej výroby. To podľa nich môže znamenať, že Rusko má v úmysle tieto bezpilotné lietadlá od Iránu kúpiť. TASR správu prevzala od televízie CNN, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa USA. "V priebehu posledných niekoľkých týždňov ruskí predstavitelia uskutočnili výcvik v Iráne, ktorý je súčasťou dohody o presune dronov z Iránu do Ruska," uviedol americký predstaviteľ. Dodal, že informácie o výcviku boli nedávno odtajnené.

16:10 Utorkové výbuchy na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Kryme spôsobili ukrajinské špeciálne jednotky. Píše o tom TASR na základe informácií, ktoré zverejnil americký denník The Washington Post a britská spravodajská stanica Sky News. Nemenovaný ukrajinský predstaviteľ v rozhovore pre americké noviny odmietol prezradiť podrobnosti, avšak potvrdil účasť ukrajinských síl na incidente. Ukrajinská armáda v oficiálnom vyhlásení uviedla, že pri výbuchoch na základni Novofedorivka bolo zničených deväť ruských lietadiel. K zodpovednosti za výbuchy sa však neprihlásila.

15:50 Nemecko dodalo Ukrajine ďalšie 4 protilietadlové vozidlá Gepard. Nemecko už podľa nemeckej vlády dodalo 12 vozidiel Gerard a pripravuje sa poslať ďalších 18. Okrem toho Nemecko poslalo 49 000 nábojov pre Gepard a tri obrnené záchranné vozidlá.

15:20 Ruské orgány v stredu zadržali novinárku Marinu Ovsiannikovovú a začali proti nej trestné stíhanie. Agentúre AFP to povedal právnik Dmitrij Zachvatov z organizácie na ochranu občianskych práv OVD-Info, informujeme. Polícia predtým vykonala raziu v Ovsiannikovovej byte pre údajné poškodzovanie povesti ruskej armády. Podľa Zachvatova môže razia v byte súvisieť s nedávnym Ovsiannikovovej protestom v centre Moskvy, keď držala plagát s textom: "Putin je vrah, jeho vojaci fašisti".

14:30 Ukrajinská armáda ťažko poškodila Kakhovský most v Chersonskej oblasti. Priehradný most je po údere ukrajinských ozbrojených síl nepoužiteľný, potvrdila Chersonská regionálna správa.

14:00 Ukrajinská armáda odrazila ruskú ofenzívu v smere na Veterynarne a Udy v Charkovskej oblasti neďaleko hraníc, uviedol ukrajinský generálny štáb.

13:16 Dánsko pošle do Spojeného kráľovstva vojenských inštruktorov na pomoc pri výcviku ukrajinských vojakov. V stredu to oznámilo dánske ministerstvo obrany. "Dánsko podporí výcvikový projekt pod vedením Britov so 130 dánskymi vojakmi a zároveň ponúkne výcvik ukrajinských vojakov v Dánsku," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Dánski inštruktori poskytnú základný vojenský výcvik vrátane mestských bojových a taktických operácií ukrajinským vojakom bez skúseností, povedal dánsky minister obrany Morten Bödskov pre denník Jyllands-Posten. Dánska ponuka prišla deň pred štvrtkovou konferenciou ministrov obrany z Británie, Dánska a Ukrajiny v Kodani. Témou diskusií má byť dlhodobá vojenská podpora pre Ukrajinu vrátane výcviku a dodávok zbraní, píše Reuters.

12:28 Ukrajinské letectvo: Na Kryme bolo zničených približne 10 ruských lietadiel. Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že Rusko malo na letisku Saky v Novofedorivke na Kryme lietadlá Su-24, Su-30, Il-76 a ďalšie. Informoval o tom The Kyiv Independent. 

11:55 Rodiny ruských vojakov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny údajne odtiaľ "v panike" utekajú a donútili ich k tomu ukrajinské útoky na významné mosty. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.  Legitímna ukrajinská samospráva v Chersonskej oblasti okupovanej Rusmi oznámila, že odchody rodín sa začali po tom, čo ukrajinská armáda nedávno pri útokoch zasiahla Antonivský a Kachovský most. Oba mosty sa nachádzajú na dôležitých zásobovacích trasách ruských okupantov v Chersonskej oblasti. Samospráva v oznámení uviedla, že ruskí okupanti "začali panikáriť". A dodala: "Včera bol Antonivský most (cez rieku Dneper) obkľúčený v oboch strán. Miestnych naň nepúšťali. Aj kvôli týmto udalostiam sa začal hromadný odchod rodín ruských vojakov, ktoré žili v Chersone."

11:34 Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Zástupkyňa starostu Buče Michajlyna Skoryková uviedla, že väčšina obetí mala strelné poranenia hlavy a hrude. "Všetci ľudia, ktorí boli zastrelení a exhumovaní z hromadných hrobov, mali na tele stopy po mučení," oznámila Skoryková. Ako ďalej vysvetlila, každý hrob na cintoríne Deputatskij má osobitnú značku a ak vzorky DNA umožnia neskôr obeť identifikovať, môže sa naň pripevniť menovka a pozostalí môžu svojho blízkeho nanovo pochovať aj na inom mieste.

10:29 Guvernér: Traja ľudia vrátane dieťaťa boli zranení ruským ostreľovaním Mykolajiva. Podľa guvernéra Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima ruské sily ostreľovali región 300 mm raketami BM-30 Smerč. Informoval o tom The Kyiv Independent. 

9:35 Vojna na Ukrajine odhalila pravdu nielen o Rusku, ale aj o Európskej únii, napísal poľský premiér Mateusz Morawiecki v komentári v britskom týždenníku The Spectator. Citovali ho aj portál Wyborcza.pl a tlačová agentúra PAP. Ruský prezident Vladimir Putin podviedol európskych lídrov a po invázii na Ukrajinu sú v šoku, uviedol premiér Morawiecki. "Návrat (ruského) imperializmu by nemal byť prekvapením, pretože Rusko takmer dve desaťročia pomaly znovu buduje svoju pozíciu, pod nosom Západu," dodal Morawiecki. Obvinil Západ, že "geopoliticky driemal" a nevšímal si varovania Poľska. "Poľsko nemá monopol na pravdu, ale vo veci vzťahov s Ruskom sme oveľa skúsenejší než ostatní," doplnil poľský líder.

9:04 Najmenej 13 ľudí zahynulo v noci na stredu pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti. V stredu to spresnil tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko. Rezničenko v príspevku na sociálnej sieti Telegram pôvodne napísal, že nočné ruské ostreľovanie v tejto oblasti si vyžiadalo 21 obetí – 11 v meste Nikopol a desať v meste Marhanec. V následnom príspevku na Telegrame však napísal o 11 obetiach – bez objasnenia, či predchádzajúce údaje boli nesprávne, všíma si Reuters.
Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti v ďalšom – v poradí už treťom – príspevku uviedol, že dve osoby podľahli v nemocnici zraneniam, čím sa počet obetí zvýšil na 13. Dodal, že pri ostreľovaní utrpelo zranenia 11 osôb, päť z nich je vo vážnom stave.

8:35 Na Kryme je do 24. augusta vyhlásený vysoký stupeň "teroristického nebezpečenstva".Vyhlásil to takzvaný šéf Krymu Sergej Aksjonov. Informáciu priniesla Nexta.

7:59 Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších 24 utrpelo zranenia v noci na stredu pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti. V stredu to oznámil tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko.
Jedenásť ľudí zahynulo a 13 osôb utrpelo zranenia v meste Nikopol, napísal Rezničenko na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že desať osôb prišlo o život a ďalších 11 utrpelo zranenia v meste Marhanec. Rusi podľa neho strieľali z raketometov Grad a obvinil ich, že cielene útočili na obytné domy, v ktorých spali ľudia. Rusko už viackrát poprelo, že by pri "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine jeho armáda útočila na civilné ciele.

7:16 Ďalší krátky klip zobrazujúci následky včerajších výbuchov na Kryme. Video priniesla Nexta.

6:45 Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a Ruskom je okupovaná už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Za uplynulých niekoľko týždňov sa stala terčom ostreľovania, za čo sa Rusko i Ukrajina navzájom obviňujú. "Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť," povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.

6:00 Video z Krymu ukazuje rozsah škôd na leteckej základni v dôsledku včerajších výbuchov. Video priniesla Nexta na sociálnej sieti. 

"Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme," povedal Zelenskyj v svojom pravidelnom videopríhovore. "Región Čierneho mora nikdy nebude bezpečný, kým bude Krym okupovaný," upozornil ukrajinský prezident. "Nebude stabilný a trvalý mier v mnohých krajinách na pobreží Stredozemného mora dovtedy, kým bude Rusko schopné využívať náš polostrov ako vojenskú základňu," dodal "Táto vojna Ruska proti Ukrajine a celej slobodnej Európe začala Krymom a musí Krymom aj skončiť - s jeho oslobodením," vyhlásil Zelenskyj. Na Kryme došlo v utorok k explóziám na tamojšej ruskej vojenskej základni Novofedorivka, pripomína DPA. Ich príčina bola spočiatku nejasná a vláda v Kyjeve sa k zodpovednosti za ne neprihlásila. Denník The New York Times však informoval, že ukrajinská armáda zaútočila na významnú ruskú leteckú základňu nešpecifikovanými zbraňami.

Ruské ministerstvo obrany trvalo na tom, že výbuchy neboli spôsobené ostreľovaním. Krym je pod nadvládou Moskvy od roku 2014, kedy ho Rusko anektovalo, uzatvára DPA. Tento ukrajinský polostrov je ruskými turistami obľúbená dovolenková destinácia a na jednom z videzáznamov z utorka je zrejme vidieť, ako návštevníci utekajú z jednej z tamojších pláží, pričom v pozadí je vidieť stúpať hustý dym, uvádza spravodajská stanica BBC. Svedkovia agentúre Reuters uviedli, že počuli najmenej 12 explózií, ktoré sa začali približne o 15.20 h miestneho času (14.20 h SELČ).

Záporožská elektráreň a bezpečnostná rada

Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN (BR OSN). Rusko v utorok požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie.Schôdzka sa má uskutočniť vo štvrtok popoludní newyorského času. Bezpečnostnú radu má so stavom v jadrovej elektrárni oboznámiť  riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v ukrajinskom meste Enerhodar, bola počas uplynulých niekoľkých týždňov viackrát ostreľovaná a sčasti poškodená, pripomína DPA. Kritická infraštruktúra v nej má však byť naďalej neporušená. Rusko a Ukrajina sa z ostreľovania a poškodenia elektrárne navzájom obviňujú, mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa však doposiaľ nezávisle overiť nepodarilo. Generálny tajomník OSN António Guterres označil ostreľovanie elektrárne za "samovražedné" a požiadal o medzinárodný prístup k zariadeniu.

Viac o téme: Konflikt RuskoUkrajinaKrymVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu