Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zelenského poradca: Ak chce Rusko rokovať o mieri, malo by stiahnuť jednotky z nášho územia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov, SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že akékoľvek rokovania o mierovom urovnaní konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom by boli podmienené prímerím a stiahnutím ruských jednotiek z ukrajinského územia. Podoľak tak reagoval na slová bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, podľa ktorého chce Kremeľ "vyrokované riešenie".

VIDEO 160. deň vojny na Ukrajine

160. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

TASR informuje podľa správy britského denníka The Guardian. "Moskva jednou rukou zvyšuje úroveň teroru a druhou vyzýva na kapituláciu. Ak chce Moskva dialóg, je to na nich. Najprv prímerie a stiahnutie jednotiek, potom - konštruktívne," napísal Podoľak v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Schrödera v ňom nazval "hlasom ruského cárskeho dvora". Schröder, ktorý je priateľom prezidenta Putina, povedal, že dohoda o obnovení vývozu ukrajinského obilia by mohla otvoriť cestu k dosiahnutiu prímeria. Zároveň potvrdil, že sa so šéfom Kremľa minulý týždeň stretol v Moskve.

Gerhard Schröder bol nemeckým spolkovým kancelárom v rokoch 1998–2005. Neskôr sa stal členom dozornej rady ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a podporoval výstavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska cez Baltské more. Exkancelár roky čelil kritike v súvislosti so svojimi pozíciami v ruských štátnych podnikoch a až v máji sa rozhodol rezignovať na post v dozornej rade spoločnosti Rosnefť. V máji sa rozpočtový výbor nemeckého parlamentu rozhodol, že zbaví Schrödera niekoľkých oficiálnych výhod, ktoré mal ako bývalý spolkový kancelár – vrátane kancelárie v Bundestagu.

Viac o téme: RokovaniaMierRuskoVojna na UkrajineVolodymyr ZelenskyjMychajlo Podoľak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu