Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty štvrtý (6. august 2022)

Ruskí vojaci Zobraziť galériu (4)
Ruskí vojaci (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

KYJEV/MOSKVA - Vojna na Ukrajine pokračuje. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruskí vojaci. V piatok to uviedla agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

20:00 Okupanti na Ukrajine sú v nebezpečenstve všade.

18:10 Prvá z troch lodí s ukrajinskou kukuricou dorazila do Istanbulu Po inšpekcii v Turecku bude plavidlo sledovať svoju určenú trasu.

17:55 Ruská ofenzíva odrazená v smere Sloviansk, Bakhmut, Avdiivka. Napriek silnému delostreleckému ostreľovaniu ruské jednotky neprerazili ukrajinskú obrannú líniu v Doneckej oblasti, informovala ukrajinská armáda.

17:30 Severné Macedónsko posiela na Ukrajinu 4 lietadlá Su-25. Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak potvrdil, že krajina poslala lietadlá, ktoré dostala z Kyjeva v roku 2001, späť na Ukrajinu. „Mnoho národov dnes prejavuje viac odvahy ako polovica G20,“ napísal.

16:50 Turecko je pripravené usporiadať prípadný summit Zelensky-Putin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že ponúkol ruskému diktátorovi Vladimirovi Putinovi rokovanie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Turecku.

16:20 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu potvrdil, že Turecko bude za časť dodávok ruského zemného plynu platiť v rubľoch, informuje agentúra AFP. Túto skutočnosť už v piatok neskoro večer oznámila Moskva po vyše štvorhodinových rokovaniach, ktoré absolvoval Erdogan s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

AFP pripomína, že Turecko je silne závislé od ruských energií, z dôvodu čoho sa snaží zachovať si v aktuálnom konflikte Moskvy so Západom nestrannosť. Približne štvrtina ropy, ktorú vlani doviezli do Turecka, pochádzala z Ruska. V prípade zemného plynu bol tento podiel zhruba 45-percentný. "Naše dvere sú otvorené pre každého... Jedna dobrá správa týkajúca sa tejto návštevy v Soči je, že sme sa s pánom Putinom dohodli na rubli," povedal povedal Erdogan tureckým novinárom počas spiatočného letu zo Soči. "Keďže budeme tento obchod vykonávať v rubľoch, samozrejme to prinesie peniaze Turecku a Rusku," dodal.

15:30 EÚ odsudzuje vojenskú aktivitu Ruska v blízkosti jadrovej elektrárne Záporoží. Šéf zahraničných vecí Európskej únie Josep Borrell vyzval ruské sily, aby otvorili prístup do elektrárne Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu.

15:15 Ukrajina už skonfiškovala ruský majetok v hodnote 28 miliárd hrivien. Podľa Volodymyra Zelenského sa tiež navrhuje skonfiškovať viac ako 900 zariadení patriacich Rusku. To všetko sa použije na kompenzáciu škôd spôsobených ruskou vojnou a terorom.

14:30 Okupačné úrady v Mariupole plánujú lynčovať ukrajinských obrancov, informuje mestská rada v Mariupole. Podľa ukrajinských úradov sa teraz na javisku Mariupolskej komornej filharmónie zhromažďujú väzenské cely.

14:15 SBU zadržiava 2 údajných spolupracovníkov v Mykolajivskej oblasti. Ukrajinská bezpečnostná služba ich podozrieva z úniku informácií ruským silám, čo vedie k zničeniu infraštruktúry stavby lodí v Mykolajive. V prípade dokázania viny hrozí obom mužom až 12-ročné väzenie.

13:40 Rusko sa nechystá ukončiť vojnu diplomaciou, povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

12:55 Úrady zadržali v Doneckej oblasti 8 podozrivých kolaborantov. Podľa vyšetrovania sú zadržaní podozriví z úniku informácií inváznym ruským silám o mieste pobytu ukrajinských vojakov a pohybe vojenskej techniky a vozidiel.

12:19 Jadrová elektráreň Záporoží funguje s rizikom porušenia noriem v oblasti radiácie a požiarnej bezpečnosti. Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom uviedla, že existuje "vážne riziko" pre bezpečnú prevádzku elektrárne po ruskom ostreľovaní.

11:32 Pred pretrvávajúcou hrozbou, ktorú predstavujú jadrové zbrane, varoval v sobotu na spomienkovom podujatí pri príležitosti 77. výročia zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošima generálny tajomník OSN António Guterres. Informovala o tom agentúra AFP a DPA. "Ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou," povedal Guterres v hirošimskom Parku mieru. "Krízy s vážnym jadrovým podtextom sa rýchlo šíria — od Blízkeho východu cez Kórejský polostrov až po ruskú inváziu na Ukrajinu." 

António Guterres
Zobraziť galériu (4)
António Guterres  (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

11:01 V Doneckej oblasti zostáva približne 350 000 obyvateľov. Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko pre Suspilne TV povedal, že zatiaľ čo väčšina z 1,7 milióna ľudí, ktorí žili v regióne, sa presťahovala, niektorí odmietajú opustiť svoje domovy napriek povinnej evakuácii nariadenej koncom júla.

10:32 Regionálna riaditeľka medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) na Ukrajine Oksana Pokaľčuková rezignovala na svoju funkciu po kritike AI na adresu ukrajinských ozbrojených síl. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. Organizácia totiž uviedla, že ukrajinské jednotky ohrozujú civilistov nasadením svojich vojakov v obývaných oblastiach. 

Viac o téme: VojnaJadrová elektráreňOstreľovanieMoskvaUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu