Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Českom Švajčiarsku sa blížia k uhaseniu požiaru: Opäť zasiahnu Canadairy

Slovenskí hasiči zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku už deviaty deň Zobraziť galériu (2)
Slovenskí hasiči zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku už deviaty deň (Zdroj: Facebook/ Hasičský a záchranný zbor)

PRAHA - Hasenie požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko, ktorý horí už 13. deň, sa dostáva do záverečnej fázy. Hasiči pôvodne očakávali, že oheň uhasia už dnes. Hasenie ale komplikuje počasie. Uviedol to v piatok na tlačovom brífingu generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru ČR Vladimír Vlček.

Vo štvrtok sa mali špeciálne vycvičení lezci zlaniť v nedostupnom teréne pri Pravčickej bráne. Vrtuľníky však rozfúkavali ohniská, čím by sa požiar znovu mohol výrazne šíriť. Plamene sa v noci rozhoreli aj priamo nad Hřenskom, do rána sa ho podarilo uhasiť. Nové skryté ohniská sa podľa Vlčka objavujú neustále. Oheň sa šíri koreňovým systémom, a preto sa dostáva aj na miesta, kde predtým nehorelo. Aktuálna plocha zásahu je 398 hektárov, uviedol šéf hasičov.

Archívne video: Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Do hasiacich prác sa opäť zapoja lietadlá z Talianska, ktoré v piatok pristáli na letisku vo Vodochodoch. Vystriedajú lietadlá Air Tractor, ktoré sa po týždni vrátia do Švédska. V Českom Švajčiarsku naďalej zostávajú aj slovenskí hasiči. V piatok ich navštívil prezident slovenského Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek spolu s Dušanom Timkom, krajským riaditeľom HaZZ v Bratislave. "Slovenskí leteckí hasiči odvádzajú skvelú prácu a ich pomoc si nesmierne vážime," adresovali Mikuláškovi vďaku českí hasiči.

Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku
Zobraziť galériu (2)
Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku  (Zdroj: Facebook/ NP České Švýcarsko)

Hasiči budú pokračovať v stratégií hasenia takzvanými vláčikmi, pri ktorej zhadzujú vodu rýchlo po sebe na rovnaké miesto. Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vypukol 24. júla, aktuálne na mieste zasahuje viac ako tisíc hasičov.

Hubáčková prišla do Hřenska rokovať o prevzatí zasiahnutého územia

Ministerstvo životného prostredia a Správa národného parku (NP) České Švajčiarsko sa musia začať pripravovať na prevzatie zhoreného územia. Uviedla to česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková, ktorá o tom v piatok hovorila so šéfom českých hasičov Vladimírom Vlčkom. "Mojím záujmom je predovšetkým plynule zabezpečiť územie, aby sme ho v budúcnosti bezpečne sprístupnili pre turistov aj pre miestnych obyvateľov," povedala na tlačovom brífingu Hubáčková a poďakovala sa všetkým zasahujúcim zložkám.

Ministerka podotkla, že situácia stále nie je priaznivá. Aj napriek tomu sa jej rezort musí pripraviť na to, aby celé územie prevzal a pokračoval v prácach. Riaditeľa Vlčka požiadala, aby ju oboznámil s tým, čo to pre ministerstvo a Správu NP bude znamenať. Šéf hasičov po stretnutí s Hubáčkovou uviedol, že budú musieť hovoriť aj o podobe bezzásahových zón, aby boli bezpečné pre obyvateľov aj pre turistov. Dôležité sú podľa neho najmä prístupové komunikácie a dostupnosť požiarnej vody. Obec Mezná v ohňom zasiahnutej oblastí nemá požiarnu vodu ani vodovod na hasenie, čo podľa Vlčka situáciu komplikuje.

Vlček dodal, že sa musia zaoberať tým, ako podobným požiarom predchádzať aj v iných národných parkoch, s čím súhlasila aj Hubáčková. "Musíme sa pozrieť na to, ako urobiť prevenciu a predchádzať takým situáciám," uzavrela ministerka.

Viac o téme: PožiarČeské ŠvajčiarskoNárodný parkCanadaira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu