Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty (2. august 2022)

Ukrajinskí vojaci v Charkove. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinskí vojaci v Charkove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Všetky pokusy ruských inváznych síl o postup v Doneckej oblasti za uplynulých 24 hodín boli odrazené. V pondelok to uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej najnovšej správe o situácii na bojisku. Informovala o tom stanica CNN. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Po vyplávaní prvej lode s obilím z Odesy je ešte priskoro na oslavu, tvrdí Zelenskyj

Po vyplávaní prvej lode s obilím z Odesy je ešte priskoro na oslavu, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

ONLINE

21:44 Prvá loď s nákladom obilnín, ktorá počas vojny vyplávala zo zablokovaných ukrajinských prístavov, v utorok bezpečne zakotvila pri pobreží Turecka. Vysokopostavený predstaviteľ uviedol, že Ankara očakáva zhruba jednu loď s obilninami z Ukrajiny každý deň, ak sa bude dohoda o vývoze dodržiavať. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Prvá loď s obilninami z Ukrajiny zakotvila pri pobreží Turecka.
Zobraziť galériu (5)
Prvá loď s obilninami z Ukrajiny zakotvila pri pobreží Turecka.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

20:46 Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť 53 obcí v prevažne Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij. Informovala o tom agentúra Reuters. "Doteraz bolo potvrdených 53 oslobodených osád," uviedol Butrij vo vysielaní ukrajinskej štátnej televízie. V pondelok oznámil, že v Chersonskej oblasti ukrajinská armáda opätovne dobyla 46 obcí, čo podľa Reuters naznačuje rýchlejšie dosiahnutie územných ziskov v regióne.

18:41 Vojnové zločiny spáchané ruskou armádou na Ukrajine nemôžu byť zabudnuté a tí, ktorí sú za ne zodpovední, by mali byť postavení pred spravodlivosť. Vyhlásil to v utorok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas návštevy Kyjeva. Informuje o tom agentúra PAP. "Pred chvíľou som navštívil mesto Buča a na vlastné oči som videl dôsledky nezmyselnej krutosti, ktoré nedokážem opísať," uviedol Rau na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom.

17:34 Päť zahraničných bojovníkov, ktorí po boku ukrajinských jednotiek bránili prístavné mesto Mariupol, sa má postaviť pred súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Informuje o tom americká televízia CNN.

17:20 Španielsko nemôže Ukrajine poslať svoje tanky Leopard 2A4 nemeckej výroby, pretože sú "v absolútne žalostnom stave" a mohli by predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí, ktorí by ich riadili. V utorok to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, informuje agentúra Reuters. "V súčasnosti zvažujeme všetky možnosti, no môžem povedať, že Leopardy (skladované) v Zaragoze, ktoré sa dlhé roky nepoužívali, nemožno poslať, pretože sú v absolútne žalostnom stave," povedala Roblesová.

16:55 Rusko v utorok uviedlo, že Spojené štáty sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany takto reagovalo na rozhovor zástupcu šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadyma Skibického pre britský denník The Telegraph o tom, ako ukrajinskí vojaci používajú raketové systémy HIMARS.

16:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonicky diskutoval s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom o ďalšej vojenskej podpore NATO pre Kyjev. Vo vyhlásení to uviedla kancelária ukrajinského prezidenta. Informovala o tom televízia CNN. "Ukrajinský prezident informoval Jensa Stoltenberga o situácii na bojisku a o potrebe rýchlej dodávky ďalších ťažkých zbraní od členských štátov NATO na úspešné odrazenie ruských útokov a na pristúpenie k ďalšej protiofenzíve," napísala kancelária ukrajinského prezidenta.

15:35 Hranicu z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie prekročilo už vyše 10 miliónov ľudí, informoval v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. Ako ukazujú údaje UNHCR, doteraz evidujú 10.107.957 prípadov prekročenia hranice z Ukrajiny od napadnutia Ruskom 24. februára.

13:35 Predseda OBSE navštívil Buchu v Kyjevskej oblasti. Zbigniew Rau, poľský minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, navštívil miestny kostol a masový hrob.

13:20 Tlačová služba pluku Kalinouski zverejnila zábery zo Severodonecka s veliteľom práporu Ivanom Marčukom (Brest). 26. júna zomrel pri Lysyčansku, kde sa vďaka jeho hrdinstvu a sebaobetovaniu podarilo zastaviť postup ruskej tankovej kolóny.

12:50 Ruský najvyšší súd v utorok klasifikoval ukrajinský pluk Azov ako teroristickú organizáciu. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

12:25 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že ruské sily zničili od začiatku ofenzívy na Ukrajine šesť raketových systémov HIMARS, ktoré Kyjevu v uplynulých týždňoch dodali Spojené štáty. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax. Presnosť uvedených údajov však Reuters nedokázal nezávisle overiť.

12:10 V Doneckej oblasti sa začala povinná evakuácia, uviedla ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny Iryna Vereščuk. Prvý vlak s utečencami už dorazil do Kropyvnyckého. Poskytuje sa zdravotná a sociálna pomoc.

11:40 Ruské sily sú zodpovedné za zabitie 53 ukrajinských zajatcov v Olenivke. Think tank uviedol, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že ukrajinské sily použili niekoľko raketometov HIMARS na zasiahnutie zajateckého tábora neďaleko Olenivky 28. júla.

10:42 Ukrajina odráža ruské útoky vo viacerých smeroch. Ukrajinský generálny štáb informoval 2. augusta, že Ukrajina odrazila ruské útoky v smere na Bakhmut, Avdiivka a Kramatorsk v Doneckej oblasti.

10:40 Príchod prvej lode s dodávkou ukrajinských obilnín, ktorá v pondelok ráno vyplávala z Odesy a smeruje do libanonského mesta Tripolis, sa v Istanbule očakáva v utorok "po polnoci". Oznámilo to turecké ministerstvo obrany, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP. Nákladná loď Razoni s 26.000 tonami kukurice, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone, vyplávala z Odesy v pondelok krátko po 08.00 h SELČ. Pôvodne sa očakávalo, že do Istanbulu dorazí v utorok popoludní.

10:00 Hraničnými priechodmi v pondelok (1. 8.) prešlo 2468 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 630 mužov, 1350 žien a 488 detí. O dočasné útočisko požiadalo 258 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3425 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 26 policajtov, 17 hasičov, 77 colníkov, 79 vojakov, 37 dobrovoľníkov a 24 zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

9:30 Donald Trump naznačil, že Ukrajina sa mohla „vzdať“ územia Krymu, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, alebo súhlasiť s nevstúpením do NATO. To mohlo zabrániť Putinovej invázii do krajiny.

9:00 Ruská vojna zabila 3 civilistov v Doneckej oblasti. Dvaja ľudia zahynuli v Maryinke a jeden v Bachmute, guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, povedal 2. augusta. Ďalší traja ľudia boli zranení, povedal Kyrylenko.

8:00 Rusko ostreľovalo Dnepropetrovskú oblasť v noci na 2. augusta. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko uvádza, že okresy Synelnykivsky a Kryvorizky boli v noci na 2. augusta terčom ruských síl, čo malo za následok poškodené domy a vozidlá.

7:25 Ukrajina začala 1 451 trestných konaní, v ktorých sa vyšetrujú zločiny na deťoch. Zástupca generálneho prokurátora Ihor Mustetsa uviedol, že je začatých najmenej 668 konaní týkajúcich sa násilia páchaného na deťoch.

7:10 USA obvinili Rusko, že využíva jadrovú elektráreň Záporoží ako „jadrový štít“. Anthony Blinken povedal, že ruskí vojaci ostreľovali ukrajinskú armádu z pozícií v blízkosti jadrovej elektrárne, čo nazval "vrcholom nezodpovednosti".

6:35 Ukrajinský delostrelec pri práci.

6:25 Ukrajina vyšetruje 752 prípadov zrady, spolupráce. Ukrajinská bezpečnostná služba oznámila, že k 1. augustu bol najväčší počet prípadov zrady a kolaborácie otvorených v oblastiach Luhansk, Doneck, Zaporizhzhia a Cherson.

6:05 V Sievierodonecku v Luhanskej oblasti sa objavila mobilná televízia vysielajúca ruskú propagandu.

6:00 Dievčatko z Ukrajiny môže po návrate z frontu konečne objať svojho otca.

5:55 Počet obetí ruského ostreľovania evakuujúceho mikrobusu stúpol na 3. Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ oznámilo, že pri ruskom útoku na mikrobus neďaleko Dovhove v Chersonskej oblasti zomreli traja ľudia.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu