Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty tretí (5. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer odsúdil ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International za to, že ospravedlňuje "teroristické" činy Ruska. Reagoval tak na správu AI, podľa ktorej Kyjev ohrozuje civilistov umiestňovaním vojakov bojujúcich proti ruskej invázii v obytných oblastiach. Správu sme prevzali v noci na piatok z agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:18 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že v rámci odvetných krokov ukladá zákaz vstupu pre 62 kanadských občanov vrátane vládnych predstaviteľov. Informovala o tom agentúra AFP. Ruská diplomacia vo vyhlásení uviedla, že na zozname sú osoby známe "svojou zákernou činnosťou v boji proti 'ruskému svetu' a jeho tradičným hodnotám".

20:21 Ukrajina vyzvala na rozšírenie dohody o zmiernení ruskej blokády čiernomorských prístavov o ďalšie produkty. Informoval o tom v piatok denník Financial Times (FT). "Táto dohoda je o logistike, o pohybe plavidiel cez Čierne more," povedal pre FP námestník ukrajinskej ministerky hospodárstva Taras Kačka. "Aký je rozdiel medzi obilím a železnou rudou?" citovala ho agentúra Reuters.

19:26 Rusko ostreľovalo oblasť blízko Záporožskej jadrovej elektrárne. Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom 5. augusta uviedla, že ruské jednotky ostreľovali oblasť pri elektrárni v okupovanom meste Enerhodar v Záporožskej oblasti a zasiahli elektrické vedenie.

Vojnou zničená Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
Vojnou zničená Ukrajina  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

19:01 Riaditeľa ruského laboratória podieľajúceho sa na vývoji hypersonických rakiet zadržali pre podozrenie z vlastizrady. Agentúra Reuters o tom informovala s odvolaním sa piatkovú správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že jeho krajina má v oblasti hypersonických striel strategickú výhodu. Do výzbroje ruských námorných síl ich podľa Moskvy plánujú zaradiť v najbližších mesiacoch a môžu dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

18:00 Rusko zakázalo spoločnostiam z krajín, ktoré Moskva označuje ako nie priateľské, do konca roka predávať podiely v kľúčových energetických projektoch a bankách. Vyplýva to z dnes zverejneného dekrétu podpísaného prezidentom Vladimirom Putinom, na ktorý upozornila agentúra Reuters. Po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu uvalili západné krajiny a ich spojenci vrátane Japonska na Rusko množstvo sankcií. Moskva okrem iného reagovala tým, že bráni zahraničným spoločnostiam pôsobiacim v krajine, aby z Ruska odišli, av niektorých prípadoch zabavila ich majetok.

17:15 Ukrajina a Rusko sa vzájomne obvinili z ostreľovania ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú už v marci pri invázii na Ukrajinu obsadili ruské vojská. Na mieste vznikol požiar, informovala ruská agentúra RIA Novosti, podľa ktorej na zariadenie zaútočili ukrajinské sily. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá naopak viní z útoku ruských vojakov, podľa agentúry Unian uviedla, že elektráreň ďalej funguje. Zvýšená radiácia podľa nej zaznamenaná nebola.

16:39 Mykolajiv po nedávnych útokoch zaviedol predĺžený zákaz vychádzania. Podľa guvernéra Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima bude predĺžený zákaz vychádzania platiť od 23:00 5. augusta do 5:00 ráno 8. augusta. Rusko tento týždeň ostreľovalo Mykolajiv niekoľkokrát. Zranenia utrpelo najmenej 10 ľudí. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zničené trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv
Zobraziť galériu (7)
Zničené trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

16:05 Rusko v piatok vyzvalo Turecko, aby "nedestabilizovalo" Sýriu vojenskou ofenzívou. Vyplýva to z vyhlásenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova pred piatkovým stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči. Informovala o tom agentúra AFP. "Turecko má z bezpečnostných dôvodov oprávnené obavy, ktoré samozrejme berieme do úvahy," povedal Peskov. Podľa jeho slov je však "veľmi dôležité nepripustiť žiadne kroky, ktoré by mohli viesť k destabilizácii situácie v Sýrii alebo by mohli ohroziť jej územnú a politickú celistvosť".

15:33 Rusko kvôli podozreniu z vlastizrady zatklo v Novosibirsku popredného ruského odborníka na hypersoniku Alexandra Šipljuka, informovala agentúra TASS. Ide už o tretieho vedca zo sibírskeho mesta, ktorého bezpečnostné zložky zadržali na základe rovnakého obvinenia.

Šipljuk je riaditeľom novosibirského ústavu teoretickej a aplikovanej mechaniky. Ústav úrady prehľadali, odborníka odviezli do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo. Šipljuk sa profesne sústredil najmä na vývoj metód pre aerofyzikálny výskum a aerodynamiku hypersonických lietadiel, teda strojov lietajúcich rýchlosťou vyššou ako rýchlosť zvuku.

14:57 V Donecku po ostreľovaní horí budova železničnej stanice.

14:25 Rusko vyhostilo 14 zamestnancov bulharského konzulátu a veľvyslanectva ako odpoveď na "nedôvodné" rozhodnutie Sofie vyhostiť z Bulharska ruských diplomatov. V piatok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP.

Bulharsko v júni oznámilo, že vyhostí 70 zamestnancov ruskej diplomatickej misie. AFP poznamenáva, že išlo o najväčší celkový počet jednorazovo vyhostených diplomatov z tejto balkánskej krajiny. Sofia tiež ohlásila dočasné uzavretie ruského generálneho konzulátu v meste Ruse na severe Bulharska.

13:55 Počet obetí ruského raketového útoku na Vinnyciu vzrástol na 28. Podľa Tetiany Bondarenkovej, zástupkyne riaditeľa odboru zdravotníctva Vinnyckej oblasti, muž zomrel v nemocnici na následky zranení. Približne 180 ľudí utrpelo zranenia po tom, čo Rusko 14. júla zasiahlo Vinnicu.

13:30 Do 5. augusta Európska únia úspešne koordinovala vyše 1000 lekárskych evakuácií ukrajinských pacientov prostredníctvom svojho mechanizmu v oblasti civilnej ochrany, aby im poskytla špecializovanú zdravotnú starostlivosť v nemocniciach v celej Európe. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európska komisia (EK) upozornila, že od začatia ruskej agresie počet zranených osôb na Ukrajine zo dňa na deň rastie a miestne nemocnice nestíhajú vždy udržať krok s náporom, ktorý je na ne vyvíjaný. Okrem toho Poľsko, Slovensko a tiež Moldavsko, ktoré na svojom území hostia značný počet ukrajinských utečencov, požiadali o pomoc pri lekárskych evakuáciách (MEDEVAC) zo svojho územia vzhľadom na veľký prílev pacientov z Ukrajiny.

13:10 Počet obetí ruského raketového útoku na Vinnyciu vzrástol na 28. Podľa Tetiany Bondarenko, zástupkyne riaditeľa odboru zdravotníctva oblasti Vinnyc, muž zomrel v nemocnici na následky zranení. Približne 180 ľudí utrpelo zranenia po tom, čo Rusko 14. júla zasiahlo Vinnicu.

12:30 Ruské sily zhromažďujú jednotky pri Kryvyj Roh. Oleksandr Vilkul, šéf mestskej vojenskej správy, uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sledujú zvýšené ruské pohyby južne od mesta.

12:00 Ukrajina dostala od Albánska grant vo výške 1 milióna eur, informovalo ministerstvo financií Ukrajiny. Peniaze už boli prevedené na účty Štátnej pokladnice.

11:15 Uvádza sa, že ruská loď neďaleko Sevastopolu na Kryme horí.

11:00 Rusko je pripravené na úrovni prezidentov rokovať s USA o výmene väzňov. Oznámil v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Stalo sa tak deň po tom, čo v Rusku odsúdili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za pašovanie drog. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sme pripravení o tejto veci diskutovať, avšak len v rámci (komunikačného) kanála, ktorý vytvorili prezidenti (Vladimir) Putin a (Joe) Biden," povedal Lavrov na tlačovej konferencii počas návštevy Kambodže.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (7)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Ako dodal, takýto špeciálny komunikačný kanál medzi oboma prezidentmi existuje a napriek "niektorým verejným vyhláseniam je stále funkčný". "Ak sa Američania opäť rozhodnú zapojiť do verejnej diplomacie a robiť bombastické vyhlásenia... je to ich vec a ich problém," povedal Lavrov.

10:30 Rusko ostreľovalo obytnú štvrť Charkova raketami Tornado. Podľa krajskej prokuratúry boli zranení dvaja muži a dve ženy. Poškodených je niekoľko obytných budov a áut.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu