Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty deviaty (1. august 2022)

Trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv Zobraziť galériu (2)
Trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore odsúdil ostreľovanie juhoukrajinského mesta Mykolajiv ruskou armádou. Pripomenul, že pri tomto útoku prišiel o život Oleksij Vadaturskyj, majiteľ jednej z najväčších ukrajinských spoločností obchodujúcich s obilím. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo (Zdroj: Facebook/Міністерство оборони України)

ONLINE

21:36 Spojené štáty oznámili v pondelok novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Jej súčasťou bude munícia pre salvové raketomety a delostrelecké zbrane. Informovala o tom agentúra AFP.  Nový balík bezpečnostnej pomoci v celkovej hodnote 550 miliónov dolárov bude "obsahovať ďalšiu muníciu pre vysoko mobilné pokročilé raketové systémy známe ako HIMARS, ako aj muníciu" pre delostrelectvo, povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Hodnota vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu od nástupu prezidenta Joea Bidena do funkcie tak presiahne osem miliárd dolárov, dodal Kirby.

21:00 Francúzsko bude Ukrajinu naďalej podporovať v boji proti ruskej agresii. V pondelok to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich telefonát trval hodinu a pol, cituje americká televízia CNN vyhlásenie Elyzejského paláca. "Ukrajina sa bráni ruskej agresii. Musí byť schopná naďalej odolávať. Prezidenta Zelenského som uistil, že budeme pokračovať v poskytovaní podpory," napísal Macron na Twitteri.

19:05 Ukrajina dostala od Spojených štátov a Nemecka ďalšie sofistikované raketové systémy. V pondelok to uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra AFP.

18:48 To, čo Ukrajina zažíva počas súčasnej ruskej invázie, je porovnateľné s tým, čo Poľsko prežilo počas druhej svetovej vojny. Poľský prezident Andrzej Duda to povedal v pondelok počas návštevy výstavy záberov z Mariupola a Varšavy. Informovala o tom agentúra DPA.

„Čo sa stalo tu vo Varšave počas druhej svetovej vojny, keď Nemci bezohľadne vyvraždili civilné obyvateľstvo hlavného mesta, sa  podobá na bezohľadnosť ruskej agresie na Ukrajine,“ povedal Duda. „Aké podobné sú obrázky, aká identická je beštialita tých, ktorí zabíjajú, ktorí ničia,“ dodal. Tým, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny, by podľa poľského prezidenta nemalo byť dovolené odísť bez trestu.

16:00 Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť viac ako 40 obcí v strategicky dôležitej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v pondelok tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij. Informovala o tom agentúra AFP. "Dnes sa nám podarilo deokupovať 46 obcí v Chersonskej oblasti," uviedol Butrij vo vysielaní ukrajinskej štátnej televízie. Zároveň povedal, že niektoré z dobytých obcí sú z 90 percent zničené a aj v súčasnosti sú neustále ostreľované.

12:53 Kremeľ v pondelok privítal vypravenie prvého plavidla s ukrajinskými obilninami z juhoukrajinského prístavu Odesa, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ako informovala agentúra AFP, podľa Peskova je "je to dobrá príležitosť otestovať účinnosť mechanizmov, ktoré boli dohodnuté na rokovaniach v Istanbule", kde boli 22. júla za účasti OSN, Ruska, Turecka a Ukrajiny podpísané dva dokumenty o vytvorení koridoru na vývoz obilnín z troch prístavov na ukrajinskom území – z Čornomorska, Odesy a Južného.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

12:32 Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v pondelok predstavil plány na obnovu prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré bolo pred dobytím ruskými jednotkami celé týždne obliehané a ostreľované. Tento plán obnovy je súčasťou širšieho úsilia Moskvy získať podporu v ukrajinských regiónoch, ktoré po invázii na územie Ukrajiny ovládlo Rusko, približuje agentúra AFP.

Chusnullin v rozhovore pre ruskú televíziu RBK uviedol, že prvé bytové domy a objekty celospoločenského charakteru, ktoré sa už stavajú, budú hotové do jesene. Dodal, že už budú postavené aj prvé nemocnice. Avizoval i výstavbu strediska ministerstva pre mimoriadne situácie. Plánuje sa aj obnova historického centra Mariupola, pričom sa zrekonštruujú všetky budovy, ktoré neboli úplne zničené ruským ostreľovaním.

11:29 Medzinárodný výbor Červeného kríža oznámil, že zatiaľ nedostal povolenie na návštevu väznice vo východoukrajinskom meste Olenivka, kde v piatok počas raketového útoku prišlo o život niekoľko desiatok ukrajinských vojnových zajatcov. "Rodiny musia urýchlene dostať odpovede na otázky, čo sa stalo ich najbližším. Zúčastnené strany musia urobiť všetko, čo je v ich silách, vrátane nezávislého vyšetrovania, aby odhalili fakty o tom útoku," uviedol vo svojom vyhlásení Červený kríž.

11:12 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil v pondelok za "úľavu pre celý svet" skutočnosť, že z prístavu v Odese vyplávala ráno vôbec prvá loď s nákladom ukrajinských obilnín. Informuje o tom agentúra AFP.

"Deň úľavy pre celý svet, obzvlášť pre našich priateľov na Blízkom východe, v Ázii a Afrike, že prvá (loď) ukrajinského obilia opúšťa Odesu po mesiacoch ruskej blokády. Ukrajina bola vždy spoľahlivým partnerom – a takým aj zostane, ak bude Rusko rešpektovať svoju časť dohody," uviedol Kuleba na Twitteri.

10:34 Úrady Kyjevskej oblasti považujú stále za nezvestných asi 300 ľudí, o ktorých nie sú správy od jari, keď tento región obsadili ruské jednotky. Podľa britského denníka The Guardian o tom informoval náčelník polície Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov.

V príspevku zverejnenom v pondelok na aplikácii Telegram Nebytov dodal, že bližšie neznámy počet ukrajinských občanov bol zavlečený do Bieloruska. Uviedol, že podľa výpovedí očitých svedkov ide o obyvateľov miest Hostomeľ, Buča a Irpiň, ktorých tam predtým zajali ruské jednotky. Nebytov informoval, že neidentifikovaných zostáva 216 tiel, ktoré sa našli v oblasti po stiahnutí ruských jednotiek. Dodal, že z tiel boli odobraté vzorky tkanív na analýzu DNA, a vyjadril nádej, že vďaka spolupráci s príbuznými sa podarí tieto osoby identifikovať.

09:56 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine uviedlo, že Rusko pravdepodobne presunie značnú časť svojich jednotiek zo severného sektora Donbasu na južnú Ukrajinu. Na svojom webe o tom v pondelok informoval britský denník The Guardian. Podľa Londýna Rusko upravuje plán svojej ofenzívy na Donbase po tom, čo sa jeho jednotkám nepodarilo dosiahnuť rozhodujúci operačný prielom v súlade s plánom, ktorý sa snažili plniť od apríla.

Británia predpokladá, že Rusko považuje za zraniteľný aj front v Záporožskej oblasti a bude sa ho snažiť posilniť. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) si ruské jednotky vytvárajú podmienky na útok na Charkov a Charkovskú oblasť, čo sa prejavuje obnovením lokalizovaných pozemných útokov v oblasti ležiacej severozápadne a juhozápadne od mesta Izium. Podľa názoru amerických expertov je však nepravdepodobné, že by sa ruským silám podarilo dobyť Charkovskú oblasť alebo Charkov – druhé najľudnatejšie mesto na Ukrajine –, a to vzhľadom na tempo postupu ruských jednotiek v Donbase a pretrvávajúce problémy so živou silou a logistikou.

09:38 Hraničnými priechodmi v nedeľu prešlo 3617 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 840 mužov, 1927 žien a 850 detí. O dočasné útočisko požiadalo 14 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 4114 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovali dvaja policajti, ôsmi hasiči, 84 colníkov, 79 vojakov, štyria dobrovoľníci a šesť zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

09:06 Z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala v pondelok ráno loď s nákladom ukrajinských obilnín. Ide o prvú loď, ktorá prepravuje obilie z Ukrajiny na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN. S odvolaním sa na turecké úrady o tom informovala agentúra AFP. Nákladná loď Razoni sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, je naložená kukuricou a smeruje do Libanonu. Podľa tureckého experta na pohyb lodí v Bosporskom prielive a v regióne Yörüka Išika by Razoni mala do ústia Bosporu doraziť v utorok okolo poludnia.

Ďalšie konvoje lodí s nákladom ukrajinského obilia budú nasledovať, pričom budú rešpektovať námorný koridor a dohodnuté formality v súlade s dohodou dosiahnutou s Ruskom 22. júla, uviedlo vo svojom vyhlásení turecké ministerstvo obrany.

08:48 Ruský reformátor Anatolij Čubajs, ktorý sa pre vojnu na Ukrajine vzdal postu poradcu v Kremli, bol hospitalizovaný v Európe so zriedkavou poruchou imunity napadajúcou nervový systém. Podľa agentúry Reuters o tom informovala ruská novinárka a politická aktivistka Xenija Sobčaková, ktorá sa odvolala na Čubajsovu manželku, režisérku Avdotiju Smirnovovú. Čubajsovi podľa Sobčakovej diagnostikovali Guillainov-Barrého syndróm. Jeho zdravotný stav je momentálne stabilizovaný.

08:01 Prvá loď s nákladom ukrajinského obilia vypláva z ukrajinského prístavu Odesa v pondelok ráno, uviedlo turecké ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP. Nákladná loď Razoni, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone a naložená kukuricou, opustí prístav Odesa o 05.30 h GMT (07.30 SELČ) a bude smerovať do Libanonu, uvádza sa vo vyhlásení tureckého ministerstva podľa agentúry AFP.

Vyhlásenie ministerstva spresňuje, že z ukrajinských prístavov budú v súlade s dohodami podpísanými 22. júla v Istanbule vypravené cez bezpečné koridory aj ďalšie lode. Ďalšie podrobnosti sa vo vyhlásení neuvádzajú.

06:11 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu zasiahlo civilné ciele 60-krát častejšie, ako tie vojenské, uvádza Centrum pre boj s dezinformáciami (CPD) patriace pod ukrajinskú národnú bezpečnostnú radu. Moskva od začiatku svojho vpádu do susednej krajiny z tohtoročného februára aj napriek dôkazom odmieta, že by útočila na civilné ciele, pripomína ruskojazyčný server BBC.

Ruskí vojaci na ukrajinskom území od 24. februára 2022 podnikli 300 útokov na vojenské ciele a 17.300 úderov na civilné ciele, uvádza CPD. Dôvodom značnej prevahy útokov na civilnú infraštruktúru je podľa centra okrem iného nízka presnosť ruských zbraní a to, že ruskí vojaci vychádzajú zo zastaraných alebo nepravdivých informácií.

06:02 Nová šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová sa nechtiac stala predmetom diplomatického napätia medzi Ukrajinou a Belgickom. Belgické médiá uviedli, že Lahbibová v júli 2021, keď pracovala ešte ako novinárka pre televíznu stanicu RTBF, služobne navštívila Ruskom anektovaný polostrov Krym na vízum vydané Ruskom, nie cez územie Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca v Bruseli na základe správy televíznej stanice RTBF.

Naše schopnosti sú silnejšie ako ruské rakety, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore odsúdil ostreľovanie juhoukrajinského mesta Mykolajiv ruskou armádou. "Dnes (v nedeľu) došlo k jednému z najbrutálnejších ostreľovaní Mykolajiva a okolitého regiónu počas celého obdobia totálnej vojny. ... Okupanti zasiahli obytné budovy, školy, inú sociálnu infraštruktúru a priemyselné objekty," uviedol Zelenskyj v prejave zverejnenom v nedeľu večer na stránke president.gov.ua.

Pripomenul, že pri tomto útoku prišiel o život Oleksij Vadaturskyj, majiteľ jednej z najväčších ukrajinských spoločností obchodujúcich s obilím, mal 74 rokov. Podľa ukrajinských médií útok neprežila ani jeho manželka Rajisa. Zelenskyj vyslovil úprimnú sústrasť ich príbuzným a priateľom. "Ruským teroristom" sa podľa neho nepodarí zničiť sociálny a priemyselný potenciál Ukrajiny. "Ukrajina a náš ľud, naše schopnosti sú rozhodne silnejšie ako akékoľvek ruské rakety a granáty," povedal.

Ruská armáda sa podľa Zelenského snaží posilniť svoje pozície v okupovaných oblastí na juhu Ukrajiny. "Časť ruských síl bude presunutá z ich pozícií na východe na juh — do Chersonskej a Záporožskej oblasti. Ale to im tam nepomôže," povedal ukrajinský prezident. Zdôraznil, že žiadny ruský úder "nezostane bez odozvy zo strany našich vojenských a spravodajských dôstojníkov. Ozbrojené sily Ukrajiny sú pripravené reagovať na každú novú aktivitu okupantov".

Zo strategického hľadiska Rusko nemá podľa Zelenského šancu vyhrať túto vojnu. Ukrajinské sily si musia udržať svoje pozície, aby aj na taktickej úrovni cítila Moskva svoju porážku. "Treba sa držať na juhu, na východe a všade. Držať sa obrany, diplomacie a politiky. Zachovať si našu jednotu – a to nielen do víťazstva, ale aj po ňom, aby sme obnovili všetko, čo zničili okupanti. Verím, že toto všetko zvládneme," konštatoval Zelenskyj.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu